Want: een 'gezonde' koek bestaat eigenlijk niet. Ongeacht hun samenstelling of voedingswaarde, worden koeken altijd ondergebracht in de rode bol buiten de voedingsdriehoek. Met andere woorden: ze zijn overbodig in een evenwichtige voeding en moeten als extraatje gezien worden.
Zoek naar koekjes die weinig verzadigd vet bevatten. Volkoren granen: Kies koekjes die volkorenmeel gebruiken, zoals volkorenmeel of notenmeel, dat meer vezels en voedingsstoffen bevat dan geraffineerd wit meel.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Natuurlijk kan dat . Let er gewoon op dat je consequent de hoeveelheid calorieën eet die je op het gewicht houdt dat je wilt hebben, en zorg dat het grootste deel van je eten 'gezond' is. De koekjes (of wat voor lekkers je ook lekker vindt) zijn onderdeel van het dieet, niet het hele dieet.
"De manier waarop we suiker verteren en opnemen, is overal hetzelfde", zegt Meredith Price, RDN, die gespecialiseerd is in plantaardig eten in Brooklyn, New York. Toch zijn ontbijtkoekjes meestal een gezondere optie dan suikerrijke ontbijtgranen of granolarepen , zegt ze.
Koekjes bevatten vaak veel geraffineerde suiker en verzadigde vetten . Ze worden over het algemeen als ongezond beschouwd en ze vaak eten kan een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van diabetes type II, obesitas en Alzheimer. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 1,6 miljard mensen ouder dan 15 jaar die overgewicht of obesitas hebben.
De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes. Nu volop in het nieuws geweest vanwege de gezonde eigenschappen. Lekker op een taart, in uw yoghurt, fruitsalade of als een snoepje.
Welke koekjes zit geen suiker? Suikervrije koekjes zijn bijvoorbeeld havermoutkoekjes zonder suiker, mueslikoekjes, kokosmeelkoekjes en amandelmeelkoekjes.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Een handje ongezouten noten. Een volkorenboterham of volkoren cracker met gezond beleg.
Eierkoeken leveren weinig voedingsstoffen en zijn daarom niet per definitie gezond te noemen. Ze dragen niet bij aan een gezond eetpatroon. Omdat ze in vergelijking met andere koeken minder calorieën leveren kunnen ze theoretisch gezien helpen bij afvallen.
Peperkoek, rijstwafel, sommige granenkoeken en droge koeken (zonder suiker en met volle granen) Magere of halfvolle melkproducten of calcium verrijkte sojaproducten zonder toegevoegde suikers of zoetmiddelen: een potje yoghurt, pudding of rijstpap, een schaaltje plattekaas, smoothie of een glas melk.
Croissants zijn de vettigste koffiekoeken die er zijn
Maar in vergelijking met alle andere koffiekoeken zijn croissants daarmee het gezondst. Een boterkoek met rozijnen kent bijvoorbeeld al 70 tot 80 meer calorieën.
Er waren een hoop koekjes die per stuk minder dan 100 calorieën bevatten. De minste calorieën zitten in een knappertje, gevolgd door een koffieleutje, een café noir en daarna een volkoren biscuitje. De gevulde en de roze koek bevatten de meeste calorieën.
Hoewel één koekje per dag je dieetdoelen niet volledig in de war zal schoppen , is het vaak gemakkelijk om er meer dan één tegelijk te eten. En al snel kun je door het eten van meerdere koekjes gedurende de dag ongewenste kilo's krijgen.
Simple Mills. Hoewel niet geheel biologisch, maakt Simple Mills een aantal van de gezondste koekjes die we hebben gevonden . De ingrediënten hier zijn erg schoon, en bovendien graanvrij. Het meel is een mix van noten, het vet is kokosolie en de zoetstof is kokosbloesemsuiker.
Als je zin hebt in koekjes, probeer dan eiwitrijke voeding te eten die stikstof bevat, zoals peulvruchten, bladgroenten, noten, zaden en volkoren granen . Chroom is een mineraal dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, en als je zin hebt in een zoet kaneelbroodje of muffin, dan mist je lichaam dit mineraal mogelijk.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Extreem moe na eten van suiker
Koolhydraten en vooral snelle suikers doen je bloedsuiker snel stijgen en ook dalen. Deze dip in je bloedsuikerspiegel zorgt voor extreme vermoeidheid. Extreme schommelingen in je bloedsuikerspiegel en je energie zijn in dit geval niet normaal en niet gezond.
Geen gezonde koekjes
Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van. Door zo af en toe een koekje te eten, kun je jezelf er echt mee verwennen en geniet er veel meer van.
Bij het afvallen is het belangrijk om te letten op je calorie-inname en de voedingswaarden van de producten die je eet. Als je wilt afvallen is het niet verstandig om überhaupt koekjes te eten. Eet bewust! Kies bij voorkeur voor koekjes die minder kcal, minder suiker en minder (snelle) koolhydraten bevatten.
Eet het langzaam en bewust
Stop het niet in één hap in je mond en slik het in zijn geheel door. Ga zitten, neem je tijd, ruik eraan, kijk ernaar, neem kleine hapjes en kauw het echt, geniet van de zoetheid en de zachtheid of de crunch.