Hoeveel koemelk mag je geven? Vanaf de
Vanaf één jaar heeft je kind elke dag ongeveer 6-7 bekertjes drinken nodig. Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten.
Vanaf 1 jaar
Is je kleintje 1 tot 2 jaar oud dan wordt geadviseerd om 2 porties melkproducten (300 ml) per dag te geven. Dat zijn bijvoorbeeld 2 kleine bekers melk en een schaaltje yoghurt. Hiermee krijgt je kindje al het grootste deel van het eiwit en de calcium binnen die het nodig heeft.
Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af. Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig. Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12. Kies het liefste de halfvolle of magere variant.
Hou je aan de aanbevolen hoeveelheid van 350 à 500 ml melkvoeding per dag. Dit is voldoende, zo krijgt je kind niet teveel eiwitten binnen.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend 100 à 200 ml melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Drie tot vier porties melk per dag op 12 maanden is ideaal. Dit kan in vloeibare vorm, bijvoorbeeld in een fles of een beker, of in vaste vorm, zoals kaas of yoghurt. Witte en kaassausen en boter zijn alternatieve manieren om de melkinname te verhogen.
Probeer uw kind ten minste 350 ml (12 oz) melk per dag te geven, of 2 porties voedsel gemaakt van melk, zoals kaas, yoghurt of fromage frais. Volle kaas, yoghurt en fromage frais worden aanbevolen tot de leeftijd van 2 jaar.
Experts raden aan om peuters van 1 tot 2 jaar 16 tot 24 ounces, of 2 tot 3 cups , volle melk per dag te geven, zodat ze alle calcium en vitamine D binnenkrijgen die ze nodig hebben om te groeien. Van 2 tot 5 jaar raden experts aan om kinderen iets minder melk te geven – 16 tot 20 ounces, of 2 tot 2½ cups, per dag.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Een mogelijk gevolg van te veel melk is “ melkanemie ”, ook wel bekend als ijzergebreksanemie. Als een kind bloedarmoede ontwikkelt, kan een ijzersupplement worden voorgeschreven. Het is belangrijk om uw kind geen supplementen te geven zonder eerst met de arts te overleggen.
Het gebruik van een open beker of een free-flow beker zonder klep helpt je baby te leren drinken en is beter voor de tanden van je baby. Het kan in het begin een rommeltje zijn, maar wees geduldig, je baby zal geleidelijk leren hoe hij uit een open beker moet drinken. Zodra je baby 1 jaar oud is, moet het voeden uit een fles worden ontmoedigd.
Het wordt aanbevolen om helemaal van de fles af te stappen wanneer uw peuter tussen de 1 en 2 jaar oud is. Op 2-jarige leeftijd raden experts ook aan om de tuitbeker in te ruilen voor een beker met open mond. Als uw kind weet dat de fles beschikbaar is, kan het lastiger zijn om 's nachts te spenen en kan het voorkomen dat hij/zij tijdens de maaltijden voldoende eet.
Hoeveel koemelk mag je geven? Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.
De hoeveelheid zuivelproducten die kinderen per dag nodig hebben, is afhankelijk van hun leeftijd en kan variëren van 1 2/3 tot 2 kopjes voor peuters jonger dan 2 jaar, 2 tot 2 ½ kopjes voor kinderen van 2 tot 8 jaar en 3 kopjes voor kinderen en adolescenten van 9 tot 18 jaar . Vind de juiste hoeveelheid voor u door uw MyPlate Plan aan te vragen.
12 maanden: volle melk
Na de eerste verjaardag van je baby kun je beginnen met het serveren van gewone, volle melk. Volgens de AAP worden 2 tot 3 porties zuivel (1/2 kopje melk of yoghurt, 1/2 ounce kaas) per dag aanbevolen . Volgens experts hebben de meeste peuters de extra calorieën uit het vet nodig.
Zodra uw baby meerdere keren per dag voldoende vast voedsel eet , kunt u de voeding met melk afbouwen. U kunt echter wel borstvoeding blijven geven of 500-600 ml (ongeveer een halve liter) zuigelingenvoeding per dag, tot hij of zij ten minste 12 maanden oud is.
In dit stadium van spenen kan uw baby nog maar 3 keer per dag melk drinken . Als u borstvoeding geeft, zal uw baby zijn voeding aanpassen aan de hoeveelheid voedsel die hij/zij krijgt. Als uw baby voor het eerst flesvoeding krijgt, heeft hij/zij misschien ongeveer 400 ml per dag nodig, maar gebruik dit als richtlijn.
De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; 2e dag 20 cc per voeding, 3e dag 30 cc etc. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding.
Zo doe je dat: Verminder de hoeveelheid melk met 20-30 ml elke tweede nacht . Bijvoorbeeld, als je baby normaal gesproken 180 ml drinkt, geef hem dan 150 ml gedurende 2 nachten, dan 120 ml gedurende de volgende 2 nachten, enzovoort. Stel je baby na elke kleinere voeding weer gerust met de geruststellende technieken van jouw keuze.
Integendeel: te veel melk drinken kan ook bij kinderen tot problemen leiden. "Uit onderzoek blijkt dat het vitamine D-gehalte omhoog gaat bij kinderen als ze meer melk drinken. Maar tegelijk namen ze ook steeds minder ijzer op, wat problemen kan geven met bloedarmoede en zelfs bij de ontwikkeling van de hersenen.
Verdun de melk gedurende een paar nachten geleidelijk met water . Doe hetzelfde met alle flessen die 's nachts worden aangeboden. Over het algemeen zal uw peuter binnen een nacht of twee na het aanbieden van alleen water, beseffen dat melk geen optie is en zal hij zichzelf gaan herpakken en 'doorslapen'.
Begin met het vervangen van één voeding per dag door een tuitbeker of een gewone beker volle koemelk . Als uw baby het niet lekker vindt, meng dan 1/2 koemelk en 1/2 moedermelk of flesvoeding. Verlaag de verhouding langzaam in de loop van de tijd. Vervang andere voedingen langzaam door koemelk totdat u geen borstvoeding meer geeft of flesvoeding gebruikt.
Na de eerste verjaardag van uw kindje mag melk geen vast onderdeel meer zijn van zijn bedtijdroutine.
✽ Meet zowel de verse koemelk als het gekookte water af met een speciale beker of container die je hebt gemarkeerd om aan te geven hoeveel melk en water je moet gebruiken. Doe de melk en het water samen in een schone pan. Breng dit mengsel van melk en water net aan de kook en haal het dan meteen van het vuur.