Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren. Eventueel scheutje water erbij.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Een soepje kan ook gewoon in een pannetje op het fornuis verwarmd worden. Wilt u de soep liever in de oven verwarmen, dan kan dat ook. De instructie is identiek aan die van de maaltijden, zie hierboven. U kunt uw soepje dan ook tegelijkertijd met de maaltijd verwarmen in de oven.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Eten opwarmen in de oven
De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius. Gebruik hiervoor een ovenbestendige schaal of bakplaat. Controleer tijdens het opwarmen regelmatig of het eten gaar is door even in de oven te kijken of het gerecht te roeren.
Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20 procent. Het wordt gebruikt om sauzen en soepen een romige smaak te geven. In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten.
Verwarm sauzen, soepen en jus tot het kookt. Als u het in de oven opwarmt, stel de oventemperatuur dan niet lager in dan 325 °F (162,7 °C) . Opwarmen in slowcookers en chafing dishes wordt NIET aanbevolen omdat het voedsel te lang buiten de gevarenzone (tussen 40 °F en 140 °F) (4,44 °C en 60 °C) kan blijven.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Over het algemeen moet je gerechten opwarmen op een lage temperatuur, zoals 350°F, zodat ze niet uitdrogen. Bedek je gerecht met folie en kook het 8-20 minuten (afhankelijk van het gerecht) tot het helemaal gaar is. Gerechten zoals vlees of ovenschotels kunnen over het algemeen goed worden opgewarmd in de oven, omdat ze dan doorgaans niet zo uitdrogen.
In de meeste gevallen moet je soep niet een nacht laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F. Als je besluit om de soep een nacht te laten staan, is het aan te raden om de soep 10 minuten te koken om alle actieve bacteriën te doden.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren.
Laat je sopas volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte container in de koelkast bewaart voor maximaal 2 dagen. Verwarm ze voorzichtig op laag vuur op het fornuis als je ze weer wilt eten. Voeg indien nodig een scheutje water of bouillon toe.
Wanneer u restjes opwarmt, zorg er dan voor dat ze 165° F bereiken, gemeten met een voedselthermometer. Verwarm sauzen, soepen en jus door ze aan de kook te brengen.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet.
Een stukje hartige taart opwarmen in de magnetron is niet ideaal (want dag krokante korst), en een soep zet je niet in de oven om op te warmen want dat duurt veel te lang.
Bedek je kop of kom soep met een papieren handdoek of servet. Zet het in de magnetron. Stel de magnetron in op drie minuten en zet hem aan. Pauzeer de magnetron elke 60 seconden en roer je soep.
Bewaar wat voor later. Zelfs soepen die niet geschikt zijn om op maandagavond te maken, kunnen nog steeds vaste kost zijn voor doordeweekse dagen. Veel soepen zijn de volgende dag lekkerder en kunnen goed worden ingevroren (vries noedels of pasta apart in!).
Room wordt gebruikt om soep rijker te maken, omdat het extra vet het lekker maakt. Zorg ervoor dat je het niet aan de kook brengt, maar voeg het op het laatste moment toe voordat je het serveert . Het beste item om een soep dikker te maken is een soort zetmeel, of het nu van bloem, maizena, pijlwortel of zelfs veel aardappelen is.
Er is natuurlijk klassieke slagroom , wat soepen zoals onze romige tomaten-Parmezaanse soep en onze broccoli-roomsoep extra lekker maakt. Een andere geweldige (en zuivelvrije) optie is kokosmelk.
Kookroom vervangen door sojaroom, kokosmelk of haverroom
In een soep is dat goed, maar voor een romige pasta zou ik eerder de eerste twee benoemde varianten gebruiken.
De eenvoudigste manier is eten opwarmen in een pan. Deze manier is goed voor bevroren soepen, stoofschotels en andere vloeibare gerechten. Ook dit is een manier dat vaak wat langer kan duren om ervoor te zorgen dat het eten niet verbrand.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Gebruik een oventemperatuur van 80 graden om je borden op te warmen. Je gerechten koelen daardoor minder snel af en dat smaakt een stuk lekkerder.