Ook gaat een champignon naar verloop van tijd verkleuren. De eens witte champignon krijgt dan een bruine kleur. Toch hoeft dat niet direct te betekenen dat de champignon niet meer eetbaar is. “U kunt ze in zo'n geval nog altijd gebruiken als smaakmaker, bijvoorbeeld voor een soep of saus.
De champignons zijn donkerder geworden
Als je ziet dat je champignons onder de bruine vlekken zitten, kun je ze het beste weggooien. Dit is namelijk een teken dat ze niet meer goed zijn.
Wil je weten of champignons vers zijn? Dan kun je op een aantal dingen letten. Verse champignons zijn stevig, voelen niet nat aan, en hebben een neutrale geur. Als de champignon onder het kapje bruin en vochtig is, en niet fris meer ruikt, kun je hem beter niet meer eten.
Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.
Champignons kan je maximum één week bewaren. Als de champignons slap zijn, veel donkere vlekken hebben of beschimmeld zijn, zijn ze niet meer vers.
Ook gaat een champignon naar verloop van tijd verkleuren. De eens witte champignon krijgt dan een bruine kleur. Toch hoeft dat niet direct te betekenen dat de champignon niet meer eetbaar is. “U kunt ze in zo'n geval nog altijd gebruiken als smaakmaker, bijvoorbeeld voor een soep of saus.
Wanneer je champignons voor het koken of blancheren besprenkeld met wat citroensap, blijven ze mooi wit.
Bel meteen het Antigifcentrum op het nummer 070 245 245.
de tijd tussen het plukken en het eten; eventueel de manier waarop de paddenstoelen klaargemaakt werden; de toestand van het slachtoffer.
Vaak gaat voeding waar een beetje schimmel op zit regelrecht de prullenbak in. Toch is dit in veel gevallen niet nodig en is het wegsnijden van het groen-blauwe donsdekentje al voldoende. Truffels, brie en champignons zijn ondanks de schimmels die erop zitten hartstikke eetbaar (lees: hartstikke lekker).
Schimmels in huis zijn redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk goed waarneembare donkere plekken op uw muren en plafonds. Dit ziet u vooral erg duidelijk op een lichte ondergrond. Let er wel op dat u schimmels niet verwart met salpeteruitslag.
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
Blancheer hierin de champignons 1 minuut (wegens de hoeveelheid steeds in kleine porties). Laat uitlekken. Snijd ze in partjes. Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin wat milde olijfolie.
De kastanjechampignons worden, net als de witte champignons, geteeld in speciale ruimten (cellen) waar via de temperatuur en luchtvochtigheid een optimaal klimaat wordt gecreëerd. De kastanjechampignon is de lichtbruine variant van de witte champignon, met een lichtbeige tot bruine hoed in plaats van wit.
Er gaan verhalen dat deze etenswaar opnieuw opwarmen voor spijsverteringsproblemen zou worden, maar dat is volgens het Voedingscentrum niet waar. Wat wél waar is, is dat u beter geen heel doosje rauwe champignons kunt eten.
Nadat de soep is afgekoeld, doe je deze in een of meer luchtdichte bakken. Laat ruimte over zodat de soep kan uitzetten terwijl deze bevriest. In de vriezer kun je hem tot 3 maanden bewaren.
Verkleuren de champignons van wit naar bruin of komen er vlekken op? Dan is het minder lekker om ze nog gewoon als groente te gebruiken. Je kan er nog wel prima champignonsoep van maken.
Na verloop van tijd verkleurt een champignon: hij wordt donkerder. Toch is dat niet direct reden tot paniek. Je kunt deze nog prima in een soep of saus gebruiken: de smaak is waarschijnlijk alleen maar sterker geworden. Het oog wil ook wat, dus op een andere manier zouden wij hem niet meer gebruiken.
Aan schimmel kun je dus niet zien of het tijd is om de champignons weg te gooien of nog even te bewaren. Je kunt dit wel herkennen aan verkleuring. Dit zie je wanneer een champignon van wit naar bruin gaat of hier vlekken op komen. Ze zullen in dat stadium ook steeds zachter aanvoelen.
Contacteer zo snel mogelijk een arts of het Antigifcentrum (070 245 245, gratis oproep). Een snel optreden is nodig omdat sommige paddenstoelen ernstige nier- en of leverschade kunnen veroorzaken, of soms zelfs dodelijk kunnen zijn.
We raden aan om ze niet rauw te eten omdat op rauwe paddenstoelen ziekmakende bacteriën kunnen zitten. Bovendien zit in rauwe paddenstoelen de gifstof agaritine. Door verhitten breekt die stof deels af. Verhit zijn paddenstoelen dus veilig om te eten.
Het enige kenmerk dat de karbolchampignon onderscheidt van eetbare champignons, is de geelverkleuring bij beschadiging van de knol. Verder is de karbolchampignon de enige die vers of gekookt naar inkt of carbol ruikt. De karbolchampignon is giftig voor de meeste mensen.
Ze zijn poreus en nemen vocht op als een spons. Kortom: hoe je ze ook kookt na het afspoelen met water, ze worden altijd papperig. Gelukkig is er een alternatief voor water. Poets de paddenstoelen met een borsteltje in plaats van ze te wassen.
Champignons bereiden & bewaren
Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn. Als ze los zijn, doe ze dan niet in een gesloten plastic zak.