Hoe maak je van pure chocolade melkchocolade? Van pure chocolade melkchocolade maken doe je door de pure chocolade au bien-marie te smelten. Vervolgens voeg je er melkpoeder of gecondenseerde melk aan toe. Giet het in een mal en laat het vervolgens afkoelen.
Wanneer je melkchocolade gebruikt in plaats van pure chocolade krijg je gewoon niet die echte chocoladesmaak die een cake of taart hoort te hebben. Zoals de smaak van pure chocola wegvalt bij verwerking, gebeurt dit ook bij melkchocola. Daarmee is dan dus ook de smaak van de melkchocola die je zo lekker vindt weg.
Wat krijg je als je pure en melkchocolade mengt? Pure melkchocolade, oftewel absolute perfectie . Deze smaak heeft alle rijkdom en persoonlijkheid van pure chocolade met de romige zachtheid van onze melkchocolade.
Je hoeft alleen de pure chocolade te smelten, er wat boter en gecondenseerde melk bij te gooien en het te laten afkoelen . Het kost misschien wat tijd, maar je bent in no time de koning van het maken van melkchocolade van pure chocolade.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
De gezondheid van chocolade hangt af van de hoeveelheid vet en suiker er aan de chocolade is toegevoegd. Des te meer cacao er toegevoegd is aan de chocolade, des te gezonder de chocolade is. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Hoe maak je van pure chocolade melkchocolade? Van pure chocolade melkchocolade maken doe je door de pure chocolade au bien-marie te smelten. Vervolgens voeg je er melkpoeder of gecondenseerde melk aan toe. Giet het in een mal en laat het vervolgens afkoelen.
Hier zijn enkele effectieve vervangers voor melkchocolade bij het bakken: Pure chocolade: Als u chocolade niet helemaal wilt vermijden, kan pure chocolade een goede vervanger zijn voor melkchocolade .
Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden.
Je kunt melk en puur mengen - ik tempereer meestal tot de temperaturen van de 'moeilijkste' chocolade, namelijk de melkchocolade. Ik meng vaak melk en puur om een 'donkere melk' te maken voor gebruik met bepaalde barks en repen.
Hoewel je elk type chocolade kunt gebruiken, zal pure chocolade het minst snel problemen veroorzaken . Dat komt omdat het een hoger smeltpunt heeft en iets moeilijker verbrandt dan witte of melkchocolade. Waarom wordt gesmolten chocolade korrelig?
Voor melkchocolade heb je cacaopoeder, cacaoboter, suiker en gecondenseerde melk of melkpoeder nodig. Melkchocolade moet officieel voor minstens 25% uit cacaobestandsdelen bestaan.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Pure chocolade bevat veel meer cacao dan melkchocolade . Pure chocolade kan ongeveer 50-90% cacao bevatten, terwijl melkchocolade slechts 10-50% cacao bevat. Het verschil in het percentage cacao is verantwoordelijk voor de smaak in beide. Pure chocolade is doorgaans bitterder dan zoet smakende melkchocolade.
Je kunt niet , vanwege het percentage cacaoboter dat nodig is om de verhoudingen van bepaalde chocolade goed in balans te brengen, zal het simpelweg toevoegen van melk aan chocolade de juiste textuur en mondgevoel verliezen. De wateractiviteit in melk heeft hier ook invloed op en zal het gewoon in je favoriete chocolademelkdrankje veranderen.
Pure chocolade: cacaopoeder, cacaoboter, suiker en eventueel geur- en smaakstoffen zoals vanille. Het moet voor minstens 35 procent uit pure cacaobestandsdelen bestaan. Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Zodra de pure chocolade volledig is gesmolten, kunt u uw favoriete zoetstof aan de mix toevoegen. Proef het mengsel regelmatig en voeg de zoetstof langzaam toe totdat u de gewenste zoetheid krijgt .
Haal de gesmolten chocolade van het vuur en voeg 2 eetlepels gezoete gecondenseerde melk en 2 eetlepels boter toe. Blijf roeren terwijl je de inhoud toevoegt, zodat de chocolade gesmolten en glad is. Als de chocolade te dik is, besprenkel met volle melk. Als de chocolade niet zoet genoeg is, besprenkel met gecondenseerde melk.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.