Ja, dat kan. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes of blokjes. Blancheer ze 4 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water en koel ze snel af in een kom met koud (ijs)water. Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in.
Vries nooit rauwe aardappelen in. Blancheer ze altijd eerst, anders wordt de textuur erg slecht. Snijd de aardappelen in gelijkmatige stukken. Als sommige partjes veel groter zijn dan de andere, zullen ze niet tegelijkertijd blancheren.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Aardappels die gebruikt worden om te koken, kunnen wel in de koelkast worden bewaard. Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo'n 3 maanden in de diepvries.
Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet.
Blancheer ze 4 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water en koel ze snel af in een kom met koud (ijs)water. Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in. Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.
Ja! Je kunt aardappelen absoluut invriezen, en dat moet je ook doen als je teveel aardappelen hebt. Maar er is één belangrijk ding om te onthouden: je moet eigenlijk alleen gekookte of gedeeltelijk gekookte aardappelen invriezen , omdat rauwe aardappelen veel water bevatten. Dit water bevriest en maakt de aardappelen papperig en korrelig als ze ontdooid zijn.
Grote aardappelen moeten in stukken van de gewenste vorm en grootte worden gesneden voordat ze worden geblancheerd en ingevroren. Kleine aardappelen, zoals nieuwe aardappelen, fingerlings en baby-aardappelen, zijn beter geschikt om in hun geheel met schil in te vriezen . U moet ze echter nog steeds ongeveer 5 minuten blancheren.
Leg de aardappelen op een bakplaat in één laag zonder ze aan te raken. Schuif de bakplaat in de vriezer en vries ze 6-12 uur in, of tot de aardappelstukjes hard bevroren zijn. Sluit ze af en vries ze in. Haal de bevroren stukjes eruit en doe ze in een Ziploc-zak, knijp ze uit om zoveel mogelijk overtollige lucht te verwijderen.
Allereerst: aardappelen mogen nooit rauw worden ingevroren . Ze bevatten veel water, wat de aardappel een papperige of korrelige textuur geeft als hij ontdooid is. Niet ideaal voor het maken van hash browns voor een weekendbrunch!
In de vriesvak of de diepvriezer: * -6°C: 1 week.
Wil je spek voor langere tijd bewaren, dan is invriezen perfect mogelijk.
De aardappel moet volledig worden verhit om enzymatische reacties te stoppen. Onvoldoende verhitting zal ertoe leiden dat het midden van de aardappel donker wordt. Koel af, laat uitlekken, verpak en vries in. Om te koken, voeg je de bevroren aardappelen toe aan genoeg kokend water om ze te bedekken en kook je ze ongeveer 15 minuten of tot ze zacht zijn.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Re: Kun je voorgekookte krieltjes invriezen? Ja hoor, krieltjes, partjes, schijfjes, het kan allemaal!
Gedane proeven hebben bovendien bewezen, dat het niet noodig is. In verband hiermede volrfen hier eenige raadgevingen: Bevroren aardappelen worden pas soet en daardoor oneetbaar, als men ze laat ontdooien voor het koken.
Als ze gewoon gesneden, afgespoeld en gedroogd worden, kunnen ze zwart worden en een vreemde textuur krijgen als ze gekookt worden . Ik denk dat ze beter zijn als de gesneden aardappelen eerst geblancheerd of voorgekookt worden en dan uitgelekt, plat uitgespreid en ingevroren op een schaal tot ze stevig zijn voordat ze in een diepvrieszak worden gedaan. Ze blijven tot 3 maanden goed in de diepvries.
Bakinstructies: bevroren aardappelen
Om bevroren aardappelen direct uit de vriezer te bakken en te serveren, pakt u de aardappelen uit en legt u ze in een ovenschaal. Dek ze af met aluminiumfolie en bak ze op 425°F gedurende 35 tot 45 minuten of tot ze grotendeels warm zijn.
Kan je gekookte aardappelen invriezen? Je kan gekookte aardappels invriezen, maar het wordt niet aangeraden aangezien ze bij het opnieuw verwarmen waterig worden.
Krokant korstje
Als het vet is opgenomen door de aardappelen, voeg dan extra boter of olijfolie toe. Na ongeveer 10 minuten bakken zijn de aardappelen gaar en goudbruin. Verhoog de laatste paar minuten het vuur, zodat ze een krokant korstje krijgen.
Aardappelschijfjes uit de diepvries
Op veel verpakkingen staat slechts de bereiding voor in een pan, frituur of oven. Maar dit type kun je ook perfect bereiden in de Airfryer. Meng de schijfjes met een beetje olie en bak deze vervolgens 15 minuten op 200 graden af in de Airfrter. Ze komen er heerlijk krokant uit!
Ranzigheid ontwikkelt zich zelfs in de vriezer en de aanwezigheid van de pekelzouten versnelt de ontwikkeling ervan. Het Food Marketing Institute raadt aan om geopende bacon niet in te vriezen. Hun aanbeveling is om ongeopende bacon slechts tot een maand in te vriezen .
Een ongeopende verpakking spek kan een maand worden ingevroren, tot maximaal vier maanden . 1 De smaak en kwaliteit gaan achteruit naarmate het langer in de vriezer ligt.
Kan je aardappelen invriezen? Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed.