Het gras smaakt jong en sappig en er zitten massa's vitamines, mineralen en smaakstoffen in. Het gras zelf bevat betacaroteen, dat zorgt later voor de gele kleur in boter.
Boter in de koelkast bewaren
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Het is echt interessant als je je verdiept in de wetenschap erachter en een deel ervan heeft te maken met het specifieke dieet van de koeien waar de boter vandaan komt. Boter krijgt die gele kleur van een pigment genaamd bètacaroteen . Je bent misschien al bekend met bètacaroteen uit wortels.
Boter is een melkerijproduct. Het gebeurt maar al te vaak dat de boter of de margarine gesmolten wordt in een veel te warme pot of pan. Als gevolg verkleurt en verbrandt de vetstof heel snel. De regel is: werk op een matig vuur en geeft vleeswaren of groenten de tijd om rustig te braden.
Ten slotte zult u merken dat Europese boter er geler uitziet, dankzij het dieet van Europese koeien die meer gras eten dan hun Amerikaanse soortgenoten . Gras bevat veel bètacaroteen, een verbinding die voorkomt in oranje en gele groenten, vandaar de gelere kleur van de boter van grasetende koeien.
In de Verenigde Staten verschilt het dieet van koeien van dat in Europa en Oceanië, en er zijn ook rasverschillen. Het niveau van het natuurlijke pigment caroteen in melk, afkomstig van het dieet van koeien, is de sterkste bepalende factor voor de vraag of boter geel lijkt .
De reden hiervoor is wat de koeien te eten krijgen; grasgevoerde koeien produceren een gele boter. De wetenschap hierachter is de bètacaroteen (geel pigment) die in het gras zit dat door koeien wordt gegeten; dat wordt opgeslagen in het vet van de koeien en in de melk terechtkomt .
Het gras smaakt jong en sappig en er zitten massa's vitamines, mineralen en smaakstoffen in. Het gras zelf bevat betacaroteen, dat zorgt later voor de gele kleur in boter.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Boter bederft namelijk niet door bacteriën, maar reageert op zuurstof (vetoxidatie); een proces dat je niet kunt tegenhouden, maar je kan het wel vertragen door de boter goed afgesloten te bewaren. Dat is sowieso belangrijk, want boter neemt snel smaakjes op van andere dingen.
Hoewel het veilig is om met mate zowel witte als gele boter te consumeren , is het beter om over te stappen op witte boter als u regelmatig boter eet.
De kleur kan variëren van lichtgeel tot dieper geel, afhankelijk van het dieet van de koeien: koeien die gras en bloemen eten, produceren melk met meer bètacaroteen, wat leidt tot gelere boter . Of een Amish-boter is gemaakt van met gras gevoede of op de weide gehouden koeien, verschilt per producent.
Toepassing van bètacaroteen in de voedingsindustrie
In de voedingsmiddelenindustrie wordt bètacaroteen toegevoegd aan voedingsproducten zoals eetbare oliën, granen en dranken als kleurstof, om rode en gele kleuren te creëren en als bron van vitamine A. Boter, margarine en industriële sappen worden vaak verrijkt met bètacaroteen.
In de zomer, wanneer de koeien voornamelijk op de weide worden gevoerd, bevat de room meer bètacaroteen , waardoor de boter een diepere gele tint krijgt. In de winter, wanneer de koeien meer opgeslagen ruwvoer eten, bevat de melk minder bètacaroteen, waardoor de boter een lichtgele kleur krijgt.
Wanneer boter wordt blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof, oxideert het. Hierdoor verandert de moleculaire structuur , waardoor de smaak, textuur en zelfs de kleur veranderen.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Zit de boter niet meer in de originele verpakking (bijvoorbeeld een restje kruidenboter na een barbecue), verpak ze dan in porties in vershoudfolie, en stop die in een luchtdicht zakje of doosje. Boter is 3 tot 6 maanden houdbaar in de diepvriezer.
Bewaar in de koelkast in een plastic of glazen container met een goede deksel. De opgeklopte boter is stabiel en zou tot 10 dagen goed moeten blijven, hoewel het iets harder zal worden naarmate het langer staat.
Boter hoort een neutrale geur te hebben, dus als het plotseling niet meer zo fris ruikt, dan kun je 'm het beste weggooien. Als het zuur smaakt of donker verkleurd is, dan is het ook niet meer goed.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
"De vetten in de boter reageren met de zuurstof. Dit noemen we oxideren. De structuur en kleur van de boter verandert, geur en smaak worden wat zurig", vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum.
Kleurverschillen in melk en boter worden voornamelijk veroorzaakt door het ras van het vee dat de melk produceert . Sommige rassen produceren witte boter; andere, gele. Het populairste ras van melkkoeien in de Verenigde Staten, de Holstein, produceert witte boter.
De bètacaroteen zorgt voor een geeloranje kleur en dit is wat ons gele Australische boter geeft. Franse koeien daarentegen worden meestal graangevoerd. Dit resulteert in een bleekwitte of romig gekleurde boter.
Het is een plek waar schapen en vee vrij kunnen grazen op vruchtbare weiden, waar ze een aantal van de beste zuivelproducten produceren . Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de zuivelindustrie floreert in Nieuw-Zeeland, en het is de thuisbasis van veel van 's werelds beroemdste botermerken.