Een paar stukjes zwarte chocolade per dag kunnen de bloeddruk verbeteren na één maand.
Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die elke dag chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan niet-chocolade-eters. De flavonoïden, stoffen die je in cacao vindt, helpen de bloedvaten te ontspannen en laten het bloed beter doorstromen.
Cacao, een ingrediënt in pure chocolade, bevat flavonoïden, een antioxidant. Flavonoïden kunnen helpen de bloeddruk te verlagen , aldus de AHA. Het merkt echter op dat een persoon mogelijk niet genoeg flavonoïden in pure chocolade kan consumeren om significante voordelen te ervaren.
Een goede tip voor mensen die last hebben van een lage bloeddruk is het eten van ijzerhoudende producten. Een goed voorbeeld hiervan is spinazie. Spinazie is rijk aan ijzer en is ook nog eens erg gezond. Ook appelstroop blijkt erg goed te zijn.
Zoek naar chocolade die 60 tot 70 procent cacao bevat — vaak bittersweet of extra bittersweet genoemd. Deze pure chocolade is gemaakt met een kleine hoeveelheid suiker en een gezonde hoeveelheid flavonoïden, wat essentieel is voor het verlagen van de bloeddruk.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Om het meeste "gezondheidsvoordeel" te krijgen, kies je voor pure chocolade (70-80% cacao) met de minste hoeveelheid toegevoegde suiker . "Ik denk dat een sleutel tot succes op de lange termijn met een gezond dieet is om af en toe te genieten - of het nu een klein dessert is of een groot stuk pure chocolade," zegt gediplomeerd diëtiste Haley Dockrey.
Een hardgekookt ei levert 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B12. Verder bevat het 6,3 g eiwitten, 22 mcg foliumzuur en 1,2 mg ijzer. Ook zit er ongeveer 87 g water in rauw eiwit. Daarom is het opnemen van eieren in uw dieet ideaal om bloedarmoede te voorkomen, wat leidt tot een lage bloeddruk .
Amandelen: Deze noten zitten boordevol gezonde vetten en magnesium, wat kan helpen om een gezonde bloeddruk te behouden. Sinaasappelsap : Het hoge vitamine C-gehalte in sinaasappelsap kan een gezonde bloedvatfunctie bevorderen en mogelijk de bloeddruk verhogen.
"Dus als je veel toegevoegde suiker of simpele zetmelen eet, heb je deze intensere en langere uitbarstingen van insuline, wat de bloeddruk zal verhogen ." Toegevoegde suiker zit vaak in frisdranken, cakes en koekjes. Sommige yoghurts en ontbijtgranen kunnen ook veel toegevoegde suiker bevatten.
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk.
Maak een stevige vuist, zoals je doet als je bloed laat afnemen. Als je staat, kruis je benen alsof je moet plassen. Knijp nu alle spieren in je benen, buik en billen zo hard als je kunt, zo lang als je kunt (of totdat je je beter voelt).
Koolhydraatarme voedingsmiddelen . Veel water drinken. Voedingsmiddelen met veel vitamine B12, zoals eieren, vlees, melkproducten, verrijkte ontbijtgranen en sommige voedingsgistproducten. Voedingsmiddelen met veel foliumzuur, zoals donkergroene bladgroenten, fruit, noten, bonen, eieren, zuivel, vlees, gevogelte, zeevruchten en granen.
Granaatappelsap
Het zal dan ook geen verrassing zijn dat granaatappelsap kan bijdragen aan een hartgezond dieet. Een review uit 2023 van 14 klinische onderzoeken wees uit dat het consumeren van granaatappelsap kan helpen om zowel de systolische als de diastolische bloeddruk te verlagen.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem meerdere, kleine maaltijden per dag zodat er niet teveel bloed tegelijk naar het maagdarmstelsel gaat. Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
Bloeddruk
Statistieken tonen aan dat mensen die meer kaas eten een lagere bloeddruk hebben , ondanks dat sommige kazen rijk zijn aan vet en natrium. Delen op Pinterest Cottage cheese heeft een milde smaak en een laag vetgehalte. Calcium kan helpen de bloeddruk te verlagen. Kaas met weinig vet en weinig natrium wordt aanbevolen.
Koffie drinken helpt om de bloeddruk laag te houden . Mensen die twee of drie kopjes koffie per dag drinken, hebben een lagere bloeddruk dan mensen die slechts één kopje of helemaal geen kopje drinken. Dit geldt zowel voor de perifere als de centrale aortadruk, oftewel de druk die het dichtst bij het hart zit.
Consumer Reports zei dat veiligere keuzes onder andere Mast Organic pure chocolade, Taza chocolade, Ghiardelli en Valrhona zijn. "Er zijn veganistische 'melkchocolaatjes' die de hoeveelheid cacao zouden verdunnen, en daarom theoretisch gezien lood en cadmium zouden bevatten die je binnenkrijgt," zei Hunnes.
Van de drie soorten chocolade (puur, melk en wit) is pure chocolade het gezondst, zeggen voedingsdeskundigen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.