Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren. Eventueel scheutje water erbij.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Bedek je kop of kom soep met een papieren handdoek of servet. Zet het in de magnetron. Stel de magnetron in op drie minuten en zet hem aan. Pauzeer de magnetron elke 60 seconden en roer je soep.
Hoe voorkom je rommelige magnetronexplosies. Voor vloeistoffen en halfvaste stoffen is je beste verdediging om elke paar seconden te stoppen en te roeren om de zakken te neutraliseren voordat de druk zo groot wordt dat ze barsten . Je kunt ook een lagere temperatuurinstelling proberen, waardoor het eten langzamer wordt verwarmd en het risico op detonatie wordt verminderd.
Wanneer u restjes opwarmt, zorg er dan voor dat ze 165° F bereiken, gemeten met een voedselthermometer. Verwarm sauzen, soepen en jus door ze aan de kook te brengen.
Soep ontdooien in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Laat je sopas volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte container in de koelkast bewaart voor maximaal 2 dagen. Verwarm ze voorzichtig op laag vuur op het fornuis als je ze weer wilt eten. Voeg indien nodig een scheutje water of bouillon toe.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Nee, de waterkoker is alleen bedoeld voor het verwarmen van water. Gebruik het apparaat niet om soep of andere vloeistoffen of voedsel in potten, flessen of blikken op te warmen.
Re: Verse soep
Heb altijd geleerd dat je voedsel maar 1x opnieuw mag opwarmen. Het Voedingscentrum geeft dat ook aan las ik net, omdat met telkens opnieuw opwarmen de kans op bacterieën toeneemt en dus ook de kans op voedselvergiftiging. Dus zou alle porties in de vriezer gooien en per dag ontdooien.
Verwarm je soep niet in één keer, want dan wordt hij ongelijkmatig warm, waardoor er gomachtige, overgare randen ontstaan. Giet de soep in plaats daarvan in een magnetronbestendige kom en verwarm hem in intervallen van één minuut, terwijl je tussendoor roert, tot hij heet is .
Wanneer u warme soep serveert, zorg er dan voor dat u de soep altijd in voorverwarmde kommen serveert, zodat de soep warm blijft tijdens het opdienen. Koude soepen dienen daarentegen in gekoelde kommen te worden geserveerd.
Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.
Laat uw eten NIET onafgedekt achter
Het is verstandig om alles wat u in de magnetron bereidt af te dekken, omdat het dan sneller en gelijkmatiger gaar wordt.
Plaats het eten gewoon in een magnetronbestendige container, voeg een scheutje water toe (of bedek het met een vochtige papieren handdoek) om het vocht vast te houden en zet het een minuut of twee in de magnetron. Restjes soep, stoofschotels, rijst en groenten zijn allemaal uitstekende kandidaten voor de magnetron .
Normaal gesproken raden we aan om een kom soep ongeveer 3 minuten te verwarmen, waarbij je elke 60 seconden even stopt om snel te roeren (dit helpt om die ongewenste koude plekken te voorkomen, bah) en de kop of kom af te dekken met een vochtig stuk keukenpapier, zodat de restjes kunnen stomen.
"Verwarm sauzen, soepen en jus opnieuw door ze aan de kook te brengen. Dek restjes af om ze opnieuw op te warmen . Dit houdt vocht vast en zorgt ervoor dat het eten helemaal warm wordt." Onthoud: een voedselthermometer is de enige betrouwbare manier om ervoor te zorgen dat u een hoge genoeg temperatuur hebt bereikt om schadelijke bacteriën te elimineren.
Omdat de microgolven die worden gebruikt om voedsel te verwarmen in de oven rondstuiteren, creëren ze plekken met hoge en lage intensiteit – en dus ongelijkmatige niveaus van verwarming. Het probleem met soep is dat het relatief klef (of 'viskeus') is, waardoor de diffusie van warmte erin wordt vertraagd .
Bereidingswijze: Meng soep + 1 blikje water (of voor romigere soep, 1 blikje melk of melkvervanger). Fornuis: Verwarm op laag vuur, regelmatig aanzetten (niet laten koken). Magnetron: Magnetron op hoog 2-1/2 tot 3 min . (magnetrons variëren; tijd is bij benadering) in een afgedekte magnetronbestendige kom.