Een goed dieet kan er ook voor zorgen dat je ijzerspiegel weer op een normaal peil komt bij veel ijzer in het bloed. Je kunt bij een teveel aan ijzer dus beter ijzerrijke voedingsmiddelen mijden. Denk daarbij aan rood vlees, koffie, chocolade, volkoren producten en peulvruchten.
Er bestaat geen behandeling die primaire hemochromatose kan genezen omdat de erfelijke aanleg niet genezen kan worden. Er bestaat echter wel een behandeling die ijzerstapeling tegen gaat. Dit is aderlating. Aderlating is het aftappen van bloed, waardoor het overtollige ijzer in het bloed het lichaam kan verlaten.
Vermijd rood vlees, bewerkt vlees, orgaanvlees en bloedbevattende voedingsmiddelen. Kies voor plantaardige eiwitten (peulvruchten, peulvruchten en soja) en eieren. Eet elke week drie tot vijf porties vis van 3,5 ounce. Beperk gevogelte tot twee porties mager, wit vlees van 3,5 ounce per week.
Veel thee, koffie en mogelijk ook melkproducten kunnen de opname van ijzer verminderen.
Polyfenolen zitten in (rode) wijn, koffie en groene- en zwarte thee. Deze polyfenolen belemmeren de ijzeropname. Drink thee en koffie daarom vooral buiten je maaltijdmomenten om of kies bijvoorbeeld voor gemberthee, citroenthee of kruidenthee tijdens de maaltijd.
Mensen met erfelijke ijzerstapeling hebben meestal geen klachten. Meestal is de behandeling regelmatig een halve liter bloed laten afnemen. Dit heet aderlaten. Door de behandeling voorkomt u dat uw organen (verder) beschadigen.
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
Thee, koffie en wijn bevatten tannines die de ijzeropname verminderen door zich aan het ijzer te binden en het uit het lichaam te verwijderen. Fytaten en vezels in volkoren granen zoals zemelen kunnen de opname van ijzer en andere mineralen verminderen.
Voedingsmiddelen die u in een hemochromatosedieet moet beperken of vermijden, zijn onder andere vitamine C-rijke voedingsmiddelen, overmatig rood vlees, rauwe vis en schelpdieren, alcoholische dranken, suiker, met ijzer verrijkte voedingsmiddelen en bètacaroteenrijke voedingsmiddelen , omdat deze de ijzeropname kunnen verhogen of extra gezondheidsrisico's met zich mee kunnen brengen.
Het antwoord is ja! Eieren zijn een geweldige bron van ijzer , eiwitten en andere essentiële vitaminen. Eieren bevatten weinig verzadigd vet en vormen, in combinatie met volkoren granen en donker bladgroen, een heerlijke maaltijd vol ijzer en vitaminen. Een laag ijzergehalte komt veel voor en is de belangrijkste reden waarom mensen het doneren van bloed uitstellen.
Zo doen hemochromatosepatiënten er verstandig aan rood vlees en orgaanvlees te laten staan, evenals alcohol. Fruit en dranken met vitamine C kunnen zij het beste tussen de maaltijden door eten en drinken.
IJzertekort door bloedverlies
Als je bloed verliest, verlies je ook ijzer. Je kunt bloedarmoede krijgen door: plots bloedverlies (bijvoorbeeld door een verwonding of operatie) geleidelijk bloedverlies (bijvoorbeeld door een langzaam bloedende maagzweer of een tumor in je maag of darm)
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Drink bijvoorbeeld sap of eet fruit (sinaasappels, kiwi's, cranberry's en grapefruits) en groente waar vitamine C in zit tijdens elke maaltijd. Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen.
Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Bij hemochromatose (ijzerstapeling) is sprake van teveel ijzer in het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld inname van grote hoeveelheden ijzersupplementen, bepaalde vormen van bloedarmoede of veelvuldige bloedtransfusies. Deze vormen noemt men secundaire hemochromatose.
Wellicht vraag je je af of bloed dan ook smaakt en ruikt naar ijzer? Omdat ijzer deel uitmaakt van bloed kan dit dus. Voor mannen is een ijzerwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter normaal, voor vrouwen is het normaal om tussen de 10 en 25 micromol per liter ijzer in het bloed te hebben.
Alcoholinname zorgt ervoor dat uw lichaam meer ijzer opslaat . Volwassenen die matig alcohol drinken, lopen minder risico op een ijzertekort. Dit alcoholinnameniveau is doorgaans te laag om ijzerstapeling te veroorzaken.
Wijn heeft vaak een hoog ijzergehalte , waardoor de hoeveelheid opgenomen ijzer aanzienlijk toeneemt (drie keer). Melk en bier hebben geen significant effect.
Havermout is net als donker brood en muesli een bron van B-vitamines, ijzer en kalium. Zoals in de tabel hieronder te zien is, is de hoeveelheid ijzer in havermout twee keer zo veel als in volkorenbrood en muesli. De hoeveelheid kalium is hoger dan in volkorenbrood en lager dan in muesli.
Doe een zoete aardappel in de oven of magnetron en je hebt al snel een gerecht met veel ijzer. Gebakken zoete aardappelen bevatten ongeveer 1,7 mg ijzer per kopje . Snijbiet is een uitstekende bron van ijzer, met bijna 4 mg per kopje, gekookt.