Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Doordat dadels van nature relatief veel natuurlijke suikers bevatten en daarnaast zijn gedroogd, kun je ze heel lang bewaren. Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart.
Het is altijd een goed idee om dadels te bewaren in de koelkast. Dankzij de koele temperaturen blijven de vruchten langer vers. Gedroogde dadels kunnen zes tot acht maanden goed blijven in de koelkast. Let hierbij wel op dat na verloop van tijd er een suikerlaagje kan ontstaan.
Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar. Gedroogde dadels horen nog steeds zacht te zijn. Harde of versuikerde dadels liggen al te lang.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
De voordelen van dadels
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Daarom eten veel moslims een oneven aantal dadels en drinken zij een glas melk om het vasten te breken, omdat zij precies zoals de profeet Mohammed willen leven. Bovendien staat een oneven aantal dadels voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Ook daarom wordt hieraan vastgehouden.
Als de buitenkant gebarsten en schilferig is en de binnenkant extreem droog (met draderige vezels), is de kans groot dat je dadels over hun houdbaarheidsdatum heen zijn. Net als bananen kun je deze dadels nog steeds gebruiken om te bakken door ze te blenden of te verkleinen, maar ze zijn op dit moment misschien niet de beste snacks op zichzelf.
Als u de dadels voor een gerecht gebruikt is het verstandig om ze van tevoren te wassen. Zo kleven de verse dadels minder en zijn ze beter te verwerken in gerechten.
Het schoonmaken van dadels is eenvoudig. Hoewel de schil eetbaar is, wil je deze misschien verwijderen. Je kunt dit doen door zachtjes op de steelkant van de vrucht te drukken tot hij eruit 'springt'. Het is ook nodig om de pit te verwijderen voor gebruik.
Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking. Toch jammer als je de rest van je dag op het toilet doorbrengt! Daarnaast moet je goed oppassen welke dadels je koopt.
Dadels met schimmel kunnen er heel anders uitzien: Schimmel is vaak wit, maar kan ook zwart of groenachtig zijn . Schimmel is meestal te herkennen aan de pluizige of vezelige structuur. De schimmel bevindt zich vaak op de plek waar de dadel op de pluim zat en verspreidt zich van daaruit over de vrucht. Het kan van buitenaf of van binnenuit zichtbaar zijn.
Gezonde kant
Dadels bevatten natuurlijk vezels en vitaminen, wat kan helpen bij darmklachten als constipatie, bijvoorbeeld. Ze brengen je spijsverteringskanaal in balans. Ook kunnen dadels helpen bij het verlagen van je cholesterol, bevatten ze veel ijzer en ondersteunen ze de functie van je lever.
Dadels worden blootgesteld aan het risico van besmetting door parasieten, en met name motten, kevers, gisten en schimmels. De behandeling van het product gebeurt momenteel door middel van begassing van methylbromide of fosfine .
Dadels moeten in een luchtdichte container worden bewaard en kunnen tot 6 maanden op kamertemperatuur of in de koelkast worden bewaard, en tot 1 jaar worden ingevroren. Als u dadels in bulk koopt, voldoet dit aan uw persoonlijke behoeften, dan kunt u ervoor kiezen om overtollige dadels in de koelkast of vriezer te bewaren.
Dadels worden het beste bewaard in de koelkast in een luchtdichte container om ze te helpen vocht vast te houden . Ze kunnen tot 6 maanden in de koelkast worden bewaard, maar kunnen vocht verliezen naarmate ze langer staan. Grote hoeveelheden dadels kunnen ook tot een jaar worden ingevroren.
Hoewel dadels veel suikers en calorieën bevatten, helpen ze bij het afvallen, mits je er niet te veel van eet. De antioxidanten erin stimuleren de spijsvertering en de stofwisseling, en geven ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder trek hebt.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Zowel de verse als gedroogde staan in de Schijf van Vijf. In de vrucht zitten veel vezels en kalium. De verse variant bevat ook nog eens vitamine C. Wel is het advies om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten.
Mensen die willen aankomen, kunnen er 4 per dag eten (alleen als de spijsvertering optimaal is) . WAAROM MOETEN WE DADELS WEKEN? "Door te weken worden de aanwezige tannines/fytinezuur verwijderd, waardoor we de voedingsstoffen er makkelijker uit kunnen opnemen. Door te weken worden ze ook laghu (makkelijk te verteren)", zegt Dr. Bhavsar.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.