Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar. Margarineproducten kun je het best in de koelkast bewaren.
Producten zoals koekjes, ontbijtgranen, pindakaas, hagelslag, chips, pinda's, harde kaas, margarine en boter kunnen een houdbaarheid hebben van 2 maanden na de THT datum. Hetzelfde geldt voor ingevroren verse producten, die vóór de THT-datum zijn ingevroren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De margarine is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed.
Als je ranzige boter eet, word je dan ziek? Waarschijnlijk niet, maar je zou wel maagklachten kunnen krijgen .
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Boter in de koelkast bewaren
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Andere plantaardige producten
Plantaardige boter of margarine is geopend veel langer te bewaren dan de drinks. Ze zijn in de koelkast 1 maand houdbaar en soms wel 2 maanden in de vriezer. Voor de yoghurt geldt hetzelfde als de drinks.
Margarine is ongeopend 3-4 maanden houdbaar, moet in de koelkast worden bewaard en binnen 2 maanden na opening worden geconsumeerd. Boter en margarine kunnen worden ingevroren: tot 6-9 maanden voor boter en 6-8 maanden voor margarine. Boter en margarine zijn bedorven als ze een zure geur en smaak hebben, beschimmeld zijn of verkleurd zijn .
Margarine "bederft" niet echt, tenminste niet op een gevaarlijke manier. Het kan heel funky worden en raar smaken. Maar er zit heel weinig in margarine waar bacteriën op kunnen leven, dus het is meestal "veilig" om te eten .
De groei van gisten en schimmels in boter en margarine kan worden beïnvloed door factoren zoals temperatuur, vochtigheid en pH. Bijvoorbeeld, hoge temperaturen en vochtigheidsniveaus kunnen de groei van gisten en schimmels in boter en margarine bevorderen .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
In de koelkast kan goed verpakte gezouten boter tot vijf maanden bewaard worden zonder te bederven . Zout is een conserveermiddel dat microbiële groei voorkomt en de houdbaarheid verlengt. Ongezouten boter kan tot drie maanden bewaard worden in de koelkast. (Als de boter uitgepakt is, verkort u die prognoses tot ongeveer twee maanden in de koelkast.)
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Margarine, halvarine en bak- en braadproducten
Om te weten hoe lang je een margarineproduct kunt bewaren, kijk je in de eerste plaats op het etiket. Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar.
Gekoelde boter zou tot een maand na de gedrukte datum houdbaar moeten zijn als het ongeopend is . Als de boter geopend is geweest, kan het tot twee weken na die gedrukte datum houdbaar zijn. Als u de boter langer wilt bewaren, kan ongeopende boter die in de vriezer is bewaard, negen maanden tot een jaar na de datum houdbaar zijn.
Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden. Bij verhitting verdwijnt de ranzige smaak namelijk. Boter kan ook gaan schimmelen.
Het eten van bedorven voedsel kan leiden tot voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen. Het is moeilijk om precies te weten welke ziekteverwekker op bedorven boter zal groeien, maar er zijn een paar algemene richtlijnen die u in gedachten kunt houden als u voedselvergiftiging vermoedt. Het eten van bedorven boter resulteert vaak in: Maagpijn .
Margarine in reepjes
Dit proces creëert transvet, wat nog slechter voor je is dan verzadigd vet . Transvet verhoogt LDL (slechte) cholesterol aanzienlijk – veel meer dan verzadigd vet. Het verlaagt ook HDL-cholesterol, de goede cholesterol die helpt voorkomen dat LDL-cholesterol zich ophoopt in je slagaders.
Omdat margarine een variabel maar hoog transvetgehalte heeft, kan de consumptie van margarine leiden tot een verhoogde incidentie van hartziekten, kanker en andere ziekten in vergelijking met boter. Daarom wordt boter als gezonder beschouwd dan margarines.