Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Gezonde mensen mogen een ei per dag eten. Diabetespatiënten en mensen die te veel cholesterol in hun bloed hebben, beperken zich wel het best tot drie eieren per week. Hou er wel rekening mee dat de milieubelasting van eieren vergelijkbaar is met die van gevogelte. Een eitje elke dag is dus niet zo duurzaam.
Je maag houdt van makkelijk verteerbare voeding. Eieren horen daarbij! Vooral een gekookt ei schijnt wonderen te verrichten voor je maag. Dat komt omdat een gebakken ei meer vet bevat door de olie.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Als je voedsel eet dat niet op de juiste temperatuur is bewaard of dat niet voldoende gekookt of gebakken is, verhoog je de kans op diarree. Let vooral op bij vlees, vis en eieren.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol. Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes.
Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Wanneer je allergisch bent aan eieren zal je immuunsysteem reageren op bepaalde eiwitten (allergenen) die aanwezig zijn in eieren. Hierdoor worden typische allergische reacties veroorzaakt zoals maag- en darmklachten, eczeem en in het meest extreme geval anafylaxie.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Ze bevatten maar liefst acht gram hoogwaardige proteïne. Daarnaast hebben ze een gebalanceerd aminozurenprofiel. Eieren zijn ook rijk aan de vitamines A, D, E en K en mineralen zoals fosfor, selenium, ijzer en zink. Ook vind je in eieren de stof choline die nodig is voor diverse stofwisselingsprocessen.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Voedingsmiddelen die mogelijk triggerend kunnen werken en klachten kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: ui, knoflook, bonen, peulvruchten, bloemkool en spruitjes. Er is ook fruit zoals appels, peren en gedroogd fruit, dat zeer rijk is aan fructose en bij sommige mensen klachten kan uitlokken.
Eet dagelijks minimaal 250 gram groente, twee tot drie porties fruit en vezels voor een gezonde darmflora. Vezelrijke voeding is bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Zorg voor genoeg vocht; drink dagelijks anderhalve tot tweeënhalve liter vocht (geen alcohol).
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume. Ze nemen water op en zorgen zo voor een stevigere ontlasting. Goede keuzes hiervoor zijn groente, fruit en volkorenproducten zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Bij zowel diarree als verstopping is het daarom belangrijk om vezelrijke voeding te eten. Er zijn twee soorten vezels: de oplosbare en de niet-oplosbare vezels. Deze zitten vooral in groenten, fruit en peulvruchten. Deze vezels komen onverteerd in de dikke darm.
Als u niet genoeg vocht inneemt, kunnen de vezels niet genoeg vocht opnemen. Daardoor wordt de ontlasting harder. Gebruik daarom minimaal twee liter vocht per dag. Dit zijn tien tot twaalf glazen of vijftien kopjes.
Loperamide kunt u gebruiken als u de diarree snel wilt stoppen, bijvoorbeeld omdat u op reis moet. Loperamide stopt de diarree binnen enkele uren.
Eieren. Eieren zitten boordevol goede voedingsstoffen, zoals proteïnes, maar bevatten geen voedingsvezels. Heb je last van verstopping, dan kun je dus beter iets vezelrijkers nemen dan een ei.
Wat kun je het beste eten bij diarree? Licht verteerbare voedingsmiddelen zoals groenten, fruit (vooral bananen) en volkorenproducten (zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, en zilvervliesrijst) worden het meest gegeten bij diarree.