Ook voor ketchup en mosterd geldt dat wanneer de verpakking ongeopend is, je ze nog lang na de tht-datum kunt eten: zeker een jaar. Mosterd zelfs twee. Ketchup kan na openen tot zes maanden in de koelkast bewaard worden en mosterd één jaar.
Ongeopende mosterd blijft tot wel 3 jaar goed. Eenmaal geopend, heb je ongeveer een jaar voordat het bederft, hoewel een aantal soorten nog gemakkelijk 2 jaar goed blijft. Bonen bevatten veel voedingstoffen en vezels en zijn volgens Time een essentieel product in de voorraadkast van mensen die gezond willen eten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Witte rijst en pasta
Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt.
Sauzen kun je na houdbaarheidsdatum nog eten
Ook na de houdbaarheidsdatum, mits deze niet langer dan twee maanden geleden verstreken is, blijven sauzen vaak nog goed. Kijk altijd eerst goed naar het uiterlijk, ruik en proef om te bepalen of de producten nog goed zijn.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Wij raden aan om de honing mosterd saus tot twee weken lang in de koelkast te bewaren. Hierna neemt de smaak namelijk af. Het blijft echter tot aan een maand goed om te blijven eten.
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Ik krijg de vraag wel eens. Kan het kwaad als mijn paracetamol een dag over datum is? Om met die laatste vraag te beginnen: een paracetamol kun je nog best nemen, als hij een dag of een week over datum is. Als hij tenminste op de goede manier bewaard is, zoals aangegeven in de bijsluiter.
Dat bloem een houdbaarheidsdatum heeft, wil niet zeggen dat je ze direct moet opmaken. Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze. Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.
Gesteriliseerde melk en vla
Houdbare melk is tot ongeveer twee maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding.
1. Honing. De Grieken zagen honing vroeger als goddelijk en misschien dat dat ook kwam door het feit dat honing nooit bederft. Het gaat na verloop van tijd wel kristalliseren, maar dit is weer ongedaan te maken door de honing te verwarmen.
Conserven tot 1 jaar en mogelijk langer na THT houdbaar, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
De mosterd is ranzig, ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Ook voor ketchup en mosterd geldt dat wanneer de verpakking ongeopend is, je ze nog lang na de tht-datum kunt eten: zeker een jaar. Mosterd zelfs twee. Ketchup kan na openen tot zes maanden in de koelkast bewaard worden en mosterd één jaar.
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken betekent dat niet direct dat de mayonaise niet meer te eten is. Als je niks afwijkends proeft of ruikt, kun je de mayonaise gewoon eten.
Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren.