broccoli kweken: algemeen Wanneer je binnenshuis voor zaait, zorg dan voor voldoende licht om te voorkomen dat je zaailingen uitgestrekt geraken. Als er toch lange stelen ontstaan, plaats de zaailingen dan dieper bij het verpotten (tot aan de eerste bladeren) en geef ze vervolgens meer licht.
Broccoli groeit het beste in stevige, vruchtbare, goed gedraineerde grond, in de zon of zeer lichte schaduw . Het vormt vrij hoge planten, dus kies een beschutte plek waar ze niet worden geteisterd door sterke wind. Vermijd grond die te drassig wordt, vooral in de winter als u een overwinterende variëteit kweekt.
Zaaien van broccoli
Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond. Voor zomerbroccoli mag je vanaf half maart al zaaien in de volle grond. Het zaaien van winterbroccoli kan vanaf mei.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Een aantal omstandigheden kunnen de plant beïnvloeden, wat resulteert in een verandering van de vegetatieve groei vroeg in de ontwikkeling van de plant. Extra stressoren zoals onvoldoende water, een gebrek aan stikstof, overmatig zout in de grond, plagen of ziekten, en zelfs onkruidconcurrentie kunnen allemaal bijdragen aan problemen met broccoliknopen.
Telers zaaien broccolizaden in zaaibedden onder een gecontroleerde temperatuur van 20-30 °C en transplanteren ze vervolgens naar hun definitieve posities. Ze zaaien 2-3 zaden in elke pot op 1 cm diepte en bedekken ze voorzichtig met aarde. Ze gebruiken ongeveer 300-400 gram zaden voor elke hectare buitenplantage.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Over het algemeen heeft Broccoli ongeveer 1 - 1,5 centimeter water per week nodig. Dat volume moet gelijkmatig worden verdeeld over de wekelijkse besproeiing. Als het warmer wordt, moet u misschien meer water geven, maar in de meeste gevallen is twee centimeter per week een goede basishoeveelheid.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Koffiedik
Als de koffiedik afbreekt, geven ze kalium, stikstof, magnesium en andere nuttige mineralen af aan de grond. Koffiedik verlaagt ook de pH-waarde van de grond, wat gunstig is voor sommige soorten planten , zoals artisjokken, broccoli, limabonen en bieten.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
De beste manier om te voorkomen dat het gaat schieten is om de wortels koel en vochtig te houden . Gebruik een dikke laag organische mulch, zoals grasmaaisel, bladeren of stro. Deze mulch isoleert de grond, houdt vocht in de grond en blokkeert direct zonlicht.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
Net als bloemkool kun je broccoli het best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen. Hoewel ze kleiner zijn dan het centrale bloemhoofd, dit biedt ons een langere oogstperiode en dus een grotere oogst.
Zijscheuten blijven groeien nadat de hoofdkop is geoogst . Oogst zijscheuten wanneer ze hun ideale kleur en stevigheid hebben bereikt.
Plant 3-5 broccoliplanten per persoon voor vers gebruik en extra 5-10 planten voor opslag, inblikken of invriezen . Verwacht 7-10 lbs. per 10 voet rij.
Als je al een broccoliplant hebt en je wilt er meer, dan kun je een nieuwe plant vermeerderen door een stekje . Dit is een economische manier om meer planten te krijgen! Snijd gewoon een stengel af zoals je normaal zou doen en leg deze in een bak met water zonder de kop onder te dompelen.
Wanneer broccoli rijp wordt, wordt de kroon of centrale stengelkop breder met meerdere groene knoppen . Stengels die zich van de hoofdstengel aftakken, beginnen groene knoppen te produceren die strak om de kroon zitten. Nu is het tijd om de plant goed in de gaten te houden voor tekenen dat de bloemen zich voorbereiden om open te gaan.
Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.