Verwijder de schil van de mango. Snijd de mango vervolgens in dunne plakjes en leg deze op het rooster van de droogoven. Verwarm de droogoven voor op 57 graden. Plaats het rooster met de mango in de droogoven en wacht 5 uur.
Nadat de mango oogst binnen wordt gehaald worden de mango's in stukken gesneden en vervolgens gedroogd. Goed om te weten is dat de mango niet extra wordt gesuikerd. Zo proef je alleen de echte mango smaak. Heerlijk voor door de yoghurt, muesli of als tussendoortje.
Gedroogde mango is op zich al een heerlijk zoet en gezond tussendoortje, ook kinderen zijn er gek op! Ook is de mango lekker om te verwerken bij een salade, yoghurt of in bakrecepten. Denk bijvoorbeeld aan mango cheesecake gezoet met gedroogde mango, een kipschotel met mango en noten of mango gebak.
Vol goede vitaminen en antioxidanten
Gedroogde mango bevat vitamine A, wat bijdraagt aan een goed herstellend vermogen van de huid. Ook bevat gedroogde mango vitamine C, wat ook weer bijdraagt aan het herstellend vermogen van de huid. Het is dus een goede vrucht voor een stralende huid!
Gedroogde mango's zijn rijk aan kalium, vezels en vitamine C, maar bevatten veel suiker . Gedroogde mango's zijn een taai, heerlijk alternatief voor hun verse fruittegenhangers.
Drogen met hete lucht is een belangrijke methode voor de verwerking van landbouwproducten en bijproducten. Het principe is dat er hete lucht in de kamer stroomt om het materiaal te verwarmen en de luchtstroom te versnellen, zodat het water snel wegloopt en de mangoschijfjes kunnen drogen.
Een paar plakjes gedroogde mango per dag zijn gezond als vezelrijke snack. We raden aan om er niet teveel van te eten als je af wilt vallen. Bewaar gedroogde mango luchtdicht in een donkere, droge omgeving.
Gedroogde mango wordt meestal verwerkt in de vorm van plakjes en kan een knapperige of taaie textuur hebben, afhankelijk van de dikte van de plak. Geniet van gedroogde mango als snack op zichzelf of voeg het toe aan gebakken goederen, yoghurt, ontbijtgranen, trailmix of gemengd met noten ( 3 , 10 ).
De mango's worden meestal gedroogd in de buurt van de plek waar ze groeien, in droogkasten met geforceerde lucht die worden gestookt met flessengas of worden verwarmd door zonne-energie .
Fruitsoorten die veel ijzer bevatten , zoals kokosnoot, papaja en gedroogde mango, kunnen zuurstoftransport bevorderen. Dit is belangrijk voor optimale ontwikkeling en functioneren op cellulair niveau, en kan de adequate productie van sommige hormonen bevorderen.
Lekker in het toetje , of als ontbijt of lunch . Airfryer op 90 graden en 45 minuten , het moet langzaam drogen . Als je het eruit haalt is het nog wat zacht maar als je het laat afkoelen word het pas knapperig .
Schil de mango en snijd elke mango voorzichtig in stukken van 0,5 cm in de lengte (snijd rond de pit!). Leg elke plak op een bakplaat met daarop een ovenvaste afkoelrek (dit helpt om al het vocht uit de mango te laten verdampen). Doe de mango in de oven en bak hem ongeveer 5 uur (draai elk stuk elk uur om).
Mango's snijden om te drogen
Draai de helften om zodat het vruchtvlees naar boven wijst en haal een mes langs de binnenkant van de schil . Leg de geschilde mangodelen op de platte kanten en snijd ze overdwars in driehoekige stukken, of snijd ze overlangs in langere reepjes. Streef naar een dikte van 5 millimeter (ongeveer ¼ inch) of iets dunner.
Procedure voor het drogen van mangofruit
Doop de gesneden fruitstukjes in het mengsel van water en citroensap (conserveermiddel). Verdeel de gesneden vruchten die met het conserveermiddel zijn behandeld over een schoon plastic gaas in enkele lagen. Laat het fruit 4-5 dagen in de zon drogen en draai de plakjes af en toe om.
Was en droog de vruchten goed, halveer ze of snijd ze in stukjes of schijfjes zodat ze sneller drogen. Zet de oven op de laagste stand of temperatuur en leg het fruit op een rooster onder in de oven. Hoe lang het erover doet om te drogen hangt van het soort fruit af en hoeveel vocht het bevat.
Een derde kopje gedroogde mango bevat 160 calorieën , waarvan de meeste bestaan uit koolhydraten. Maar laat dat je niet afschrikken als je op je taille let. Als je een actieve levensstijl hebt, zijn al die natuurlijke suikers en koolhydraten geweldig voor je energieniveau als je mango met mate eet.
Als je mangostukken aan de grote kant zijn, hak ze dan grof. Als ze erg taai en leerachtig zijn, vind je het misschien makkelijker om dit te doen nadat ze geweekt zijn. Doe de gedroogde mangoschijfjes in een kom, giet er 1,5 liter water overheen, dek af en laat een nacht weken .
Het bewaren van gedroogde mango's in optimale omstandigheden is essentieel om hun houdbaarheid te verlengen. Het is raadzaam om ze op een koele, droge en donkere plek te bewaren, uit de buurt van direct zonlicht, vochtigheid en warmtebronnen . Blootstelling aan licht, vocht en hitte kan de kwaliteit van gedroogde mango's aantasten en leiden tot bederf.
Als ze goed bewaard worden, kunnen gedroogde vruchten nog maanden na de houdbaarheidsdatum bewaard worden . Zelfs als ze gewoon in de voorraadkast bewaard worden, kunnen ze nog zes maanden tot een jaar na de houdbaarheidsdatum bewaard worden, zolang de verpakking maar luchtdicht is en goed afgesloten na elk gebruik.
Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je mango stukjes in de diepvries bij minimaal -18ºC tot 12 maanden bewaren.
Nadat de mango's in plakjes zijn gesneden, worden ze een paar minuten in heet water geblancheerd . Dit proces helpt de mango's zachter te maken en overtollig vocht te verwijderen. De mangoplakken worden vervolgens gedroogd met behulp van een industriële dehydrator. Een dehydrator is een machine die vocht uit voedsel verwijdert door er hete, droge lucht omheen te laten circuleren.
Gedroogde mango is ook rijk aan vitamine C , een essentiële antioxidant die helpt bij weefselherstel en ijzeropname (2). De combinatie van vitamine C, zink en caroteen in gedroogde mango kan ook symptomen van verkoudheid en infecties verlichten en de periode van ziekte verkorten (3).
Onze gedroogde mango's zijn afkomstig uit Thailand waar ze op lage temperatuur gedroogd worden om zo de smaak en kleur te behouden.