Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
Vervaldatum
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Veiligheid van rundvlees
Bewaar ingepakt vlees op een bord of pan om druppels op te vangen die andere voedingsmiddelen kunnen besmetten. Over het algemeen kunt u verwachten dat u rundergehakt één tot drie dagen na de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken, afhankelijk van hoe het is behandeld. Steaks blijven waarschijnlijk nog een dag of twee goed.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Ruiken – Vers vlees zal over het algemeen een milde ijzerachtige geur afgeven, maar als het niet goed is, zal het zeker niet lekker ruiken . Zoals het gezegde luidt: als je twijfelt, gooi het dan weg. Aanraken – De textuur van vers gehakt moet koel, glad en licht vochtig aanvoelen. Als het niet goed is, kan het slijmerig of plakkerig aanvoelen.
Gevolgen van het eten van oud rundergehakt
Deze bacteriën kunnen maagproblemen veroorzaken zoals diarree, overgeven, koorts en hevige maagkrampen . Als je uiteindelijk bacteriën van slecht rundvlees oploopt, kan het een paar dagen duren voordat je symptomen krijgt of kan het je plotseling overvallen.
Koel of vries rundergehakt zo snel mogelijk na aankoop in. Dit behoudt de versheid en vertraagt de groei van bacteriën. Het kan in de originele verpakking worden gekoeld of ingevroren als het vlees binnenkort wordt gebruikt. Als het in de koelkast wordt bewaard, bewaar het dan op 40°F (4,4°C) of lager en gebruik het binnen 1 of 2 dagen .
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Ja, natuurlijk. Zolang het er maar goed uitziet en ruikt . Als het nog rood of roze is - ja. Als het bruin is en naar azijn ruikt - nee.
Duidelijke tekenen van bederf, zoals schimmel, zijn duidelijke indicatoren dat u dat stuk weggooit en een nieuw stuk koopt. Andere duidelijke tekenen van bederf zijn vlees dat er slijmerig, glanzend, knapperig en/of verkleurd uitziet . Rauw rundvlees zou idealiter een mooie rode of zelfs paarse kleur moeten hebben en er vochtig maar niet nat uitzien.
Over het algemeen hebben consumenten één tot drie dagen de tijd om een vers vleesproduct te gebruiken voordat er zorgen ontstaan vanuit het oogpunt van veiligheid .
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
"Je kunt gerust zeggen 'dagen', maar niet langer dan een week voor de meeste gekoelde producten. Voor ingeblikte en droge producten in de voorraadkast is dat maanden tot jaren . Ik zou zeggen dat je de houdbaarheidsdatum in de koelkast niet moet overschrijden voor vlees/vis/gevogelte. Ze kunnen echter wel drie maanden goed blijven als ze goed bewaard worden in de vriezer, maar dan wel van goede kwaliteit", aldus Jones.
Voor "uiterste verkoopdatum" die thuis verstrijkt, kunt u het voedsel nog een korte tijd bewaren, afhankelijk van wat het is . Enkele veelvoorkomende producten zijn gehakt en gevogelte (1 tot 2 dagen na de datum), rundvlees (3 tot 5 dagen na de datum), eieren (3 tot 5 weken na de datum).
De uiterste consumptiedatum vermeldt u op levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en die na korte tijd een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Op alle andere levensmiddelen vermeldt u een datum van minimale houdbaarheid.
Desalniettemin moet u rundergehakt weggooien als het bruin of grijs is geworden aan de buitenkant , omdat dit aangeeft dat het begint te rotten. Bovendien kan schimmel gekookt rundergehakt bederven, dus u moet uw restjes weggooien als u wazige blauwe, grijze of groene vlekken ziet.
Rauw vlees is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast, terwijl gehakt slechts 1-2 dagen houdbaar is. De vriezer is een heel ander verhaal. Gehakt is ongeveer 4 maanden houdbaar, terwijl hele stukken rundvlees of lamsvlees tot wel een jaar houdbaar zijn.
Kijk, voel en ruik het vlees voor belangrijke aanwijzingen over de versheid ervan. Kijk: Rood vlees moet felrood zijn — dan is het het meest vers. Als het paars of bruin wordt, is het waarschijnlijk nog steeds veilig om te eten, maar het is blootgesteld aan wat zuurstof .
De grootste boosdoener voor voedselvergiftiging is rundergehakt , dat wordt gebruikt in gerechten zoals cottage pie, chili, lasagne, taarten en vooral hamburgers. De reden dat rundergehakt (en ander gehakt) het meest waarschijnlijk voedselvergiftiging veroorzaakt, is omdat het een groter oppervlak heeft dan bijvoorbeeld een biefstuk.
Als alleen de binnenkant grijs is, kun je er zeker van zijn dat er geen zuurstof bij is gekomen waardoor het rood is geworden. Dit betekent dat rundergehakt met een grijze binnenkant veilig is om te eten . Aan de andere kant is vlees dat er overal grijs of bruin uitziet (zowel van binnen als van boven) waarschijnlijk al aan het bederven en niet veilig om te eten.
Maar gehakt dat bruin van kleur is, is niet per se oud of onveilig om te eten. Wanneer vlees wordt blootgesteld aan zuurstof, kan de kleur veranderen van felrood naar bruin. Zolang het gehakt op de juiste manier in de koelkast wordt bewaard en wordt geconsumeerd vóór de houdbaarheidsdatum, is het nog steeds veilig om te eten .
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.