Vetten brengen de meeste energie aan. Ze leveren in een klein volume dubbel zoveel energie als de koolhydraten en eiwitten. Vetten geven je 9 kilocalorieën (kcal) per gram. Daarnaast brengen vetten ook essentiële vetzuren aan en de vetoplosbare vitamines A, D, E en K.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies zoveel mogelijk voedsel dat gedurende een langere periode energie afgeeft zoals aardappelen met schil en volkorenproducten: volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta, en ongezoete volkoren ontbijtgranen.
Vooral citrusvruchten, zoals sinaasappelen en mandarijnen, bevatten deze vitamine en helpen je daarmee ook om vermoeidheid tegen te gaan. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat er ijzer kan worden opgenomen in je lichaam en ijzer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof door je bloed kan stromen.
Water. Als je een korte nacht hebt gehad en erg moe bent, is een glas water het beste wat je gelijk kunt drinken als je opstaat. Door een glas water te drinken, zul je je direct wat fitter voelen. Je wordt namelijk weer gehydrateerd.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Drink een glas water . Uitdroging kan ervoor zorgen dat u zich uitgeput en vermoeid voelt. U hoeft zich niet per se aan de regel van "acht glazen per dag" te houden, maar u wilt wel voldoende water drinken om uw lichaam goed gehydrateerd te houden. U weet dat u goed gehydrateerd bent als u geen dorst hebt en uw urine lichtgekleurd is.
Melatonine is ons slaaphormoon.
En dan lig je wakker. Daarom gaan we in dit artikel eens kijken naar hoe we aan melatonine komen. Want als we weten hoe ons lichaam melatonine maakt, geeft dat aanknopingspunten bij tekorten én hoe je deze mogelijk kunt oplossen.
Blauwe bessen geven je niet alleen meer energie, maar ze bevatten ook ontzettend veel voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Zoek je iets dat je meer energie geeft, maar ook bijdraagt aan je gezondheid? Dan zijn blauwe bessen en ander rood fruit zoals frambozen, bessen en aardbeien het beste om te eten.
Snelle koolhydraten, zoals in wit brood en suikerrijke snacks, kunnen leiden tot eerst een piek en dan een dal in je energieniveau. Het gevolg? Slaperig zijn na het eten. Moe zijn na het eten van brood, suiker of andere zoetigheid eten komt heel veel voor.
Eet producten die rijk zijn aan eiwitten zoals vlees, vis, zuivel, peulvruchten en noten. Zie ook 'eiwitrijke voeding'. In sommige gevallen kan de diëtist drinkvoeding voorschrijven. Doe wat extra hartig beleg op brood of neem een extra plakje beleg uit het vuistje.
Misschien heb je last van extreme vermoeidheid. Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Energie krijg je dus door meer te slapen, gezond te eten, water te drinken, te bewegen en buiten te komen. Vermijd alcohol, suiker en cafeïne.
Oorzaken oververmoeidheid
Je kan door verschillende oorzaken oververmoeid raken. Bijvoorbeeld door een slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen een rol spelen, zoals perfectionisme, subassertiviteit of veel piekeren.
Naarmate we ouder worden wordt dit een groter probleem aangezien ons lichaam steeds minder produceert van deze belangrijke antioxidant. Het is daarom het beste om een oogje in het zeil te houden en ervoor te zorgen dat u genoeg hiervan heeft zodat u goed kan blijven functioneren.