En een klein beetje plantaardige olie. Die zorgt ervoor dat de pindaolie niet gaat schiften en bovenop de pindakaas komt te drijven. In pindakaas zitten geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen. Ook geen conserveringsmiddelen, om het goed te houden.
Pindakaas gemaakt van uitsluitend pinda's is vaak niet zo smeuïg. Daarom wordt er extra olie zoals zonnebloem-, raap- of sojaolie toegevoegd. Maar olie is vloeibaar en heeft de neiging te gaan drijven: dan ontstaat er een olielaagje op de pindakaas, dat je er telkens door moet roeren.
"De gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde olie die je in andere merken ziet, wordt toegevoegd om de boters romiger te maken en de houdbaarheid te verlengen . Daarom kunnen sommige notenpasta's die je in de schappen ziet een jaar meegaan zonder te bederven!" zegt ze.
Commercieel worden volledig gehydrogeneerde plantaardige oliën, zoals soja-, katoenzaad-, palm- en koolzaadolie, toegevoegd aan pindakaas om olieafscheiding en sensorische degradatie te voorkomen [7]. Deze stabilisatoren ontwikkelen een matrix die olieafscheiding tegengaat en een homogeen pindakaasmengsel vormt [8].
De plantaardige olie is zo aantrekkelijk omdat het veelzijdig, goedkoop en productief is, zegt Woittiez. “Ter vergelijking: raapzaad geeft een ton olie per hectare per jaar, palm geeft er vier.” Ook Van Gelder merkte dit. Een lekkere, smeerbare en betaalbare pindakaas maken zonder palmolie bleek niet zo gemakkelijk.
De meeste soorten pindakaas zijn vrij van dierlijke producten en kunnen worden genoten als onderdeel van een veganistisch dieet. Sommige varianten worden echter gemaakt in faciliteiten die ook dierlijke producten verwerken of bevatten geraffineerde suiker die is geproduceerd met behulp van beenderkool of niet-veganistische ingrediënten zoals honing of visolie .
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Sommige mensen vinden het misschien fijn dat de pindakaas dunner en makkelijker smeerbaar wordt als je de olie eruit giet, terwijl anderen misschien de smaak en textuur van pindakaas met de olie erin prefereren. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen of je de olie in je pindakaas eruit giet of niet.
Dit is waarom... Notenboter blijft liggen en de olie stijgt op om een plasje te vormen aan de bovenkant . Als dit niet het geval is, betekent dit dat uw pindakaas stabilisatoren bevat, namelijk plantaardige olie.
De meeste natuurlijke pindakaas bevat alleen pinda's en mogelijk wat zout. Business Insider merkt op dat de olie afkomstig is van het malen van de noten en dat het waarschijnlijker is dat de olie naar de bovenkant van de pot stijgt terwijl het vaste mengsel op de bodem blijft.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
Het grootste probleem met de plantaardige olie is dat ze veel linolzuur bevatten, een ongezonde omega-6 meervoudig onverzadigd vetzuur. Het is gezond om een natuurlijke ratio omega-6-vetzuren te hebben. Onderzoek ltoont aan dat mensen een ratio van 1:1 van omega-3- & omega-6 nodig hebben voor een optimale gezondheid.
Hoewel pindakaas zowel verzadigde als onverzadigde vetten bevat , kan het, wanneer het met mate wordt gegeten, een positieve invloed hebben op iemands cholesterolgehalte. Pindakaas bevat veel calorieën en vetten, en daarom zou iemand het, indien mogelijk, altijd moeten eten als onderdeel van een uitgebalanceerd en gezond dieet.
Je zult waarschijnlijk nooit olie zien zweven bovenin de pot pindakaas. Maar omdat natuurlijke pindakaas deze stabilisatoren niet bevat, heeft de olie in pinda's de neiging om zich te scheiden van de vaste pinda's als ze op de plank liggen .
Het grootste verschil zit 'm dus in de ingrediënten – en daarmee de voedingswaarden. Waar de 100%-pindakaas, niet heel verrassend, alleen bestaat uit pinda's, zijn er aan de variant van Calvé ook andere ingrediënten toegevoegd.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Oliën zorgen ervoor dat pindakaas vloeit
Pindakaas is smeerbaar en is vrij vloeibaar, ondanks dat het nauwelijks water bevat. Maar om iets zo zacht en vloeibaar te maken, heb je wel wat vloeibare ingrediënten nodig. Bij pindakaas wordt dat vloeibare ingrediënt geleverd door de pindaolie.
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
1 Antwoord. Wat je in de pot ziet is pindaolie, die is gescheiden en bovenop drijft. Dat betekent dat je een niet-gehomogeniseerd product hebt gekocht, mogelijk een "volledig natuurlijk" of "biologisch" product . Roer de olie gewoon door de dikke pasta op de bodem en gebruik het zoals gewoonlijk.
Als er veel drijvende olie op de bovenkant van je pindakaaspot zit, hoef je je geen zorgen te maken, het is een teken dat je pindakaas helemaal natuurlijk is . Zet de pot ondersteboven in de voorraadkast, zodat een deel van de olie zich kan mengen.
Dat is geen teken van bederf, maar een natuurlijk verschijnsel dat optreedt wanneer de olie zich afscheidt .
U kunt zowel ongeopende als geopende potten Peter Pan Peanut Butter op kamertemperatuur bewaren. Blootstelling aan lucht en overmatige hitte kan het verlies van optimale smaak versnellen en - in het geval van blootstelling aan hitte - olieafscheiding veroorzaken . Voorkom dit door de pot goed gesloten en op een koele plaats te bewaren.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang.