Een magnesiumtekort kan worden verergerd door stress, cafeïne, alcohol en... zoetigheid! Probeer dus om bij je volgende chocolade craving de voorraadkast even dicht te laten en maak bijvoorbeeld een smoothie met spinazie, avocado en banaan - allemaal rijk aan magnesium!
Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
Als u dit toeschrijft aan de stijging en daling van hormoonspiegels, zult u misschien verrast zijn om te horen dat het grijpen naar wat cacao een teken kan zijn dat uw lichaam een magnesiumtekort heeft. Sterker nog, in mijn klinische ervaring heb ik ontdekt dat chocoladetrek en PMS-symptomen beide verbeteren met dagelijkse magnesiumsupplementen .
Heb je erge trek in chocola (en bijvoorbeeld ook geregeld last van spiersamentrekkingen)? Dan heeft je lichaam behoefte aan meer magnesium. Je vindt het in caloriearme alternatieven zoals groene bladgroente (zie ook mijn Power Smoothie recept), avocado, vette vis en noten.
Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80 procent van de mensen een tekort aan magnesium.
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Je kunt je chocoladebehoefte overwinnen door je vol te proppen met iets anders . Zodra je geen honger meer hebt, zouden de opdringerige gedachten over chocolade moeten verdwijnen. Zoek naar voedingsmiddelen die weinig suiker en veel eiwitten of volkorenproducten bevatten. Deze voedingsmiddelen houden je langer vol en voorkomen een suikerdip.
Tekort of zoetekauw? Hunkering naar specifieke voedingsmiddelen kan een indicatie zijn van een tekort aan een micro- of macronutriënt. Met name een hunkering naar chocolade kan wijzen op een magnesiumtekort . Magnesium is een essentieel mineraal en is nodig voor meer dan 300 enzymreacties in het lichaam.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Magnesium is een essentieel mineraal dat uw lichaam nodig heeft voor honderden chemische reacties. Het vermogen om de eetlust te onderdrukken , de stofwisseling te reguleren, de slaapkwaliteit te verbeteren en uw stemming te verbeteren, kan u allemaal helpen om af te vallen.
Geen goede combinatie
Het tegelijk innemen van magnesium en calcium is niet gevaarlijk, maar vooral zonde. Een hoge dosis calcium (2600 mg per dag) vermindert namelijk de opname van magnesium. Het is daarom verstandig om de calcium-supplementen voor het slapen in te nemen in plaats van tijdens een maaltijd.
Probeer een magnesiumsupplement
De meeste mensen hebben een groot magnesiumtekort, wat geweldig is om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Cornell raadt 200 milligram magnesiumglycinaat tweemaal daags aan, wat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Het kan helpen om naast eiwitten ook gezonde vetten en vezels, iets vaker langzame koolhydraten te eten in de vorm van zoete aardappel, havermout, peulvruchten of quinoa. Die gezonde vetten, eiwitten en vezels geven jou het gevoel van verzadiging dat je nodig hebt!
Magnesium houdt niet alleen je chocoholicneigingen onder controle, het speelt ook een cruciale rol in je algehele welzijn . Als je denkt dat je suikerbehoefte een teken is dat je een laag magnesiumgehalte hebt, maak je dan geen zorgen.
Honger die zich voordoet als een verlangen naar chocolade betekent dat je een snack nodig hebt die je langer verzadigt en vol houdt. Kies voor iets met veel proteïne, dat langer duurt om te verteren dan andere voedingsstoffen: Griekse yoghurt, beef jerky, hardgekookte eieren, pindakaas, tonijn, kwark, proteïnerepen .
Kies voor gezonde alternatieven Als je merkt dat je trek hebt uit gewoonte, probeer dan chocolade te vervangen door gezonde alternatieven zoals Griekse yoghurt, een handje noten of een eiwitrijke snack van Protiplan.
Na ongeveer een week is het moeilijkste deel van de detox vaak voltooid en de meeste mensen melden minder hunkering. Op dit punt kunnen de psychologische symptomen van ontwenning duidelijker worden. Deze verdwijnen normaal gesproken na 3-4 weken en meestal blijven er geen ontwenningsverschijnselen of hunkering meer over.
Ghreline, bekend als het hongerhormoon, stimuleert je eetlust. En onderzoek toont aan dat een toename van ghrelineniveaus kan bijdragen aan je suikerbehoefte . "Lage serotonineniveaus kunnen ook hunkering naar suiker veroorzaken", legt Taylor uit. "Dus als je je down of gestrest voelt, kan suiker extra aantrekkelijk zijn."
Dit heeft te maken met 2 stoffen, welke chocolade bevat: theobromine en cafeïne. Theobromine wordt veel langzamer afgebroken dan bij een mens. Theobromine behoort, net als caffeïne, tot de methylxanthines. Na het eten van chocolade worden deze door de maag en darmen opgenomen en gaan via de bloedbaan naar de lever.
Ten eerste helpt geleidelijke vermindering van chocoladeconsumptie om ontwenningsverschijnselen te verzachten en intense hunkering te verminderen. Het vervangen van chocolade door gezondere alternatieven, zoals fruit of noten , bevredigt de hunkering naar zoet zonder de negatieve gezondheidseffecten die gepaard gaan met overmatige chocoladeconsumptie.
Symptomen. Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn. Urineverlies.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.