Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wraps, bagels, sandwich of belegde broodjes, maar ook een (pasta) salade, couscous of gezonde pannenkoeken zijn een goede invulling voor de hoofdmaaltijd. Het gaat erom dat het goed vult en voedzaam is. Het is ook handig om de leftovers van de vorige dag mee te geven in de lunchtrommel.
Geef daarom eens vis mee zoals zalm, tonijn, makreel of haring. Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief. Ook lekker zijn hummus of een pasta op basis van groenten. Gebruik ook groenten tussen de boterhammen zoals geraspte wortelen, slablaadjes, komkommer, tomatenschijfjes.
Varieer lekker met verschillende fruitsoorten, maar vergeet daarbij vooral ook de groenten niet. Handige groenten die 's ochtends niet te veel tijd roven, zijn mini-worteltjes, plakjes komkommer, reepjes paprika of snoeptomaatjes. Eventueel voorzien van klein bakje met een dip van hummus of paprikaspread.
Wat vult goed als lunch? Een lunch met eiwitten, gezonde vetten en vezels zorgt ervoor dat je je lang vol voelt. Denk aan rijstwafels met hüttenkäse en zalm, een omelet met groenten, een salade met met kip en linzen of een bakje kwark met fruit en ongezouten noten.
Een van de beste manieren om brood te bewaren is om het in een broodtrommel te bewaren , en die met een hermetische afsluiting helpen om uw broden langer vers te houden. Het moet op een koele plek worden bewaard, maar vermijd het om het in de koelkast te bewaren.
Het belang van een broodtrommel
Versheid behouden: Een broodtrommel zorgt voor een afgesloten omgeving waarin het brood kan ademen, maar tegelijkertijd beschermd is tegen uitdroging. Bescherming tegen schimmel: Een broodtrommel houdt vocht buiten, waardoor de kans op schimmelvorming wordt verminderd.
750.000 boterhammen met hagelslag per dag
Elk dag worden er zo'n 750.000 boterhammen met hagelslag belegd. Jaarlijks komt dat neer op ruim 600 miljoen boterhammen met hagelslag. Het is daarmee het meest populaire broodbeleg van ons land.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Tips voor een 'gezonder' belegd broodje:
ham + kaas, rauwe ham + mozzarella, kaas + ei, smeerkaas + zalm). Beperk vetrijke belegsoorten zoals vette vleeswaren en kazen (bv. salami, paté of roomkazen) en salades op basis van mayonaise (bv. kip curry, zalmsalade, martino).
Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit. Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer of banaan erop. Geef geen vleeswaren mee.
Neem naast brood ook fruit en groente mee, zoals tomaat, wortel, komkommer of reepjes paprika. Bak eens een omelet voor in je broodtrommel. Een handje ongezouten nootjes, of gedroogd fruit is lekker voor erbij. Wissel boterhammen af met een bagel, pistolet, crackers of een bolletje.
Neem voldoende eiwit
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Een stuk fruit of groente, zoals komkommer, tomaat of radijs, is een goede aanvulling op de lunch. Bij je lunch kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Kies dan voor een sojadrink met toegevoegd calcium, vitamine B2 en vitamine B12.
De samenstelling van een lunch is vergelijkbaar met die van het ontbijt. Deze maaltijd geeft doorgaans wel meer gelegenheid om er ook groenten bij te eten in de vorm van een groentesoep, wat extra beleg of een slaatje. Een goede lunch levert ongeveer 30 % van de totale energiebehoefte per dag.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.