Kan ik bakken zonder bloem? We noemden custard en griesmeel al als mooie vervanger voor bloem. Maar wist je dat zelfrijzend bakmeel, maizena of pannenkoekenmix ook heel goede bloemvervangers zijn? En de kans is groot dat je hiervan nog wel iets in je keukenkastjes hebt staan.
Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem minder voedzaam dan meel. Bloem heeft door het gebrek aan kiemen en zemelen ook een fijnere structuur dan meel.
Nee, doordat bloem en meel zo anders zijn van elkaar is het niet aan te raden om ze door elkaar te vervangen. Meel is het beste te gebruiken voor bijvoorbeeld brood of pannenkoeken. Bloem is het fijnst te gebruiken met het maken van cakes en koekjes.
Voor het vervangen van bloem door amandelmeel kun je ongeveer de verhouding 1 = 1,5 aanhouden. 1 cup bloem, is 1,5 cup amandelmeel. Als je het zelf maakt, kun je ook nog experimenteren met de samenstelling van je meel. Vervang bijvoorbeeld eens de helft van de amandelen door hazelnoten of pistache.
Hoewel er geen exact conversienummer is, wordt gemiddeld ¾ kopje traditioneel meel waarschijnlijk omgezet in een 1:2-verhouding van 1 ½ kopje amandelmeel . Amandelmeel kan meer vocht bevatten dan traditioneel meel, daarom moet u er mogelijk meer van toevoegen aan een recept om waterig beslag of deeg te voorkomen.
Alle soorten rijstmeel kunnen worden gebruikt als vervanging voor bloem voor alle doeleinden , maar er zijn verschillende soorten rijstmeel die licht verschillende resultaten opleveren. Bruine rijstmeel is het rijstequivalent van volkorenmeel. Het heeft een volle smaak en een beetje een korrelige textuur.
Zowel cakemeel als banketbakkersmeel kan worden gebruikt als een 1:1 vervanger voor bloem voor alle doeleinden in de meeste bakrecepten. Blijf echter weg van cakemeel voor het bakken van taai brood en kies in plaats daarvan voor brood- of volkorenmeel voor uw no-knead en zuurdesembroden.
Gewone bloem: Gewone tarwebloem kan worden gebruikt als vervanging voor maizena, hoewel de textuur enigszins anders kunnen zijn. Gebruik 2 eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena die in het recept wordt gevraagd.
Als je een krachtige blender hebt zoals een Vitamix, kun je ook thuis je eigen volkorenmeel malen. Voeg de tarwekorrels toe die je hebt in de blender. Start de blender op lage snelheid en ga dan snel naar hoge snelheid. Maal 60 seconden lang .
Bloem is gezeefd meel. Meel wordt gemaakt van gemalen graankorrels en om bloem te krijgen wordt dit meel gezeefd. Tijdens dit proces worden de vliesjes, de zemelen en de kiemen uit het meel gehaald en houd je een witte bloem over.
Als je zelf veel meel wilt malen, dan is het zeker de moeite waard om een elektrische graanmolen te kopen. Met deze graanmolen maal je het meel letterlijk met de hand. Als je een krachtige blender in huis hebt, kun je die ook gebruiken om je eigen meel te maken.
Kokosmeel (fijn gemalen kokosnoot)
Bakkers raden aan om witte bloem te vervangen door kokosmeel in een verhouding van 4:1. Met andere woorden, als het recept vraagt om 1 kopje bloem, dan kun je ¼ kopje kokosmeel gebruiken. Je kunt ook het aantal eieren in het recept verhogen.
Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Hierdoor is bloem veel fijner dan meel.
Als je geen bloem hebt, zijn maizena of arrowroot simpele, neutrale vervangers die een vergelijkbare verdikkingskracht bieden. Meng het tot een brij met water of bouillon (verhouding 1:2) voordat je het aan je recepten toevoegt.
Het gebruik van noten-, rijst-, haver- en andere glutenvrije meelsoorten
Meelsoorten zoals quinoa, rijst, amandel, kokos of sorghum kunnen ook als basis dienen voor heerlijke bakproducten, maar kunnen in recepten voor tarwebloem over het algemeen niet één op één door elkaar worden vervangen.
Vrijwel elk graan, elke noot of zaad kan worden omgezet in meel. Probeer exotische items zoals quinoa, popcorn, eikels en erwten tot de meer traditionele opties zoals rijst, tarwe, haver en gerst. Verse, volkoren tarwebessen, roggebessen, hele haver en dergelijke zijn vaak te vinden in natuurvoedingswinkels, verkocht in bulk.
Kan ik bloem voor alle doeleinden gebruiken in plaats van cakemeel? Ja, dat kan . Je krijgt dan een vergelijkbare cake, alleen met een klein verschil in textuur en kruim. Beide soorten bloem presteren hetzelfde in recepten — ze mengen tot identieke beslagen — maar de uiteindelijke resultaten zullen enigszins verschillen.
Volkorenmeel kun je in bijna elk baksel gebruiken, het zorgt voor een iets steviger en gezonder resultaat. Je vervangt bloem 1 op 1 door een volkoren alternatief. Voor meer luchtigheid kun je wat extra bakpoeder toevoegen. Zwarte bonen: het werkt niet in elk recept, maar voor brownies is dit een winnaar.
Als u te weinig bloem toevoegt, kunnen de koekjes plat, vettig en knapperig worden.
Voor elke kop bloem voor alle doeleinden, gebruik je gewoon één kop bloem . Houd er rekening mee dat bloem in het VK een iets lager eiwitgehalte heeft, wat de textuur van je uiteindelijke baksels kan beïnvloeden.
Mogelijk moet u ook uw methodologie aanpassen, aangezien technieken die zijn ontworpen om glutenvorming te stimuleren niet nodig zijn bij het bakken met gemalen amandelen. Bloem: vervang 1 kopje bloem door 1 1/4 kleine kopjes gemalen amandelen / vervang 100 g bloem door 90 g gemalen amandelen .
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen.
Het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel is dus heel klein: zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis maar heb je dit nodig voor een recept? Dan kun je dat dus goed vervangen door bloem met bakpoeder te mengen.