Vla bewaren Vla is een zuivelproduct en hoort thuis in de koelkast. Geopende vla kun je 4 tot 6 dagen in de koelkast bewaren. Ruik en kijk altijd goed naar het product als je het niet vertrouwt. Gooi vla niet direct weg na het verlopen van de ten minste houdbaar tot datum.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vla heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ook voor ketchup en mosterd geldt dat wanneer de verpakking ongeopend is, je ze nog lang na de tht-datum kunt eten: zeker een jaar. Mosterd zelfs twee. Ketchup kan na openen tot zes maanden in de koelkast bewaard worden en mosterd één jaar.
Gesteriliseerde melk en vla
Houdbare melk is tot ongeveer twee maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding.
Sommige sauzen kan je invriezen, maar alles op basis van eieren giet je beter na een paar dagen weg. Mayonnaise, hollandaise, vla, meringue... Stuk voor stuk overleven ze de vrieskou niet. Ze schiften en krijgen een textuur die je spontaan doet walgen.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Producten met een 'te gebruiken tot' datum zijn meestal verse producten die relatief minder lang houdbaar zijn, zoals zuivel, vlees, vis, gebak, verse groenten en fruit. Is de TGT-datum verstreken? Dan wordt het onveilig deze producten te eten.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Bij een gesloten verpakking kijk naar de houdbaarheidsdatum en serveer het vóór die datum. Bij een geopende verpakking kijk dan naar het bewaaradvies hoe je de satésaus het beste kan bewaren. In het algemeen kun je een geopende verpakking 3 dagen in de koelkast bewaren of 3 maanden in de vriezer.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
De uiterste houdbaarheidsdatum wordt meestal vermeld als: 'houdbaar tot' of 'niet te gebruiken na' of 'exp. dat. ' of 'uiterste gebruiksdatum'. Na deze datum is het medicijn niet meer te gebruiken.
Hoe komt het dat de vla één dag of enkele dagen na openen al dun is? Vla dankt zijn mooie lobbige structuur aan maïszetmeel. Zodra zetmeel in aanraking komt met speekselenzymen (amylase) wordt het afgebroken en verliest z'n vochtbindende werking. Vla wordt dan dun en waterig.
Gesteriliseerde melk en vla
Houdbare melk is tot ongeveer 2 maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding.
Vlaai. Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren.
De meeste taarten of gebakjes kun je 2 tot 3 dagen bewaren mits ze goed gekoeld zijn. Onze tompoucen zijn het allerlekkerst (krokant) op de dag van aankoop. Slagroom gebak kan ook de volgende dag nog gegeten worden. Gebakjes met crème, bavaroise of appel kunnen zelfs nog iets langer bewaard worden tot ongeveer 3 dagen.
Je moet het niet gebruiken na die datum. Dat is niet veilig. Het product kan ziekteverwekkers bevatten die je niet ziet, ruikt, of proeft. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een TGT-datum.
Verlopen THT datum
Producten als chips, koekjes, vis- en fruitconserven, (fris)drank, chocolade, koffie, mayonaise, etc. mogen dus ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum verkocht worden, mits het product geen gevaar vormt voor de gezondheid.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Vlaai met rijstevulling, afgewerkt met slagroom en chocoladekrullen. Bewaaradvies: Direct na aankoop bij een temperatuur tussen 3 en 7ºC in de koelkast bewaren voor maximaal 2 dagen.
Bevroren zuivelproducten
Zuivel is een onmisbare bron van eiwit. We hebben soms pakken ingevroren melk, yoghurt en vla voor u. Deze pakken zijn ingevroren een dag voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Dat gebeurt helemaal volgens de wettelijke voorschriften.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).