Wil je een koude pastasalade maken? Dan is het juist een goed idee om de pasta onder koud water af te spoelen. Zo koelt de pasta namelijk sneller af én kleeft het niet aan elkaar.
Manier 1: gewoon laten afkoelen in een vergiet
Kook de pasta al dente, giet 'm af in een groot vergiet en laat hem afkoelen.
"Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren.
Ik spoel daarom mijn pasta voor pastasalade meteen na het afgieten met ruim koud water, en laat de pasta verder afkoelen in een bak met koud water. Zo gaat de pasta niet plakken en kun je er de andere ingrediënten door roeren zonder de pasta te beschadigen.
Om gekookte pasta snel te koelen voor salade, giet je de gekookte pasta eerst af in een vergiet. Plaats het vergiet vervolgens in een grotere kom die halfvol staat met ijswater. Wanneer het is gekoeld, haal je het vergiet uit het ijswater, giet je het af en is het klaar voor gebruik.
Wil je een koude pastasalade maken? Dan is het juist een goed idee om de pasta onder koud water af te spoelen. Zo koelt de pasta namelijk sneller af én kleeft het niet aan elkaar.
Omdat zetmeel verhit moet worden om goed te kunnen geleren, kunt u de pasta in koud water weken zodat deze gehydrateerd blijft, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de pasta aan elkaar gaat plakken .
Giet de pasta snel en losjes af in een vergiet in de gootsteen . De noedels moeten nog nat zijn. Spoel de pasta echter niet af. Het zetmeel in het water zorgt ervoor dat de saus aan je pasta blijft plakken.
Ik raad het niet aan omdat het de kwaliteit aantast, maar als het gekookt is, giet dan koud water door de pan tot de pasta koud is en laat het dan 10 minuten staan. Giet het af en voeg dan een beetje olie toe om het te coaten . Dat zou moeten voorkomen dat het blijft plakken.
Nadat het op kamertemperatuur is, ja . Maar doe er geen deksel op voordat het 42 graden (F) bereikt. Een deksel vertraagt het afkoelen, waardoor het langer in de temperatuurgevarenzone blijft. Je kunt alles wat warm is in de koelkast zetten.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Warm eten moet je niet meteen in de koelkast zetten. De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zet je kliekjes in een koude oven en verwarm je oven dan tot een graad of 150. Doordat je het restje in een koude oven zet, verwarmt het gelijkmatig mee tot het de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Dek je schaaltjes wel even af met wat aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet uitdroogt.
Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf! Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta. Bij koude pastasalades kan dit wel prima. De pasta te lang mee laten pruttelen in de saus.
Olie truc
Dit is net zo eenvoudig als het toevoegen van een scheutje extra vergine olijfolie voordat u het in de koelkast zet . Vergeet niet goed te roeren zodat de olie door de pasta heen dringt en niet op de bodem van de container blijft liggen.
Voor een goed gekookte pastasalade, plan om de pasta te koken tot net voorbij al dente. Door een extra minuut of twee kooktijd toe te voegen, blijft de pasta zacht terwijl deze afkoelt.
Pasta afspoelen met koud water
Het laten schrikken of het wegspoelen van het zetmeel helpt niet tegen plakkende pasta. Het helpt alleen maar tegen het afkoelen van je pasta en dat is iets wat je niet wilt. Ons advies is dus om pasta nooit met koud water af te spoelen.
Olie is hydrofoob en mixt niet met water maar blijft erop drijven. De olie die je toevoegt aan het pastawater voorkomt daarom níet dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken. Wel geeft het een zacht aroma af. Bij het afgieten zal er wel wat olijfolie aan de pasta blijven kleven - en plakt de pasta minder.
Idealiter en voor maximaal voordeel, moeten pasta en rijst 24 uur gekoeld worden voordat ze gegeten of opgewarmd worden . Het is belangrijk om voedsel snel na het koken te koelen om de mogelijkheid van bacteriegroei en voedselgerelateerde ziekten te voorkomen.
Zodra u pasta hebt gekookt, laat u alle restjes goed afkoelen en bewaart u ze binnen 2 uur na het koken in de koelkast. Vocht dat wordt vastgehouden wanneer warme pasta wordt afgesloten en in de koelkast wordt gezet, kan de perfecte omgeving creëren voor bacteriën of schimmels om te groeien ( 2 , 3 ).
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.