Conclusie. Onderzoekers stelden vast dat twee kiwi's per dag de klachten bij constipatie kunnen verlichten. Maar er waren in de studie weinig verschillen tussen het effect van kiwi's en dat van voedingsvezels. Ander onderzoek toont aan dat fruit in het algemeen wel kan helpen bij verstopping.
Uit een aantal klinische onderzoeken is gebleken dat groene kiwi's verlichting bieden bij verstopping en de frequentie van de stofwisseling verbeteren2-3. Dit komt omdat groene kiwi's van nature rijk zijn aan vezels*.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Er zijn enkele verse en gedroogde vruchten die u en uw spijsvertering kunnen ondersteunen. Verse pruimen, appels en hun vruchtensappen zijn bijzonder goed voor de spijsvertering. De klassiekers van gedroogd fruit die je darmen op gang brengen zijn dadels, vijgen, abrikozen en pruimen.
Het eten van kiwi's bleek de maagdarmstoornissen te verlichten, vooral in het geval van klachten en pijn aan de maag. De meeste proefpersonen hadden last van constipatie. De kiwi heeft zoetzuur vruchtvlees onder een eetbaar, vezelig omhulsel.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Fruit, vooral kiwi, pruimen en citrusfruit (sinaasappel, pompelmoes, mandarijn) werken laxerend. Fruitsappen zijn vezelarm; beschouw ze dus enkel als mogelijke variatie in de dranken.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Achtergrond. Chronische constipatie treft ongeveer 17% van de wereldbevolking en blijft een belangrijke onvervulde behoefte, aangezien patiënten vaak ontevreden zijn met de behandeling. Kiwi's kunnen een alternatief bieden voor traditionele laxeermiddelen en hebben aangetoond dat ze het volume en de frequentie van de ontlasting vergroten en de consistentie verbeteren.
Uit recent onderzoek blijkt dat het eten van twee tot drie kiwi's per dag gedurende vier weken het aantal stoelgangen verhoogt en pijn en andere symptomen van constipatie vermindert bij mensen met PDS die last hebben van constipatie.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Zowel de gele als de groene variëteiten bevatten een groot aantal antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden. Nog een eigenschap van kiwi's en dus nog een goede reden om ze in je dagelijkse routine op te nemen!
Kiwi's zijn rijk aan kalium. Dit mineraal staat erom bekend goed te zijn voor ons hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen.
Kort antwoord: Ja, u kunt Zespri® Kiwifruit in de koelkast bewaren . Rijpe groene kiwi's blijven tot 5 dagen goed en SunGold™ Kiwifruit tot 7 dagen in de koelkast. In de koelkast bewaren helpt het rijpingsproces te vertragen, waardoor uw kiwi's langer houdbaar blijven.
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.
Goed voor de ogen. De stoffen luteïne en zeaxanthine zijn talrijk aanwezig in de kiwi. Ze behoren tot de categorie 'carotenen'. Ze werken als een soort antioxidanten in de ogen, waardoor we beschermd worden tegen schadelijke invloeden zoals UV-straling.
Wanneer je wilt afvallen, is de kiwi geschikt als zoet tussendoortje. Ondanks dat de kiwi erg zoet is, bevat het weinig calorieën. Een middelgrote kiwi levert nog geen 50 calorieën op. Dit zorgt ervoor dat je prima een kiwi kunt toevoegen aan je voedingsschema, wanneer je aan het afvallen bent.