Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Hierdoor eten mensen doorgaans iets minder en wordt de maag minder snel vol, overvolle magen kunnen sneller tot brandend maagzuur leiden. Fruit als kiwi's, ananas en mango kan helpen. Volkorenproducten, zoals havermout, zilvervliesrijst en couscous zijn goede vervangers van witte rijst en pasta producten.
Kaas is erg vet en die vetten kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen. Hoe zachter de kaas, hoe groter dit effect zal zijn. Je kunt daarom het beste gaan voor Parmezaan en Zwitserse kaas.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Volkoren brood zit vol zetmeel en werkt als een spons. Het absorbeert overtollig maagzuur en zorgt voor verlichting. Honing helpt je keel te bedekken en is daarom een effectief hulpmiddel bij het verlichten van symptomen van zure terugvloeiing.
Yoghurt kan helpen tegen maagzuur door de probiotica die het bevat, die de balans van darmbacteriën bevorderen en de spijsvertering ondersteunen. Een banaan kan helpen tegen maagzuur doordat het een natuurlijk antacidum effect heeft en de zuurtegraad in de maag kan verminderen.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Gember: gember is het bekendste natuurlijke middeltje tegen maagzuur. Gebruik het in je maaltijd of zet er lekker een kopje thee mee. Laurierdrop: uit onderzoek blijkt dat zoethout (het basisingrediënt van drop) een gunstig effect heeft op brandend maagzuur.
Gemberthee zorgt ervoor dat de zuurgraad in contact met de maagsappen neutraliseert. Daardoor kan je maag beter voedsel verteren. Drink ook regelmatig een kop gemberthee als je maagklachten wilt voorkomen. Gember barst van de gezonde stoffen en kan zelfs het maagslijmvlies beschermen.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur.
Neem een stukje ingemaakte gember en kauw dit goed fijn. Een kopje gemberthee van fijngesneden gemberwortel wil ook helpen. Andere heilzame soorten thee zijn groene thee en kamillethee. Beide hebben een kalmerend effect op de maag.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur.
Heeft u ontdekt dat u maagklachten krijgt door bijvoorbeeld alcohol, koffie, koolzuurhoudende dranken, sinaasappelsap of te veel of te vet eten? Probeer deze producten dan te laten staan. Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Honing wordt al duizenden jaren lang gebruikt voor de natuurlijke behandeling van allerlei kwaaltjes. Zo wordt honing onder meer gebruikt bij diverse maagklachten, zoals problemen met de spijsvertering, diarree en maagzweren. Ook bij brandend maagzuur en zure oprispingen kan honing het ongemak verlichten.
Het snel verhelpen van de meeste maagzuurklachten kan met een maagzuurbinder. Dit zijn middelen die zich binden aan het maagzuur en deze neutraliseren. Daarmee verminderen ze het brandende gevoel en de pijn achter het borstbeen.
Omeprazol (de capsule) is over het algemeen het goedkoopst en heeft daarom de voorkeur.
Je kunt maagzuurremmers gebruiken als je een langere werking wenst bij je maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kun je bij de drogist of apotheek kopen.
Let op met zuivel. Hierin zitten vetten, eiwitten en calcium die de aanmaak van maagzuur stimuleren. Voor sommigen werkt het even neutraliserend in de maag maar hierna nemen de klachten vaak juist toe doordat er dan weer meer maagzuur aangemaakt wordt.
Gebruik geen koolzuurhoudende dranken en niet te veel kauwgom. Hierbij komt er extra lucht in de maag, waardoor de maag sneller gevuld is. Dit heeft drukverhoging tot gevolg. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, chocola, cola, vruchtensap en alcoholische dranken, pepermunt, ui, knoflook en scherpe kruiden.
Koffie of andere drankjes met cafeïne, alcohol en gekruid eten kunnen de aanmaak van overtollig maagzuur stimuleren. Ook het eten van grote maaltijden, plat liggen kort na het eten of nog eten vlak voor het slapen gaan zijn veelvoorkomende veroorzakers van zure oprispingen.
Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag. U krijgt eerder last van brandend maagzuur als uw maag erg vol zit en een vette maaltijd blijft veel langer in uw maag. Het maagsap stroomt dan eerder in de slokdarm terug.
Appel reguleert de darmfuncties, helpt bij de ziekte van Crohn, helpt tegen nierziektes, jicht en is goed voor de bloeddruk, vergroot het geheugen en verdrijft motten. Het is ook heel goed bij de ondersteuning van spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur, gasvorming en verstopping van de darmen.