Plantjes groeien niet Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Gebrek aan licht
Je merkt dat vrij snel omdat de zaailing dan in een rap tempo de hoogte in gaat, maar de blaadjes klein blijven. De zaailing gaat strekken op zoek naar meer licht. Als je dan niet snel voor meer licht zorgt kan de zaailing zo hoog worden dat ze omvalt.
Genoeg voeding maar niet te veel
Zolang je zaailingen klein zijn hebben ze nog niet veel voeding nodig. In potgrond zit meestal veel te veel en daardoor groeien ze te snel. Half Makkelijke Moestuinmix en half vermiculiet is al beter. Daar zit genoeg voeding in voor de eerste weken.
Zet het op een zonnige plek . De container werkt als een kas en zorgt ervoor dat de zaailingen veel sneller ontkiemen door ze een warme, vochtige omgeving te bieden. Vloeibare meststoffen werken sneller, worden gemakkelijk opgenomen en zijn uitstekend voor die "noodgevallen".
Om te kiemen hebben de meeste zaden tijd, vocht en warmte nodig, maar om te groeien hebben de zaailingen ook licht nodig. Elke plant heeft zijn eigen behoefte aan warmte, licht en voeding en zijn eigen kiemtijd.
Houd de grond vochtig maar geef ook weer niet teveel water want je plantjes kunnen snel wegrotten. Geef de grond de kans om droog te worden (niet kurkdroog!). Het beste is om elke dag even te checken hoe je plantjes er bij staan. Voelt de grond droog, dan kun je extra water geven.
Plant de zaailingen diep genoeg in de grond, tot net aan de eerste echte blaadjes. Zet de plantjes in voedzame (pot)grond. Let op nachtvorst! Tot de IJsheiligen is er kans op nachtvorst aanwezig, bescherm de verspeende plantjes dus tot die tijd of zet ze op een beschutte plek, bijvoorbeeld in de kas.
Overmatig vocht en overbewatering . Als de grond constant nat blijft, kunnen de wortels gaan rotten en kan het zaad geen water opnemen. Het lijkt misschien alsof uw zaad water nodig heeft, maar in werkelijkheid heeft het alles behalve water nodig! Zorg ervoor dat u de vochtigheid van uw grond test door met uw vingers te voelen.
Houd de grond gelijkmatig vochtig en bemest met een uitgebalanceerde oplosbare meststof nadat de zaailingen zijn opgekomen of na het verplanten . Bescherm planten tegen wind en kou met rijbedekking, een koude bak of cloche (bijvoorbeeld een lege plastic melkkan van 1 gallon waarvan de bodem is verwijderd).
Inconsistente bodemtemperaturen kunnen vlekkerige kieming, langzame groei of, als het te warm is, frituren van het zaad/de zaailing veroorzaken . Als de bodemtemperatuur te koud is, zet de zaailingen dan in een warmere omgeving of op een verwarmingsmat met een koepelvormig deksel. Als de bodem te warm is, zet ze dan op een koelere plek en haal ze uit de verwarmingsmat.
Zaailingen krijgen een goede start in speciale zaaigrond. Dit stimuleert ze om rustig tot een gezonde plant uit te groeien, terwijl bijvoorbeeld bemeste potgrond ervoor kan zorgen dat ze vooral erg hard groeien, maar niet per se sterk worden. Veel plantjes hebben warmte nodig om te ontkiemen.
Je zaailingen vallen om doordat ze besmet zijn met een schimmel die zich verspreidt via de lucht en het water. De omvalziekte komt vaker voor wanneer je zaailingen erg dicht op elkaar staan en er weinig ventilatie is, want dat zijn ideale omstandigheden voor de schimmelinfectie.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
De snelheid waarmee zaden ontkiemen varieert sterk. Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, kiemen snel en kunnen binnen enkele dagen tot een week boven de grond verschijnen. Anderen hebben meer geduld nodig en kunnen 3 tot 4 weken nodig hebben om te ontkiemen.
Normaal gesproken zou je ergens tussen de 10 en 14 dagen na het ontkiemen echte blaadjes op tomatenplanten/zaailingen moeten zien verschijnen. Je loopt dus zeker achter op schema.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei.
Als je zaailingen in een pot staan, zet ze dan op een warmtematje of in direct zonlicht. Om ze echt te laten groeien, voeg je wat wormenmest of kippenpoep toe, maar niet direct op of naast de plant . Geef het wat tijd, als ze niet groeien, overweeg dan om meer water of meer licht te geven.
Beheer water en voedingsstoffen
Hoewel gebrek aan zonlicht de voornaamste oorzaak is van slungeligheid, kan overbewatering ook bijdragen aan de onstabiele ontwikkeling van de plant. "De planten hebben zuurstof nodig om water en voedingsstoffen op te nemen, en dus kan te veel water ook de groei belemmeren," zegt Dr. Stein.
Groeihormoon stimuleert de groei van de botten en dan met name van de pijpbeenderen. De lever maakt onder invloed van groeihormoon eerst de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) aan. Vervolgens komt IGF-I in de bloedbaan terecht, waar het wordt vervoerd naar de pijpbeenderen.
Babyplanten kunnen zwakke, dunne stengels krijgen als de zaadkweekmix uitdroogt of van slechte kwaliteit is . Misschien bent u gewoon vergeten om vaak genoeg water te geven! Droge grond zorgt ervoor dat de zaailingen geen toegang hebben tot de voedingsstoffen die ze nodig hebben om sterke stengels en bladeren te laten groeien. Ze verhongeren letterlijk, arme kleine schatjes.
De wortels worstelen dan om zuurstof en voedingsstoffen te verkrijgen, waardoor de groei wordt belemmerd. Oplossing: Geef uw planten een voedingsrijke, goed drainerende grondmix en zorg ervoor dat uw plantenbakken zijn uitgerust met drainagegaten . Controleer regelmatig het vochtgehalte van de grond en pas uw waterschema dienovereenkomstig aan.
Damping off is een ziekte van zaailingen die wordt veroorzaakt door verschillende schimmels en schimmelachtige organismen . Deze ziekte zorgt ervoor dat opkomende zaailingen instorten, vaak ondergedompeld in een massa witte schimmelgroei. Het is vooral een probleem bij het zaaien van zaden binnenshuis of onder glas.
De vuistregel is om zaden te planten op een diepte die gelijk is aan twee of drie keer hun breedte . Het is beter om zaden te ondiep te planten dan te diep.
Je zult willen wachten tot je ten minste 3 of 4 echte bladeren hebt voordat je overweegt om te verplanten. Werk met de weersvoorkeuren van je plant. Begrijpen of je planten kweekt die tegen een koud of warm weer kunnen, zal je helpen bepalen wanneer het tijd is om te gaan nadenken over buiten kweken.
Sommige kwekers gebruiken graag een 50:50 mix van zaadstartmix en potgrond . Zaadstartmix is heel licht (of helemaal niet) bemest. Door potgrond ermee te verdunnen, voorkom je dat jonge wortels worden beschadigd door grond die te rijk is aan voedingsstoffen.