Fruit met een lage glycemische indez zoals gedroogde appels, pruimen, abrikozen en perziken kunnen zonder problemen worden gegeten door diabetici. Deze fruitsoorten hebben weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Dadels, vijgen en rozijnen hebben een zeer hoge glycemische index.
Vezelrijk fruit
Het is immers bekend dat voedingsvezels ervoor zorgen dat je meer controle krijgt over je glycemie. Enkele vezelrijke vruchten zijn aardbeien, abrikozen, pruimen, gedroogde pruimen.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Het eten van fruit hangt onder andere samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan producten die wel suiker, maar verder weinig tot geen andere belangrijke voedingstoffen bevatten. Daarom is het advies om twee porties fruit per dag te eten.
De oorzaken van diabetes zijn complex, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat iemand de aandoening alleen ontwikkelt door het eten van te veel fruit . Het eten van fruit met mate is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Het beperken van de hoeveelheid gedroogd fruit en vruchtensap in het dieet kan helpen de totale inname van suiker te verminderen.
De B-vitamines ondersteunen je energiestofwisseling en kalium helpt een normale bloeddruk in stand te houden. Aangezien gedroogde pruimen van nature ook redelijk veel suikers bevatten, kun je het beste zo'n 2 tot 3 gedroogde pruimen per dag aanhouden.
U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Voor de meeste mensen met diabetes is het eten van één tot twee pruimen per dag een redelijke hoeveelheid die past in een uitgebalanceerd dieet. Het is altijd het beste om uw arts of voedingsdeskundige te raadplegen om de juiste portiegrootte voor u te bepalen.
Diabetes mellitus: Zwarte pruim is effectief gebleken bij het behandelen van diabetes mellitus . De hypoglycemische eigenschappen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor het gunstig is voor mensen met diabetes. Ontstekingsremmende eigenschappen: Deze paarse vrucht kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
Gedroogde pruimen zijn dus gezond, maar bevatten ook best veel suikers! Door het drogen is het vocht verdwenen, maar komen er wel fruitsuikers vrij. Om deze reden smaken gedroogde pruimen dan ook zoeter dan verse pruimen. Het advies is om zo'n drie pruimen per dag te eten.
Maak bij voorkeur gebruik van producten rijk aan voedingsvezels zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst. Gebakken aardappelgerechten zoals frites, gebakken aardappelen en aardappelkroketten bevatten veel vet en leveren veel calorieën, gebruik ze daarom niet te vaak als je overgewicht hebt.
Eet elke dag yoghurt of kwark
Neem de onbewerkte vorm, zonder suiker, zoetstoffen of andere toevoegingen. Het kan helpen om diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen. Hoe dit komt, is nog niet precies bekend. U kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten.
Mensen die regelmatig appels, peren, blauwe bessen en druiven eten verlagen hun risico op diabetes type 2. Niet alleen het soort fruit telt, maar ook de hoeveelheid. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Tot nu toe was er geen duidelijk verband tussen fruit eten en het risico op diabetes type 2.
Deze vrucht kan ontstekingsactiviteiten in het spijsverteringskanaal verminderen en kan helpen bij het bestrijden van borstkanker, prostaatkanker en darmkanker. Pruimen: Eet acht tot tien pruimen als eerste in de ochtend om je lichaam te reinigen.
Bananen zijn een heerlijk, voedzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen, inclusief mensen met diabetes . Het eten van dit gezonde fruit kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de gezondheid van het hart te verbeteren.
Groenten die u in uw diabetesdieet moet vermijden
"Zetmeelrijke groenten, zoals maïs, aardappelen en yams , zitten boordevol koolhydraten en hebben daardoor invloed op uw bloedsuikerspiegel", zegt hij. "Vooral gekookte aardappelen hebben een hoge glycemische index van 78.
Appels bevatten wel suiker, maar veel van de suiker in appels is fructose. Wanneer fructose in een hele vrucht wordt geconsumeerd, heeft het weinig effect op de bloedsuikerspiegel (6). Bovendien vertragen de vezels in appels de vertering en opname van suiker.
Ja je kan te veel pruimen eten, want zowel gedroogde als verse pruimen kunnen een laxerend effect hebben. Wanneer je meer dan 30 gram pruimen eet kan het diarree en buikkrampen geven.
Pruimen zijn eigenlijk gedroogde pruimen die zijn gedehydrateerd om het meeste vocht uit het fruit te verwijderen . Dit proces concentreert de smaak en voedingsstoffen van pruimen, wat resulteert in een zoete en taaie gedroogde vrucht die vaak wordt gegeten als snack of wordt gebruikt bij het koken.
Pruimen bevatten relatief veel vezels en stimuleren daarmee de darmbeweging en je spijsvertering. Daarnaast staan vezels er bekend om dat ze helpen tegen obstipatie. Tevens bevatten ze ook het stofje fenylsateïne en dit heeft een laxerend effect.