Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
Het gevolg is dat je zin krijgt in zoet, want zoete producten bevatten veel snelle koolhydraten en leveren dus snel energie. Dit kun je heel gemakkelijk voorkomen door weinig snelle koolhydraten te eten en veel vezels. Vezels zorgen er namelijk voor dat koolhydraten geleidelijk in je bloed worden opgenomen.
Je hebt dan een 'suikerpiek' in je bloedsuikerspiegel gehad, en het 'dal' na die piek veroorzaakt de trek. Probeer meer 'langzame' koolhydraten te eten zoals in peulvruchten, groente, fruit en volkoren producten (volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta).
Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje? Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt.
Minder zin in zoet
De wetenschap is het erover eens dat chroom een invloed heeft op insuline. Dit hormoon regelt onze bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt, zal je minder honger hebben en dus makkelijker vermageren. Bij een lage bloedsuikerspiegel zal je meer zin hebben in zoetigheid.
Het kan helpen om naast eiwitten ook gezonde vetten en vezels, iets vaker langzame koolhydraten te eten in de vorm van zoete aardappel, havermout, peulvruchten of quinoa. Die gezonde vetten, eiwitten en vezels geven jou het gevoel van verzadiging dat je nodig hebt!
De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding en het eten van veel (snelle) koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels. Dit zorgt voor weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed.
Als je teveel suiker binnenkrijgt daalt je bloedsuikerspiegel weer. Hierdoor krijg je deze dip en krijg je ontzettende zin in zoet. Je lichaam vraag dus om nieuwe energie en jij haalt dit dan uit iets lekkers. Dit is iets wat je eigenlijk heel makkelijk kunt voorkomen.
Waarom is suiker zo verslavend en hoe komt dat eigenlijk? Suiker is verslavend omdat het een stofje is dat je lichaam snel opneemt. Het geeft je dan een korte energieboost, maar daarna voel je je weer moe en lusteloos. Je lichaam gaat er dan weer naar verlangen en dus gaan we er steeds weer naar op zoek.
Als je te veel suikers eet, bestaat er een kans dat je darmen last krijgen van parasieten. Deze parasieten zorgen ervoor dat je nóg meer trek in zoetigheid krijgt. Pompoenpitten stillen deze trek naar zoetigheid en daarnaast zorgen ze ervoor dat je minder last hebt van darmparasieten.
Oorzaak van drang tot zoetigheid: hersenen
Dat komt omdat ze veel calorieën bevatten. Hetzelfde geldt voor vet. Vet en suiker vinden onze hersenen helemaal geweldig. Het maakt een stofje in de hersenen vrij (dopamine) die je een beetje genot geeft op het moment dat je het eet.
Begin je dag met een stevig ontbijt
Kies voor een suikervrij ontbijt (dus geen zoete cornflakes), en ga voor veel eiwitten, vezels en gezonde vetten (bv. havermout met Griekse yoghurt). Die geven je langer een verzadigd gevoel, waardoor je in de voormiddag minder snel naar een zoet tussendoortje zult grijpen.
Zin in een hartige snack
Wanneer je trek hebt in chips of in borrelnootjes dan kan dit erop wijzen dat je misschien wel gedehydrateerd bent. Je denkt dat je honger hebt, maar eigenlijk heb je dorst.
Conclusie. Er is geen bewijs dat supplementen met chroom helpen om kilo's kwijt te raken. Het is bovendien onduidelijk of deze supplementen wel veilig zijn.
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen.
Wat moet ik eten als ik trek heb in suiker? Iets zoets en vezelrijks eten kan je helpen je trek in suiker te stillen. Gezonde voedingsmiddelen kunnen zoete aardappelen, chiazaad, bessen, pruimen, dadels en magere eiwitten zijn.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.