Chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, melk, melkpoeder, suiker, cacaomassa en aroma's, zoals bijvoorbeeld vanille. We spreken van pure chocolade als de chocolade uit tenminste 54% cacaopoeder bestaat, maar er bestaan ook pure chocoladerepen met 90% cacaopoeder.
In het Verenigd Koninkrijk bepaalt de wetgeving inzake cacao- en chocoladeproducten dat melkchocolade minimaal 25% cacaobestanddelen moet bevatten om wettelijk gezien melkchocolade te mogen heten. Er is echter geen minimum voor pure chocolade; chocolade kan 50% tot 100% cacaobestanddelen bevatten .
Cacaopercentage in pure chocolade
Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
Het eten van pure chocolade met een hoog cacaogehalte met mate kan antioxidanten en mineralen leveren en kan u helpen beschermen tegen hartziekten . Maar het kan ook veel suiker en calorieën bevatten. Pure chocolade zit boordevol voedingsstoffen die een positief effect kunnen hebben op uw gezondheid.
Pure chocolade
Des te hoger het percentage aan cacao is, des te gezonder de chocolade. In de EU wordt chocolade als puur beschouwd, wanneer er meer dan 35% cacao in zit. Om van de gezondheidsvoordelen van chocolade gebruik te maken zal een reep echter meer dan 50% cacao moeten bevatten.
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Pure chocolade bevat over het algemeen meer vezels en voedingsstoffen en minder suiker dan melkchocolade. Er is enig bewijs dat suggereert dat de cacao erin kan bijdragen aan gewichtsverlies, maar het bewijs is niet erg sterk .
Cacaoproducten vallen op door hun ziektebestrijdende plantenbestanddelen, makkelijk opneembaar ijzer en ontspanningsbevorderende tryptofaan. Toch kunnen ze veel calorieën (en soms suiker) bevatten , dus geniet er met mate van.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
En gematigde hoeveelheden minimaal bewerkte, hoogwaardige pure chocolade kunnen ook goed zijn voor uw gezondheid. Streef naar chocolade die voor ten minste 70% uit cacao bestaat. Dit bevat meer natuurlijke vezels, mineralen, vitaminen en antioxidanten, en minder andere ingrediënten, zoals geraffineerde suiker en additieven.
Hieronder een overzichtje van de gezondste pure chocolade uit de supermarkt, gerangschikt op percentage cacao: Lindt Excellence 100% pure chocolade. Lindt Excellence 99% pure chocolade. Alter Eco 90% peru dark chocolate vegan.
Repen met 100% cacao zijn dus de ultieme repen met het hoogste cacaogehalte en bevatten bij 100% cacao geen enkel ander ingrediënt.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Onder chocolade met 60% cacao verstaat men de som van alle cacaobestanddelen in het recept (de hoeveelheid cacaomassa, cacaoboter en cacaopoeder in het recept).
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
"Een typische portie pure chocolade is 1 ounce, dus elke dag 1 ounce eten is een vrij klein risico in het grote geheel der dingen ," zei Frame. "Maar het is iets waar we ons bewust van moeten zijn voor het geval we ook in de buurt zijn van andere bronnen van blootstelling aan lood, zoals loodverf in een oud huis."
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Cacao bevat ook een groot aantal antioxidanten, flavanolen genaamd, die cacao linken aan ziektepreventie. Van het verminderen van hunkering tot het beheersen van de eetlust, chocolade kan je zelfs helpen om buikvet te verbranden ! Dit is geweldig nieuws voor degenen onder ons die een zoetekauw zijn.
Gewichtsverlies en -controle
Studies hebben ook aangetoond dat cacao helpt om energieverbruik en metabolisme te reguleren en tegelijkertijd het gevoel van volheid te vergroten. Met andere woorden, hoewel chocolade vaak wordt geassocieerd met gewichtstoename, kan cacaopoeder daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen te leveren.
Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .
Het is niet verrassend dat het percentage cacaobestanddelen de omvang van de voordelen van pure chocolade kan beïnvloeden. "Hoe hoger het percentage cacaobestanddelen, hoe meer flavonoïden en hoe lager het suikergehalte," legt Peart uit. " Als je 75% of 80% pure chocolade gebruikt, is er minder toegevoegde suiker dan wanneer je 50% pure chocolade gebruikt ."
Het houdt je hart gezond
Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers. Scan wel nog even extra op de achterkant naar de rest van de ingrediënten.
Wat is de gezondste chocolade? Van de drie soorten chocolade — puur, melk en wit — is pure chocolade het gezondst, zeggen voedingsdeskundigen.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.