Broccoli en ook andere kruisbloemige groenten zoals, bloemkool, witte kool en spruitjes: deze groenten zijn heel gezond en ze bevatten veel voedingsstoffen. Maar ze kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten. Het kan helpen om deze groenten eerst te koken.
Moeilijk afbreekbaar
Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en kool (bloemkool, boerenkool, …) zijn supergezond: ze bevatten veel vezels, vitamine C en K, ijzer en kalium, maar helaas kunnen ze ook buikpijn en winderigheid veroorzaken.
Groene kool, rode kool, witte kool, spruitjes, broccoli... Voor sommige mensen kan het eten ervan winderigheid, een opgeblazen gevoel en/of darmkrampen veroorzaken.
Rauw blijven alle voedingsbestanddelen bewaard, maar rauwe broccoli is moeilijk verteerbaar.
Vermijd 'gas opwekkend' eten.
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS), ook wel 'spastische darm' genoemd, hebben gevoelige darmen. Een geringe vulling van de darm (met gas of ontlasting) geeft al een pijnlijk gevoel in de buik. Bij PDS kan zelfs een lege darm pijn doen.
Broccoli bevat koolhydraten, zoals voedingsvezels, die gas kunnen veroorzaken . Dit komt doordat bacteriën in de dikke darm koolhydraten afbreken en gas produceren als onderdeel van het spijsverteringsproces. Broccoli is echter een gezonde bron van voedingsstoffen, zoals antioxidanten en vitamines, die de algehele gezondheid van een persoon kunnen ondersteunen.
Oplosbare vezels worden afgebroken in het spijsverteringskanaal en werken als een natuurlijke ontlastingverzachter. Dit helpt de stoelgang en verlicht constipatie. Voedingsmiddelen met veel oplosbare vezels zijn onder andere: Groenten, met name sperziebonen, wortels en broccoli .
Broccoli is een vezelrijke groente. Dat wil zeggen: er zitten veel vezels in. Met een portie broccoli heb je zo al 15-20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Dat is belangrijk, want die zijn goed voor je darmen en verminderen het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool bevatten veel onoplosbare vezels , die snel tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden, vooral als ze rauw worden gegeten.
Groenten zoals broccoli, spruitjes, kool en bloemkool bevatten veel zwavel en kunnen een opgeblazen gevoel en gasvorming veroorzaken. Probeer een aantal van deze groenten om te zien of ze gemakkelijker te verteren zijn: wortels, spinazie, zoete aardappelen, courgette, sperziebonen, selderij en pompoen.
Echter, zoals de meeste groenten in de kruisbloemigenfamilie, kan zowel rauwe als gekookte broccoli overmatig gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken bij sommige mensen . Broccoli kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, met name bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) ( 12 ). Dit komt door het hoge vezel- en FODMAP-gehalte.
Broccoli en ook andere kruisbloemige groenten zoals, bloemkool, witte kool en spruitjes: deze groenten zijn heel gezond en ze bevatten veel voedingsstoffen. Maar ze kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten. Het kan helpen om deze groenten eerst te koken.
Koffie, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Als deze voedingsmiddelen problemen veroorzaken, kunt u deze beter niet gebruiken. Stop met roken. Roken irriteert het maagslijmvlies en kan het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm verslappen.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Broccoli
Echt niet slecht voor je. Maar broccoli kan wel zorgen voor een opgeblazen gevoel. Gelukkig is dit weer te bestrijden met: banaan, avocado, komkommer, asperges, yoghurt en meloen.
Eet minder : Een van de makkelijkste manieren om broccoli-gerelateerd gas te controleren is om er gewoon minder van te eten; dat kan betekenen dat je minder eet in het algemeen of gewoon kleinere porties eet. Hoe minder je eet, hoe minder raffinose in je colon terechtkomt.
Broccoli en bloemkool zijn kruisbloemige groenten. Deze groenten hebben veel gezondheidsvoordelen die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en oxidatieve stress. Het spijsverteringskanaal kan echter moeite hebben met het verwerken ervan vanwege hun hoge vezelgehalte, vooral als u een inflammatoire darmziekte (IBD) hebt .
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Dit heeft vaak te maken met de zogenoemde gastrocolic reflex: als je gaat eten, gaat vooral de dikke darm extra bewegen om ruimte te maken voor het nieuwevoedsel. Dit wordt getriggerd doordat je maag wordt opgerekt wanneer er nieuw eten inkomt.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.