Het smaakt erg goed in visgerechten en door je salade vind ik ook een aanrader. Je eet de kiemen gewoon rauw. Broccoli kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Was kiemgroenten vlak voor je ze gaat gebruiken onder stromend water. Sommige kiemgroenten worden wel eens rauw gegeten, maar de meest veilige keuze is om kiemgroenten van tevoren te verhitten. Dit kan door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd.
Na 8 tot 12 dagen zijn de kiemplantjes 4 tot 6 cm lang en kunnen ze geoogst worden.
Kiemgroente altijd goed wassen onder stromend water. Best niet rauw eten, maar voor gebruik even onderdompelen in kokend water of goed mee koken of wokken. Door de hitte worden de bacteriën gedood. Dit laatste geldt zeker voor kwetsbare groepen zoals kleine kinderen en oudere mensen.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Vul de potjes met potgrond en zaai maximaal 3 zaden per potje. Dek de zaden af met maximaal 0,5 centimeter grof zand of een heel dun laagje potgrond. Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden kiemen de zaden binnen 10 dagen.
Broccolistelen moeten stevig zijn en de roosjes knapperig. Als de steel slap of zacht aanvoelt, is dat een duidelijk teken van een slechte bos. Hetzelfde geldt voor de roosjes. Zodra ze beginnen te verwelken, is het slechts een kwestie van tijd voordat de broccoli moet worden weggegooid .
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Alternaria is een van de meest voorkomende ziekten van broccoli, boerenkool en andere Brassica-gewassen . Het wordt soms ook wel zwarte vlekken genoemd. Het tast bladeren aan en resulteert vaak in hoofdrot.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes. Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Begin met het zaaien van zaden binnenshuis , ongeveer acht weken voor de laatste vorst . Plant 3-4 broccolizaden per pot of kweekcel in een vochtige startmix voor zaden. Bedek de zaden met een grondmix tot een diepte van 1/4”. Houd de zaden vochtig tot de ontkieming, wat 7 - 14 dagen zou moeten duren, afhankelijk van de broccolisoort.
Zaden ontkiemen in 7-10 dagen . Optimale temperatuur voor ontkieming: 10-30°C (50-85°F). Binnen zaaien, 3 of 4 zaden per pot, 5mm (¼”) diep, onder zeer fel licht. Dun uit tot de sterkste plant.
Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
De gezonde eigenschappen van kiemen
Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA.
Omdat er in broccolikiemen echter naar verhouding veel meer sulforafanen en glucosinolaten en vooral myrosinase zitten, is het eten van broccolikiemen te prefereren. Ook omdat de broccolikiemen rauw gegeten worden en bij het koken of stomen van broccoli toch een aanzienlijk deel van de goede stoffen verloren gaan.
En de zaden en jonge spruiten kunnen meerdere dagen op kamertemperatuur staan. Zelfs als ze commercieel worden gekweekt, kunnen de groeiomstandigheden van spruiten de groei van Salmonella of E. coli ondersteunen. Als de pathogenen WEL aanwezig zijn, kunnen ze zich gemakkelijk vermenigvuldigen tot aantallen die ons ziek kunnen maken in slechts een paar dagen van ontkieming.