Door te blancheren breek je enzymen af die anders de smaak, kleur en textuur van de groenten in de vriezer zouden aantasten. Bovendien helpt het om de sterke, bittere smaak van koolsoorten te verzachten.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Verse prei invriezen
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Bewaren. Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Ja, maar ze moeten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren om bacteriën te doden. Maak de prei schoon en snijd ze vervolgens in plakjes. Breng een pan water aan de kook en blancheer ze vervolgens snel (dompel ze 30-40 seconden onder in kokend water) . Laat ze uitlekken in een vergiet om het meeste water te verwijderen.
Invriezen: Prei kan worden ingevroren ! Snijd ze gewoon in plakjes en vries ze in op een schaal, voordat u ze in een afgesloten bakje doet. Ontdooien: Wanneer u eten of drinken uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het veilig te ontdooien.
Er is een manier om de plant meer witte wortel te laten groeien… het heet “blancheren” van de prei. Dit kan worden gedaan als de prei ongeveer de dikte van een potlood heeft . Duw aarde omhoog rond de prei en begraaf de stengel tot de hoogte van de eerste bladeren.
Het blancheren is het garen of voorgaren van groenten met optimaal behoud van smaak, structuur en kleur. Breng het water aan de kook en schep vervolgens de groente in de pan. Zorg ervoor dat het water aan de kook blijft. Gebruik geen deksel op de pan.
Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn. Blancheren is een keukentechniek. Het is het kort koken van voedsel, waarna je het ook direct weer afkoelt zodat het niet verder gaart. Gewoonlijk breng je een pan met water aan de kook.
In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Wanneer je koelverse spinazie over hebt en je wilt deze spinazie invriezen, zorg er dan voor dat je de verse spinazie eerst bereid en vervolgens laat afkoelen voordat je deze in de vriezer stopt. Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Verse prei blijft in de groentebak van de koelkast ongeveer twee weken goed. Ongewassen en op een koele, vochtige plaats kan je prei tot twee maanden bewaren. Prei kan je ook geblancheerd invriezen. Je moet de groente nadien trouwens niet ontdooien om ze te kunnen bereiden.
Enzymen en blancheren
Enzymen zijn van nature voorkomende stoffen in planten die het rijpingsproces regelen. Invriezen vertraagt alleen de enzymactiviteit. De meeste diepvriesgroenten verliezen kwaliteit in de vriezer, tenzij ze geblancheerd zijn .
Selderij kan worden ingevroren zonder eerst te worden geblancheerd , maar deze extra, gemakkelijke stap helpt de kleur, smaak en textuur van de groente te behouden. Blancheren zorgt er ook voor dat selderij langer houdbaar blijft, dus kan het tot een jaar worden ingevroren. Ongeblancheerde selderij kan slechts tot twee maanden worden ingevroren.