De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.
Als de chocolade te koud is geweest, is door condensvorming een klein beetje suiker opgelost en weer gestold. Beide processen leiden tot kristallisatie, met als resultaat een witte uitslag op de chocolade. Wit uitgeslagen chocolade is zeker nog eetbaar, maar de structuur is korrelig geworden en de smaak is verminderd.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
De witte film op chocolade is meestal gewoon chocoladebloei, een wetenschappelijk proces waarbij vet of suiker in chocolade kristalliseert en naar de oppervlakte komt. Zo kunt u het verschil zien tussen schimmel en bloei: Beschimmelde chocolade heeft witte pluisjes die boven het oppervlak groeien en zal pluizig aanvoelen .
Deze witte film betekent niet dat de chocolade beschimmeld is of bedorven is . Het is eigenlijk gewoon een wetenschappelijk proces genaamd "chocoladebloei". Er zijn twee soorten van deze bloei: suikerbloei en vetbloei.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Chocolade kan schimmel ontwikkelen als het wordt blootgesteld aan vocht of wordt bewaard in een vochtige omgeving . Schimmelgroei is een duidelijk teken dat de chocolade niet langer veilig is om te eten. Vage groei die zich uitstrekt vanaf het oppervlak van de chocolade is een indicator van schimmel.
Kinder Bueno White is een verfijnd, heerlijk tussendoortje volgens dezelfde formule als de originele Kinder Bueno, maar dan volledig gehuld in een laagje witte chocolade met een crunchy cacao meringue. Het wordt aangeboden in enkelvoudige porties: elke reep is apart verpakt.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Het witte laagje dat zich op het oppervlak van chocolade vormt, wordt bloom genoemd. En het goede nieuws is dat het volkomen veilig is om te eten.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao. Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Het goede nieuws is dat welke soort bloei uw chocolade ook aantast, het nog steeds volkomen veilig is om te eten . Uiteindelijk heeft chocoladebloei geen invloed op de smaak of houdbaarheid van uw chocolade, u moet alleen een iets ander uiterlijk accepteren — wat nog steeds frustrerend kan zijn als u het als cadeau geeft!
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Voor veel chocoladeliefhebbers is het een herkenbare situatie: je kijkt uit naar een lekker stukje chocolade, maar zodra je deze uit zijn verpakking haalt, zie je een witte waas. Het lijkt wel een schimmel. Gelukkig is dat het absoluut niet.
Het witte uiterlijk is te danken aan een proces dat 'blooming' wordt genoemd - ofwel 'fat bloom' . Dit gebeurt wanneer de cacaoboter in de chocolade zich scheidt en naar de oppervlakte stijgt door temperatuurschommelingen, of 'sugar bloom', wat gebeurt wanneer de suiker in de chocolade vocht absorbeert en vervolgens op het oppervlak kristalliseert.
Deze coating wordt "chocolate bloom" genoemd en verschijnt op natuurlijke wijze. Hoewel het het product een beetje anders kan laten smaken, is het niet schadelijk. Er zijn een paar redenen waarom chocolade bloom kan optreden: Als chocolade wordt verhit tot een hoge temperatuur, smelt de cacaoboter erin en scheidt zich van de rest van de ingrediënten .
Als u wazige vlekken op het oppervlak van de chocolade ziet, kan het schimmel zijn. Schimmel kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder groen, wit, blauw of zelfs zwart . Hoewel witte chocolade van nature een witte of lichte uitstraling heeft, zijn ongebruikelijke kleuren op donkere of melkchocolade waarschijnlijk schimmel.
Chocolade bevat schimmels vanwege de fermentatie die nodig is bij de verwerking . Hoewel chocolade gezondheidsvoordelen heeft, kan het verrassend genoeg ook schimmels en meeldauw bevatten.
Controleer op veranderingen in het uiterlijk, zoals dofheid, verkleuring of witte strepen die bekend staan als chocoladebloei . Dit is misschien niet schadelijk, maar kan de smaak en textuur beïnvloeden. Kijk ook naar de textuur zelf; een broos of korrelig gevoel kan erop duiden dat het zijn beste tijd heeft gehad.
Chocolade bederft niet op dezelfde manier als bederfelijke voedingsmiddelen , maar de smaak, textuur en het uiterlijk kunnen in de loop van de tijd veranderen door factoren zoals suikerbloei of vetbloei. Deze veranderingen maken de chocolade niet onveilig om te consumeren, maar ze kunnen de algehele kwaliteit en het genot van het product beïnvloeden.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.