Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Kun je kaas nog eten als er schimmel op zit? Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt. Echter, zachte kaas, geraspte kaas en gesneden kaas kunnen niet meer gegeten als er schimmel op zit.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Zachte kazen zijn smeuïg en hebben een hoger vochtgehalte. Dat komt omdat ze minder of helemaal niet geperst worden en de wrongel nog veel melkwei bevat. Zachte kazen zijn kort gerijpt en de rijping verloopt vaak in aanwezigheid van schimmels of de roodbacterie.
Zachte geitenkaas is minder lang houdbaar. Dit blijft 1 a 2 weken goed in de verpakking in de koelkast.
Als u uw kaas wast of vacuüm sealt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het regelen van de vochtigheidsgraad, wat noodzakelijk is voor natuurlijke korstkazen . Ik heb mijn vacuümsealer vaak gebruikt. Iets wat u moet onthouden is dat u de atmosferische druk op de kaas in de zak verlaagt.
De sealmachine verwijdert alle lucht uit de zak, waardoor het verouderingsproces van de kaas stopt. Dit stelt de houdbaarheidsdatum tot wel twee maanden uit. Hierdoor kunt u de kaas lang hygiënisch bewaren. Dit betekent dat u veilig grote hoeveelheden kaas tegelijk kunt bestellen, zonder risico op bederf .
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
De meeste soorten oude kaas bevatten 48% vet of meer op de droge stof. Het meeste daarvan is verzadigd vet. Daarvan kun je beter niet te veel eten. Verzadigd vet kan namelijk de kans op hart-en vaatziekten vergroten.
Harde kazen zoals Cheddar, Parmesan en Gouda zijn waarschijnlijk veiliger om te eten na hun houdbaarheidsdatum als ze goed worden bewaard en geen tekenen van bederf vertonen . Zachte en verse kazen hebben een kortere houdbaarheid en zijn bederfelijker.
Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Waarom u niet kunt vacuümverpakken: Zachte kazen zoals Brie, Camembert en Ricotta hebben een hoog vochtgehalte en een delicate textuur. Vacuümverpakken kan deze kazen verpletteren, waardoor hun textuur verandert . Bovendien kan hun vocht de groei van anaërobe bacteriën bevorderen wanneer ze geen zuurstof krijgen, wat kan leiden tot bederf.
Clostridium botulinum kan zich niet vermenigvuldigen op voedsel dat is opgeslagen waar zuurstof aanwezig is. Bepaalde voedselverpakkingsmethoden, waaronder inblikken, vacuümverpakken en verpakking in gemodificeerde atmosfeer, kunnen echter een geschikte omgeving creëren voor de bacterie om te groeien .
Zachte kazen kun je het minst lang bewaren, namelijk 1 tot 2 weken in de verpakking. In deze kaassoorten zit namelijk het meeste vocht. De vriezer is voor deze kaassoort geen optie.
Geitenkaas heeft een “Best By”-datum op de verpakking. Deze datum is geen houdbaarheidsdatum of voedselveiligheidsdatum. In plaats daarvan geeft de “Best By”-datum aan hoe lang een product zijn beste smaak en kwaliteit zal behouden. Daarom wilt u van uw kaas genieten vóór of op de “Best By”-datum .
De gemarineerde geitenkaas kan maximaal 1 week in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan dat (zie 'Opmerkingen' hieronder).
Veel voorkomende soorten zachte kaas zijn feta, Brie, ricotta, roomkaas, Camembert, Chevre, Roquefort en gorgonzola, en – natuurlijk – cottage cheese . Al deze kazen hebben een speciale pittige romigheid die geen enkel ander voedsel geeft.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
In de ergste gevallen kan bedorven kaas ernstige voedselvergiftiging veroorzaken . Het eten van bedorven kaas heeft vooral invloed op uw spijsverteringsstelsel, waardoor u last krijgt van maag-darmklachten en losse ontlasting. In ernstige gevallen kunnen deze symptomen gepaard gaan met koorts en koude rillingen.
Zachte kaas (roomkaas) blijft maximaal twee weken goed , terwijl een middelharde of harde kaas (cheddar) drie tot zes maanden houdbaar is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.