Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De meeste boter overleeft prima buiten de ijskast. Door het hoge vetgehalte bederft het niet snel. Zout (in gezouten boter) gaat ook het beschimmelen tegen. Je kunt boter ongeveer een week buiten de koelkast bewaren, mits het niet bloody hot is in je keuken.
Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Als je ranzige boter eet, word je dan ziek? Waarschijnlijk niet, maar je zou wel maagklachten kunnen krijgen .
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
Zit de boter niet meer in de originele verpakking (bijvoorbeeld een restje kruidenboter na een barbecue), verpak ze dan in porties in vershoudfolie, en stop die in een luchtdicht zakje of doosje. Boter is 3 tot 6 maanden houdbaar in de diepvriezer.
Na opening gekoeld bewaren (2-7°C). Niet invriezen.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw raadt aan om boter niet langer dan twee dagen op kamertemperatuur te laten staan. Na die tijd kan de boter ranzig worden. Dit zorgt voor een vreemde smaak en een onaangename textuur. Als u echter de bovenstaande tips voor het bewaren van boter volgt, kan boter tot twee weken vers blijven op het aanrecht.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
Bij Cees Holtkamp staat de boter eigenlijk áltijd buiten de koelkast, maar volgens het Voedingsadvies kun je boter het beste in de koelkast bewaren, dan blijft het twee weken goed. Tip: zet de boter na een lang ontbijt niet weer terug in de koelkast.
Bewaar het in de koelkast voor de lange termijn
Als je boter langer dan een paar dagen bewaard gaat worden, bewaar hem dan in de koelkast . Of je kunt hem maandenlang invriezen, zolang je hem maar goed inpakt in folie of een diepvrieszak.
Maar dat effect werkt tegen je als je boter in de koelkast bewaart. Het vet houdt niet op vet te zijn als het stijf wordt; het blijft geuren uit de vier hoeken van je koelkast trekken, en als de geur er eenmaal is, gaat hij niet meer weg .
Om te weten hoe lang je een margarineproduct kunt bewaren, kijk je in de eerste plaats op het etiket. Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar.
Hoewel het onduidelijk is hoe lang ongezouten boter en smeerbare boters in de vriezer houdbaar zijn, suggereren anekdotische bronnen tot 6 maanden . Er is meer op bewijs gebaseerde data nodig. Stick butters kunnen 8-12 maanden in de vriezer bewaard worden, terwijl grote blokken boter tot 18 maanden houdbaar kunnen zijn zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of smaak.
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Hoe lang blijft boter goed in de koelkast? Als het midden in de zomer is of als je keuken bijzonder warm is, kun je boter het beste in de koelkast zetten. In de koelkast blijft boter ongeveer een maand na de verpakkingsdatum goed als hij ongeopend is en ongeveer twee weken na de verpakkingsdatum als hij eenmaal geopend is.
Een makkelijke manier om te zien of je boter begint te bederven is door ernaar te kijken. Boter die ranzig wordt, verandert van kleur van gebroken wit naar geel en bruin . Ook de textuur verandert. Als je schimmel ziet, moet je het meteen weggooien.
Door boter langzaam en gelijkmatig op te warmen, verdampt het water, verandert de kleur van boter van lichtgeel naar donkergoud en ontstaat de typische smaak en geur van bakken met boter. De weinige melksuikers en -eiwitten die nog in boter zitten, zorgen voor deze bruinkleuringsreactie.
In principe zal een natuurlijk grasgevoerd dieet resulteren in een gele boter, terwijl koeien die voornamelijk granen krijgen een lichtere boter produceren. Dit is vergelijkbaar met scharrelkippen die eieren produceren met helderdere, bijna oranje dooiers . Wij denken dat hoe geler de boter, hoe gelukkiger de koe.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Wat er gebeurt is dat de bacteriën de lactose (melksuiker) uit de room consumeren en omzetten in melkzuur . Dit is wat rauwe melk zuur maakt, en wat rauwe boter ook "kaasachtig" maakt. Je kunt deze fermentatie niet stoppen, maar je kunt het wel vertragen.
Bij koekjesboter kan verkleuring erop duiden dat het bederft. Dus als uw koekjesboter donkerder wordt of een vreemde geur ontwikkelt, zijn dat tekenen dat het begint te bederven . Ook als de textuur extreem hard of droog wordt, ondanks de juiste opslag, is het misschien tijd om het weg te gooien.