De ongezwavelde abrikozen drogen langer dan de gezwavelde abrikozen vandaar de donkere kleur. Maar welke van de twee is nou gezonder? Zwaveldioxide is niet per se heel slecht voor je gezondheid, tenzij je kilo's abrikozen op een dag eet. Als je echt voor gezond wilt gaan, is de ongezwavelde abrikoos de beste keus.
De gezwavelde abrikoos is geel en bevat sulfiet. Dat is een toegestaan conserveringsmiddel (E220-E228) en niks mis mee tenzij je allergisch bent voor sulfiet! Dat komt bij mensen met astma wat vaker voor. De ongezwavelde abrikoos is donker van kleur, bevat geen sulfiet en is dus meer puur.
Als je gezwavelde rozijnen tegenkomt wil dat zeggen dat men zwaveldoixide (sulfiet) toegevoegd heeft aan de rozijnen. Door zwaveldoixide toe te voegen stop het verkleuringsproces van de druif en blijft deze wit(geel) van kleur. Ongezwavelde rozijnen, de naam zegt het al, zijn rozijnen die ongezwaveld zijn.
Het bevat veel vitaminen en mineralen en is goed voor je darmen en bloeddruk. Daarnaast helpt het ook nog eens tegen staar en anemie. Daarom wordt deze fruitsoort ook wel eens gerekend tot superfood.
Gezwavelde en ongezwavelde abrikozen
Ongezwavelde abrikozen hebben een wat donkerdere kleur en zijn minder lang houdbaar, maar zijn puur, voller van smaak en vrij van kunstmatige toevoegingen. Wanneer je kiest voor gezwavelde abrikozen kun je ze voor je ze eet ook even wassen of kort laten wellen in water.
Zure abrikozen goed voor de bloeddruk
Zure abrikozen worden ook wel bloeddruk abrikozen genoemd. De abrikozen bevatten namelijk veel kalium, wat kan werken bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Daarnaast helpen de anti oxidanten bij het het op peil houden van je cholesterol gehalte.
U kunt het beste een voorgekweekte jonge plant kopen, die liefst zelfbestuivend moet zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de rassen 'Tros Oranje', 'Hongaarse Gele', 'Moorpark' en 'Bredase'. Deze rassen hebben vrijwel dezelfde rijptijd en kunnen dus ook elkaar bestuiven.
Gedroogde abrikoos heeft een anti-cholesterol effect; porties gedroogde abrikozen kunnen het slechte cholesterol verlagen . Daarnaast zijn gedroogde abrikozen een beschermend dieet tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat een hoog vezelgehalte in gedroogde abrikozen helpt het cholesterol te verlagen en het spijsverteringsproces te bevorderen.
Gedroogde abrikozen staan erom bekend dat ze helpen tegen een hoge bloeddruk. Abrikozen bevatten veel vezels, wat heel goed is voor de darmen. Daarbij bevatten ze diverse vitamines en mineralen als: vitamine A, B, E, ijzer, fosfor, magnesium, natrium, calcium, kalium, koper en zink.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
“Gezwaveld betekent dat ze in een badje met sulfiet zijn geweest, een conserveermiddel.”
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Voedingswijzer. Ongezwavelde abrikozen kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Dan zijn ze minimaal drie maanden houdbaar.
Rozijnen worden na het drogen gezwaveld, dat wil zeggen behandeld met zwaveldioxide (de stof die naar rotte eieren ruikt). Na deze behandeling zijn ze vrij van bacteriën en insecten. Het verlengt de houdbaarheid van de vrucht.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang word geadviseerd om met regelmaat wat abrikozen te eten doordat de gedroogde abrikoos rijk is aan vezels. Je kan de gedroogde abrikoos eerst even wellen voordat je ze gebruikt in een recept. Door het wellen van de abrikoos word deze iets zachter van structuur.
Aan veel conventioneel gedroogd fruit wordt zwaveldioxide toegevoegd om de oorspronkelijke kleur van het fruit te behouden als het rijp is, het zacht te houden en de houdbaarheid te verlengen .
Abrikoos bevat van nature veel sorbitol. Sorbitol is de suikeralcohol van fructose en is nauw verwant aan fructose. Sorbitol heeft voor iedereen een laxerend effect, ongeacht of ze fructose-intolerant zijn of niet.
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van gedroogd fruit zoals rozijnen, abrikozen, dadels en bananenmunten met een hoog kaliumgehalte kan helpen de bloeddruk te verlagen, met name de systolische bloeddruk . De voedingswaarde van gedroogd fruit kan helpen bij het maken van weloverwogen voedingskeuzes die het algehele welzijn ondersteunen.
De meeste abrikozen worden voor het drogen eerst gezwaveld. Hierdoor behouden de vruchten hun mooie oranje kleur die anders bij het drogen verdwijnt. Tip: door gezwavelde abrikozen te wellen in water voordat je ze opeet worden ze lekker zacht en sappig.
Hoe eet je ongezwavelde abrikozen? Deze zachte ongezwavelde Turkse abrikozen zijn een heerlijke snack om zo te eten. U neemt deze abrikozen overal makkelijk mee naartoe, het enige dat u nog hoeft te doen is genieten van dit heerlijke en gezonde tussendoortje!
Gedroogde abrikozen bevatten ook kalium en antioxidanten en staan ​​erom bekend dat ze het cholesterol verlagen en de spijsvertering verbeteren. Gedroogde abrikozen zijn vetvrij , caloriearm en hebben een hoge smaak! Voeg ze toe aan zoete OF hartige recepten, gedroogde abrikozen geven ze een extra voedingsboost!
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Mensen kunnen abrikozen rauw of gedroogd eten. Het invriezen of inblikken van het fruit vermindert de voedingswaarde niet . Om het fruit echter een gezonde toevoeging aan het dieet te laten blijven, moeten mensen op zoek gaan naar ingeblikt fruit in water, niet in siroop. De voordelen van abrikozen maken ze een goede aanvulling op een gezond, uitgebalanceerd dieet.
Blenheim . Blenheim wordt beschouwd als de meest smaakvolle, best smakende abrikoos in productie. De vrucht is middelgroot tot groot, geel met oranje wang en stevig, sappig, lichtoranje vruchtvlees en heerlijke smaak.
Wat zijn ongezwavelde abrikozen? Ongezwavelde abrikozen zijn abrikozen die na het droogproces niet worden gezwaveld. Ongezwavelde abrikozen zijn enkel gedroogd en daarna niet meer behandeld, zodat de pure kleur en smaak behouden blijft.
Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten. ,,Het is één van de gezondere fruitsoorten, maar afwisseling is het beste.