De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar.
We gebruiken alleen het lichtgroene en witte gedeelte van de prei, dus begin met het afsnijden de wortel en het donkergroene gedeelte van de prei. De wortel kun je weggooien, het donkergroene gedeelte zou je eventueel kunnen bewaren voor een groentebouillon.
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, fris en donkergroen blad en zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren betekenen dat de prei niet vers is. Prei slinkt tijdens de bereiding, voorzie daarom 400 tot 500 g per persoon.
Je kan er nog heel wat mee!
Het groen van je prei is nog perfect eetbaar. Zorg wel dat je het groen goed spoelt, want vaak zit er nog wat vuil tussen de blaadjes. Het buitenste blaadje doe je er beter af, want dat is vaak wat uitgedroogd en taai.
Interessante weetjes: GIFTIGE DELEN: Alle delen, maar veroorzaken slechts een lage toxiciteit als ze worden gegeten ; kunnen veilig worden gegeten in kleine hoeveelheden, grote hoeveelheden worden afgeraden.
Meestal worden alleen de witte en lichtgroene delen gegeten , hoewel de donkergroene delen veel smaak hebben en langer gekookt kunnen worden om ze malser te maken, of gebruikt kunnen worden bij het maken van zelfgemaakte bouillon.
Omdat prei fors slinkt tijdens de bereiding, moet je rekenen op ca. 375 gram per persoon om 250 gram op het bord over te houden.
Omdat de groente bij sommige bereidingsmethoden stek slinkt, kun je er van uitgaan dat je ongeveer 500 gram per persoon nodig hebt. Jonge stengels zijn malser. Grote stengels vaak ouder en bijvoorbeeld meer geschikt voor stamppot of voor bereiding in de oven.
Wat is het voedingsadvies voor prei? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Stimuleert spijsvertering
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
Ze bevatten veel vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten . Ze bevatten ook vitamine A en C, die belangrijk zijn voor een gezond immuunsysteem en een gezonde huid. Prei is ook een goede bron van foliumzuur, een B-vitamine die essentieel is voor celgroei en -ontwikkeling.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Verwijder de buitenste bladeren van de prei en snijd de worteltjes weg. Halveer de preistengel in de lengte, vouw hem open en spoel hem onder de koude kraan. Verwijder ondertussen met je vingers alle vuil en aarderesten tussen de laagjes bladeren.
Waarom is prei goed voor je gezondheid:
De prei is rijk aan folaat (vitamine B11). Deze vitamine is onder andere van belang voor de aanmaak van je cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt het bij aan een normale psychologische functie en een goede weerstand.
Prei werkt vochtafdrijvend en tegelijk ontsmettend. Hierdoor is het eten van prei erg gezond voor de nieren en de rest van de urinewegen.
750 gram prei (ca. 3 flinke preien voor 4 personen) 200 gram crème fraîche. 100 ml kookroom.
Bouillon. Alle overgebleven groenteresten kunnen worden gebruikt om een nuttige en heerlijke bouillon te maken, maar het toevoegen van de groene toppen van prei voegt een mooie groene laag smaak toe. De bladeren moeten aan de soeppan worden toegevoegd en verwijderd zodra ze goed verwelkt zijn en hun smaak en groene kleur hebben gegeven .
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
maar vergeet zeker geen groenten zoals artisjok, rammenas, prei, knoflook, radijs en paddenstoelen. Zij ondersteunen de lever optimaal. Maar, ook belangrijk om weten, is dat gezonde voeding alleen niet voldoende is.
Mooie Prei. Per 300 gram te bestellen, dit is wat je nodig hebt voor 1 persoon.
Prei, per stuk van 450/500 gram - Groente fruit en aardappelen online bestellen.
Hoewel de hele prei eetbaar is, worden voornamelijk alleen de witte en lichtgroene delen gebruikt . Het bovenste bladgedeelte is taaier om te eten, maar heeft nog steeds smaak. Als je recept de donkergroene toppen van de prei niet gebruikt, bewaar ze dan voor zelfgemaakte groentebouillon.
Naast hun geweldige smaak zijn preien ook een goede bron van voedingsvezels en bevatten ze grote hoeveelheden foliumzuur, calcium, kalium en vitamine C. Ze hebben laxerende, antiseptische, diuretische en anti-artritische eigenschappen en zijn gemakkelijker te verteren dan gewone uien .
Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).