“Wanneer ik vis, vlees of een of andere groente wil bakken, gebruik ik daar altijd rijstolie voor. Tuurlijk, boter kan af en toe ook lekker zijn, maar bij boter loop je altijd het risico dat het verbrandt. Rijstolie heeft een heel hoog rookpunt, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken tijdens het bakken.
Rijstolie heeft geen uitgesproken smaak of geur. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is om eten in te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Voor roerbakken is rijstolie dus de lekkerste en gezondste keuze. Ook bij het bakken en braden wordt er met hoge temperaturen gewerkt. Wanneer je bijvoorbeeld een biefstuk bakt in olijfolie komen er schadelijke stoffen vrij, omdat er wordt gekookt bij een hogere temperatuur dan het rookpunt van olijfolie.
Antioxidanten, vetzuren, vitaminen en mineralen herstellen de huid, waardoor jeuk, roodheid en irritatie afnemen. Rijstolie is ook zeer geschikt om te gebruiken bij eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen waarbij de huid uitdroogt, schilfert en jeukt.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Net als andere plantaardige oliën bevat rijstolie vooral de goede onverzadigde vetzuren. Rijstolie heeft een heel hoog vitamine E-gehalte (zie tabel). Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo onze cellen, bloedvaten, organen, ogen en ons weefsel.
Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren. Ook roomboter is hier niet geschikt voor.
Tips voor goudgele aardappeltjes:
Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie (extra vierge kan minder goed tegen hoge temperaturen), koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie.
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Vloeibaar vet (zoals olie en vloeibare bak- en braadproducten) heeft hierbij de voorkeur. Olie en vet bestaan altijd uit een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Vloeibaar vet bevat veel onverzadigde vetzuren die het 'slechte' LDL-cholesterolgehalte verlagen. Gezond vet dus!
Veel geraffineerde oliën kun je verhitten tot 220 à 240 °C. Denk aan zonnebloemolie, rijstolie, druivenpitolie, koolzaadolie, kokosolie, dat soort dingen. Voor bakken dus perfect, maar de botersmaak moet je later toevoegen aan je vlees als je dat lekker vindt.
Ongeraffineerde rijstzemelenolie heeft een nootachtige, lichtzoete smaak die kan worden gebruikt voor saladedressings en andere rauwe toepassingen . Rijstzemelenolie is ook populair voor toepassingen bij koken op hoge temperatuur, zoals frituren en roerbakken, vanwege het hoge rookpunt en de antioxidanten.
olijfolie: Wat is het verschil? Zowel rijstzemelenolie als olijfolie zijn gezond voor je. Maar rijstzemelenolie heeft meer antioxiderende activiteit dan olijfolie vanwege het hoge vitamine E-gehalte. Ook heeft rijstzemelenolie meer meervoudig onverzadigde vetten, terwijl olijfolie meer enkelvoudig onverzadigde vetten heeft.
Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan. Hij is ook redelijk goed betaalbaar.
Rijstolie kan worden gebruikt bij het bakken en braden op relatief hoge temperaturen: tot maximaal 225 graden. Vanwege dit vrij hoge verbrandingspunt is rijstolie populair in Azië. Bovendien is rijstolie in dit werelddeel een relatief goedkoop product, wat het aantrekkelijk maakt om in de keuken te gebruiken.
Denk aan koolzaadolie, raapzaadolie of avocado-olie. Altijd bij mij op voorraad! Veel mensen gebruiken ook zonnebloemolie, maar de supermarktversie van zonnebloemolie bevat helaas vaak een aantal chemische bewerkingen waarmee het niet altijd de gezondste optie is om (op hoge temperatuur) in te bakken.
Rice Bran Olie bevat veel vitamin E, een krachtig antioxidant dat de huid kan helpen beschermen tegen stofjes en invloeden van buitenaf. Vitamine E bevordert het immuunsysteem van de huid en helpt tekenen van ouder worden te verminderen.
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
Alesie rijstolie is neutraal van geur en smaak en daardoor breed inzetbaar, hierdoor proef je de ingrediënten en niet de olie. Met een rookpunt boven de 250 ° C is rijstolie zeer geschikt voor wokken en frituren.
Er zit 10 gram vet in 1 eetlepel (10 gram) rijstolie, waarvan 1,9 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Ten slotte is het essentieel om te kiezen welke olie je wilt gebruiken voor het koken. Avocado-olie, druivenpitolie, koolzaadolie en geklaarde boter zijn allemaal uitstekende opties om biefstuk op hoge temperaturen dicht te schroeien.
Laat het vlees altijd eerst op temperatuur komen
Haal die biefstuk of varkenshaas voor het bakken tijdig uit de koelkast. Laat het gerust een half uurtje op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Vlees dat je op temperatuur laten komen zal gelijkmatiger garen en dus een malser eindresultaat.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.