Ingrediënten Zaanse mayonaise 50% raapzaadolie (80%), natuurazijn, scharreleigeel (6%), water, suiker, zout, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (bevat soja-eiwit en selderij), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Ingrediënten: raapzaadolie* (78%), water, scharrelEIGEEL* (6%), natuurazijn, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERD-zaad,zout, azijn, suiker), aroma's (bevat SOJAEIWIT en SELDERIJ), kleurstof (betacaroteen), conserveermiddel (kaliumsorbaat), antioxidant (E385) E=door de E.U. goedgekeurde hulpstof.
Gebruik de juiste olie: arachide-, zonnebloem- of maïsolie. Deze zijn niet te dik en hebben bovendien een neutrale smaak. Notenolie daarentegen gebruik je beter niet om mayonaise te maken. Voeg de olie beetje bij beetje toe en wacht telkens totdat hij helemaal is opgenomen door de eidooier.
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Dat product bestaat vooral uit water met bindmiddelen en veel zout en suiker. 'Mayonaise was te duur geworden. De grote levensmiddelenfabrikanten wilden daar een mouw aan passen en dwongen een wetswijziging af, waardoor mayonaise nog maar 70 procent olie en 5 procent eigeel hoefde te bevatten.
Ten eerste een zo hoog mogelijke oliegehalte en ten tweede een unieke combinatie van mosterd, azijn en kruiding waardoor de mayonaise een volle, romige smaak krijgt met een karakteristiek fris zuurtje.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Zo op de eerste oogopslag is Yogonaise de gezondste keuze, gezien daar minder verzadigd vet in zit. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
Als je op zoek bent naar een lichtere optie met minder calorieën, kan light mayonaise een goede keuze zijn. Als je daarentegen de voorkeur geeft aan een gezondere mayo zonder in te leveren op smaak, kan Mayoneur's gezonde mayo de juiste keuze voor jou zijn.
Als je bij elke maaltijd 2 volle eetlepels mayo toevoegt dan zal je behoorlijk snel te veel calorieën innemen en dus aankomen. Maar dat maakt van mayonaise geen verboden product, ook niet als je wil aankomen.
Olie in mayonaise
Raapolie bevat de schadelijke stof 'erucazuur'. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit schrijft over erucazuur het volgende: "Bij langdurige consumptie wordt erucazuur ervan verdacht een rol te spelen bij het ontstaan van hart- en vaatzieken." Link naar het hele artikel.
Zonnebloemolie. Een goed alternatief voor maïsolie is zonnebloemolie. Deze olie bevat iets meer poly-onverzadigde vetzuren dan maïsolie, maar is heel veelzijdig en de perfecte partner in zowel koude als warme bereidingen.
'Mayonaise onterecht in verdomhoekje'
Meerdere studies tonen namelijk aan dat verzadigd vet (zoals in boter) door meervoudig onverzadigde vetten (zoals in mayonaise) vervangen, goed is voor je cholesterol en dus je algehele gezondheid.
Een saus mag pas mayonaise heten als hij minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat vet komt voornamelijk van plantaardige olie en een beetje van het eigeel. Veel merken voegen niet meer olie toe dan strikt noodzakelijk.
De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10. De tweede plaats werd weggekaapt door Carrefour en Vandemoortele met een gedeelde score van 7,5/10. Op de derde plaats staan Boni en Bertolli, beide met 7/10.
Mayonaise maak je het beste met een plantaardige olie. Je kan eenvoudig zonnebloemolie of arachideolie gebruiken. Wil je voor de gezondste optie gaan, dan kan je in plaats van olijfolie ook mayonaise maken van avocado olie. Avocado olie is de gezondste optie, omdat dit rijk is aan gezonde omega-9 vetten.
Overmatige consumptie van omega-6's kan het lichaam aanzetten tot de productie van pro-inflammatoire chemicaliën . Deze vetzuren zijn te vinden in oliën zoals maïs, saffloer, zonnebloem, druivenpit, soja, pinda en groente; mayonaise; en veel saladedressings.
Het zal geen verrassing zijn dat mayonaise qua calorieën en vet bovenaan staat. De saus bevat 14.3 gram vet op een eetlepel van 20 gram - waarmee bijna driekwart van het product uit vet bestaat - en komt daardoor op een hoog calorie-aantal. Met name het verzadigde vet maakt mayonaise ongezond.
Conclusie: Wanneer gekeken wordt naar aantal calorieën, is yogonaise de beste keuze omdat deze het minste aantal calorieën en vet bevat.
Friteslijn van Remia is lekker en bevat maar 5% olie en 80% minder calorieën dan mayonaise! Ook Mayolijn is een variant met minder calorieën dan fritessaus en mayonaise maar wel met 100% smaak. Kortom, verantwoord genieten met minder vet doe je met Remia!
van TON Belze Majoneis (Belgie, Vlaamse, Mayonaise)
Mayonaise kent een betwiste oorsprong tussen Frankrijk en Spanje. Het is wereldwijd geliefd en wordt gemaakt van eierdooiers, olie, zout, peper, mosterd en citroensap of azijn. Aioli vindt zijn oorsprong in het Middellandse zeegebied. Het is een emulsie, rijk aan knoflook en olie.
Neem de eierdooiers en meng deze eerst met een goede koffielepel mosterd. Dit is heel belangrijk want de mosterd zal ervoor zorgen dat de mayonaise goed pakt of bindt. Voeg er nu, in een straal, de olie aan toe.