Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel als de saus nog niet dik genoeg is.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar. Je krijgt dus minder maar een meer geconcentreerde saus.
Stoofpot binden met zetmeel
Een van de beste manieren voor het binden van een stoofpotje is om er zetmeel aan toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoof indikt. Zetmeel toevoegen kan op verschillende manieren en op verschillende momenten tijdens de bereiding.
Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt.
De drie belangrijkste verdikkingsmiddelen voor jus zijn bloem, maïzena en pijlwortel .
Hoe reduceer je een saus? Om een saus of siroop te reduceren, breng je je bouillon, soep of wijn aan de kook in een brede, onbedekte pan of pot. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en roer je af en toe. Blijf sudderen tot de vloeistof de gewenste dikte heeft.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Maizena is een goed all-round bindmiddel. In sommige gevallen is het beter om Tapioca of Arrowroot te kiezen. Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden.
Maïszetmeel .
Voeg gelijke delen maizena en koud water toe aan een kleine kom en meng grondig. Zodra de roux glad is, roer je het door je saus en verwarm je het tot het suddert. Voor elke kwart saus die dikker moet worden, begin je met ongeveer 1-2 theelepels maizena.
Maizena: Maak een papje van half water, half maizena en klop tot het glad is . Maizena is een krachtig verdikkingsmiddel, dus begin met het kloppen van niet meer dan 1 eetlepel van het mengsel per 2 kopjes sudderende saus; roer en laat 2 minuten sudderen, controleer de dikte en herhaal met meer papje indien nodig.
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….
Tip 3: Dikkere saus
Bind dan je stoofpot. Dit kan met zetmeel, zoals bloem, maïzena aardappelmeel en allesbinder. Ook een stuk brood of plak ontbijtkoek werkt goed.
Binden met maizena of ontbijtkoek
Dit maakt het vlees mooi droog, en bindt het vocht dat je daarna toevoegt. Voeg aardappels toe om het stoofpotje gevulder te maken én de saus iets te binden. Voeg op het einde ontbijtboek, een witte boterham of gemalen amandelen toe.
Roer maïzena los met een beetje koude vloeistof of water en schenk het al roerend bij wat je wilt binden. Kook het enkele seconden goed door. Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding.
Boter en bloem
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Terwijl reductie de smaken die in de pan achterblijven concentreert, zal te veel reductie de hoeveelheid vloeistof in de saus verminderen, waardoor er een plakkerige, verbrande laag op de pan achterblijft .
Je kunt een saus makkelijk dunner maken door een scheut water, melk, bouillon of wijn toe te voegen. Het kan nodig zijn om daarna extra smaak toe te voegen. Last van klontjes? Zeef je saus of haal er een staafmixer doorheen.
Maizena heeft twee keer zoveel verdikkingskracht als bloem . Wanneer een jus, saus, soep of stoofpot recept om bloem vraagt, gebruik dan de helft van de hoeveelheid maizena om te verdikken. Om hete vloeistoffen te verdikken, meng je eerst maizena met een beetje koud water tot het glad is. Roer geleidelijk door de hete vloeistof tot het gemengd is.
Bloem voor alle doeleinden: U kunt sauzen dikker maken met tarwebloem voor alle doeleinden . Voor elke eetlepel maizena, gebruikt u drie eetlepels bloem. Meng rauwe bloem met koud water in een kleine kom tot een pasta, en voeg het toe aan de saus terwijl deze suddert.
Instant aardappelpuree! Voeg gewoon een lepel of twee Essential Everday Instant Mashed Potatoes toe en roer goed tot de soep de gewenste dikte heeft . Het is vooral geweldig voor recepten die in een Instant Pot of slowcooker zijn gemaakt. Heb je deze makkelijke hack al geprobeerd?