Wil je een gebakken ei eten zonder deze risico's? Gebruik dan extra vierge olijfolie of kokosolie bij het bakken. Er wordt wel eens gezegd van extra vierge olijfolie dat het niet geschikt is om in te bakken omdat hierdoor een deel van de smaak en vitamines van de olijfolie verloren gaan.
Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray. De bereidingswijze die je hanteert is bepalend in hoe calorierijk je gebakken ei wordt.
Gebakken eieren
Meestal gebakken in zonnebloem- of koolzaadolie , je kunt ook spekvet gebruiken dat in de pan is achtergebleven of een klontje boter. Als je een gebakken ei toevoegt aan een salade of granen, wat dacht je van olijfolie? Eet je curry of dhal? Je kunt je eieren misschien bakken in kokosolie voor een lichtere smaak.
In een te grote pan zal de boter of olie te heet worden. Waar geen ei ligt en hierdoor zullen de randen van het ei gaan verkleuren. Het is het fijnste om in een pan met antiaanbaklaag te bakken.
Doe 2 eetlepels zonnebloemolie in een kleine koekenpan en zet op middelhoog vuur. Wanneer de olie heet is, gebruik je een mes om de schaal te kraken en het ei recht in het hete vet te gooien. Bak op laag tot middelhoog vuur gedurende 1 minuut of totdat het eiwit is gestold.
Om roerei op het fornuis te maken, smelt je een theelepel boter of olijfolie — of een combinatie van beide — in een antiaanbakpan op middelhoog vuur. Boter en olie geven de eieren een rijke smaak en helpen plakken te voorkomen, maar je kunt ook kookspray gebruiken.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Te veel verzadigde vetten in de voeding kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten. Bak daarom je eitje bij voorkeur met vloeibare bereidingsvetten of met oliën die geschikt zijn voor verhitting zoals olijfolie of arachideolie.
Verhit de pan en voeg de eieren toe
Roer er een beetje boter doorheen. Olijfolie of spekvet werkt ook prima. Voeg elk ei langzaam toe, zodat het eiwit net iets begint te koken voordat de dooier de pan raakt. Zo krijg je mooi gedefinieerde gebakken eieren met gecentreerde dooiers.
Je begint met het toevoegen van een kleine hoeveelheid olie aan de pan en het kraken van de eieren, net zoals je normaal zou doen. Dan, na ongeveer 30 seconden, voeg je heet water toe aan de pan, en bestrijk je de eieren tot de eiwitten gestold zijn en de dooiers nog zacht zijn. Het creëert malse, zachte gebakken eieren zonder te gare randen in zicht.
De vraag die we willen beantwoorden is: "Wat gebruik je om de eieren daadwerkelijk te bakken?" Boter? Olie? De aanvullende alternatieven zijn ghee, margarine en spekvet . De drie soorten olie die je kunt gebruiken om eieren te bakken zijn olijfolie, avocado-olie en maïsolie.
Kokosolie heeft een lagere viscositeit dan andere kookoliën, dus een eetlepel is een goede plek om te beginnen . Verhit de olie tot deze helder wordt voordat u uw eieren breekt en bakt. Als u de zoetheid van de kokosolie wilt beteugelen, voeg dan wat meer zout, kruiden of een scheutje zuur toe voor een uitgebalanceerde smaak.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Voor roerbakken is rijstolie dus de lekkerste en gezondste keuze. Ook bij het bakken en braden wordt er met hoge temperaturen gewerkt. Wanneer je bijvoorbeeld een biefstuk bakt in olijfolie komen er schadelijke stoffen vrij, omdat er wordt gekookt bij een hogere temperatuur dan het rookpunt van olijfolie.
Hoewel boter een rijke smaak geeft, kan olie, vooral zonnebloemolie of olijfolie, een gezondere optie zijn en het ei een wat lichtere textuur geven. Je kunt ook boter én olie gebruiken. De keuze is helemaal aan jou!
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Verhit een flinke klont roomboter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Strooi een klein beetje zout over de bodem van de pan. Laat het ei in de pan glijden zodra de boter is gesmolten, maar nog niet begint te schuimen.
Heel veel mensen twijfelen over welke olie ze kunnen gebruiken voor een gebakken ei of omelet. Maar dat hoeft niet, want je kan in principe alles gebruiken wat je maar wilt. Denk aan: zonnebloemolie, olijfolie, een klontje boter, kokosolie en een cookingspray.
Eieren bakken in olie
Als je een eetlepel olijfolie of avocado-olie aan de pan toevoegt, kun je ook wat extra gezondheidsvoordelen aan je eieren toevoegen. Beide oliën worden beschouwd als "gezonde vetten" die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn. Onderzoekers brengen een hoge inname van zonnebloemolie dan ook in verband met het ontstaan van overgewicht (24, 25).