Bij een lactose-intolerantie is niet voldoende lactase aanwezig om de lactose te verteren. De suikerdeeltjes komen niet in het bloed terecht. Men kan dit meten door op verschillende momenten bloed af te nemen en het bloedsuikergehalte te bepalen.
Bij het onderzoek wordt er eerst bloed afgenomen door middel van een vingerprik. Vervolgens krijg je een lactosehoudende drank te drinken. Normaal gesproken breekt lactase de lactose af, waarbij de suikerdeeltjes (glucose en galactose) opgenomen worden in het bloed.
Een Lactose Tolerantie Test wordt uitgevoerd als de huisarts vermoedt dat er sprake is van lactose-intolerantie, bijvoorbeeld als je last hebt van bovenstaande klachten zonder andere duidelijke oorzaak.
Een medewerker van de polikliniek Bloedafname neemt bloed bij u af. Hierna krijgt u een lactoseoplossing te drinken. Vervolgens wordt na 30 en 60 minuten nogmaals bloed bij u afgenomen. Door de lactose kunt u op de dag van het onderzoek of de dag erna diarree krijgen.
€ 65,00 Oorspronkelijke prijs was: € 65,00.
Lactose is het suiker dat in melk en andere zuivelproducten zit. Wanneer de darmen lactose niet of niet goed kunnen afbreken spreek je van lactose-intolerantie. Heb je last van een opgeblazen gevoel of winderigheid na het eten of drinken van zuivelproducten? Dan kan het zijn dat je lactose-intolerantie hebt.
Medische professionals zijn het erover eens dat de waterstofadem de beste optie is om te testen op lactose-intolerantie. Gut-Chek geeft u eenvoudig thuis toegang tot deze toonaangevende technologie . Eenvoudig: eenvoudig te verkrijgen, eenvoudig te gebruiken en eenvoudig te begrijpen. Handig: testen wordt gedaan in het gemak van uw huis op uw eigen schema.
Klachten en soorten
Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora). Hierbij ontstaan bepaalde vetzuren en gassen. Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken.
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
Om u voor te bereiden op beide soorten tests, moet u het volgende doen: Vasten (niet eten of drinken) gedurende acht tot twaalf uur voor de test . Twee tot vier weken voor de test stoppen met het nemen van antibiotica. De dag voor de test niet roken of intensief sporten.
Als uw huisarts denkt dat u lactose-intolerantie heeft, kan het zijn dat u: wordt gevraagd een lactose-eliminatiedieet te volgen – waarbij u stopt met het eten van voedingsmiddelen die lactose bevatten om te zien of uw symptomen verbeteren. bloedonderzoeken te laten doen. een waterstofademtest te laten doen – waarbij het waterstofgas in uw adem wordt gemeten om te bepalen hoe goed u lactose verteert .
Symptomen zijn onder andere buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en diarree.
Lactose (melksuiker) komt vooral voor in de volgende melkproducten: volle, halfvolle en magere melk en karnemelk. geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. zachte geiten- en schapenkaas.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie. Meer weten over lactose intolerantie?
Een lactose-intolerantie kan in sommige gevallen ook systemische klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, duizeligheid, geheugenstoornissen, spier- en gewrichtspijnen, allergie, hartritmestoornissen, aften en keelpijn. Sommige mensen met een lactose-intolerantie geven aan te maken te hebben met gewichtstoename.
Dan kun je een speciale lactose-intolerantie DNA-test doen. Deze test werkt met een klein staafje waarmee je wat wangslijmvlies afneemt, waarna het DNA dat daarin zit onderzocht wordt. In het DNA kunnen kleine variaties zitten die ervoor zorgen dat je minder lactase aanmaakt en dus minder goed lactose kunt verteren.
Waterstof-ademtest
Door op verschillende tijden na het drinken van de suikeroplossing de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te bepalen, kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie. De waterstof-ademtest wordt in verschillende ziekenhuizen gedaan.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Hoeveel last je hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt.
Klachten als je niet tegen melk kunt, zijn buikpijn, diarree en winden laten. Je hebt te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als je veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden.
Het eten of drinken van lactose houdende voedingsmiddelen geeft vervelende klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Dat komt doordat er geen of weinig van het enzym lactase in je maag-darmstelsel voorkomt. Dat enzym is nodig voor het afbreken van melksuiker.
Bij een lactase genotypering test wordt er bloed afgenomen. Vervolgens wordt er gekeken naar jouw DNA. We testen of de code voor het enzym dat lactose afbreekt ontbreekt of juist niet. Dit enzym heet lactase.
Gedurende het onderzoek is lichamelijke inspanning, roken, eten en drinken niet toegestaan. Het totale onderzoek duurt 2 uur. Het kan zijn dat je na het drinken van de lactose onrustige darmen krijgt.
De meest voorkomende lactose-intolerantietest is de waterstofademtest. Deze test wordt door uw zorgverlener besteld. Uw zorgverlener zal waarschijnlijk de voorbereidings- en testinstructies met u doornemen voorafgaand aan de procedure.