Gebruik aluminiumfolie, maar vet het wel goed in. Anders verplaats je het probleem en blijft je gebak vastplakken aan het folie. Aluminiumfolie kan wel makkelijker afbladderen bij hogere temperaturen, dus houd daar rekening mee als je je baksel uit de oven haalt.
Gelukkig zijn er een aantal andere producten die je ook prima zou kunnen gebruiken. Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie.
De klassieke manier: de oven
Dat is inderdaad een prima manier, maar je moet wel op een aantal dingen letten als je het allerbeste resultaat wilt: Bedek een bakplaat met een laagje bakpapier en leg daar je pizzapunten op. Bedek de plaat daarna met aluminiumfolie: zo droogt je pizza niet uit.
Het gebruik van aluminiumfolie of bakpapier is prima als je thuis pizza bakt . Maar bakpapier is altijd de betere optie. Je kunt beide gebruiken om te voorkomen dat de pizza aan de pan of oven blijft plakken.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Het gebruik van aluminiumfolie in de oven is over het algemeen veilig, maar er moeten wel wat voorzorgsmaatregelen worden genomen om mogelijke gevaren te voorkomen . Aluminiumfolie kan hoge temperaturen weerstaan, waardoor het ideaal is voor gebruik in de oven. Toch kan onjuist gebruik leiden tot problemen zoals ongelijkmatig koken, mogelijke brandgevaren en schade aan de oven zelf.
Antwoord: De ovenschalen die bij de Convection Steam Oven worden geleverd, kunnen worden afgedekt met aluminiumfolie . Elke bakmodus kan worden gebruikt. Plaats nooit folie of foliepannen op de vloer van de oven en laat folie de achterwand van de oven niet raken, omdat dit permanente schade zal veroorzaken.
Opmerking over het bewaren van pizza: Je wilt pizza zo luchtdicht mogelijk bewaren om de versheid te behouden. Doe pizzapunten in hersluitbare plastic zakken, of gebruik plasticfolie gevolgd door aluminiumfolie is ook acceptabel (hoewel alleen jij kunt beslissen of dat de moeite waard is).
Smeer een beetje bakolie op de folie voordat u de pizza erop legt , of gebruik een bakspray op basis van bakolie.
Bakplaat: Een standaard bakplaat kan ook gebruikt worden. Zorg ervoor dat deze groot genoeg en hittebestendig is. Ovenrek: Als je geen bakplaat of steen hebt, en je wilt een knapperigere korst, dan kun je de pizza direct op het ovenrek bakken . Leg er een vel bakpapier onder om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.
Aluminiumfolie
Ook dit kan je prima ter vervanging van het bakpapier gebruiken. Het is misschien een stuk gladder, maar het is wel geschikt voor de oven. Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een hele kip of kalkoen met kerst.
Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Bakpapier kun je gebruiken voor het bekleden van bakspullen, zoals ovenschalen, bakplaten en bakvormen. Het maakt invetten overbodig en voorkomt dat eten blijft plakken of aanbakt. Bakpapier bestaat uit cellulose. Vaak heeft het papier een coating van siliconen.
Gebruik aluminiumfolie, maar vet het wel goed in. Anders verplaats je het probleem en blijft je gebak vastplakken aan het folie. Aluminiumfolie kan wel makkelijker afbladderen bij hogere temperaturen, dus houd daar rekening mee als je je baksel uit de oven haalt.
Normale folie heeft geen antiaanbaklaag. Je moet het invetten met kookspray, boter of olie om een antiaanbaklaag te krijgen . Je kunt antiaanbakfolie kopen waarvan één kant is ingespoten met een voedselveilige antiaanbaklaag. Meestal is het de doffe kant en soms is het gelabeld als antiaanbaklaag, zodat het gemakkelijk te zien is.
Houd je pizzasteen altijd in je oven. Als je een mooie steen wilt, dek hem dan af met folie zodat druppels van andere dingen hem niet bevlekken .
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Voorkomen dat je pizza aan de pizzaschep vast plakt
Houd je pizza iets kleiner dan de omvang van de pizza schep, anders is de pizza lastig in en uit de oven te krijgen. Om te voorkomen dat je pizzadeeg aan de schep vastplakt, bestrooi de de schep eerst met bloem of semolina.
Veel elektrische keukenovens halen zo'n 250 graden als hoogste temperatuur. Je pizza ligt dan al snel 8 tot 10 minuten in de oven. Je krijgt je pizza uiteindelijk wel gaar, maar het deeg kleurt minder snel. En als je houdt van een hele luchtige rand, dan is dat op een lagere temperatuur ook moeilijk om te bereiken.
Als u uw oven bekleedt met folie, zal de intensiteit van de hitte toenemen, wat zal resulteren in schade aan het oppervlak en zelfs zo ver zal gaan dat het gelijkmatig koken verhindert . Dus laat het weg, investeer in een ovenbestendige schoonmaakdoek en geniet van uw goudbruine koekjes, vakantieham en meer!”
Over het algemeen is het veilig om aluminiumfolie in de oven te gebruiken , omdat het de warmte efficiënt geleidt en het schoonmaken eenvoudiger maakt.
Vaak gaan we er gedachteloos mee aan de haal, maar mag aluminiumfolie eigenlijk wel in de oven? Het korte antwoord is: ja, aluminiumfolie is over het algemeen veilig in de oven. Het materiaal kan hoge temperaturen verdragen en geleidt de warmte goed.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken.
Een folie als aluminiumfolie weerkaatst licht en daarbij ook warmte. Hoe lichter de folie, hoe beter het licht weerkaatst. Zilvere of witte folie houdt dus veel warmte tegen, zwarte folie is minder efficiënt. Toch houdt aluminiumfolie lang niet alle warmte tegen.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte.