Welke soepen vries je best niet in? De meeste soepen mogen linea recta de diepvriezer in, maar sommige dwarsliggers gedijen er niet zo goed: Soepen met veel aardappelen kunnen dik en stroperig worden als je ze ontdooit. Soep met pasta of rijst erin.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Voordat je de soep invriest, is het belangrijk om deze volledig te laten afkoelen. Warme soep in de vriezer kan leiden tot condensatie, wat zorgen voor ijskristallen en een gekke textuur.
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Als je bevroren soep op het fornuis opwarmt, zorg er dan voor dat je medium-lage hitte gebruikt . Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je soep verbrandt voordat deze volledig ontdooid is. Terwijl je je soep kookt, is het belangrijk om deze regelmatig te roeren. Je kunt ook een paar eetlepels water of bouillon toevoegen totdat je soep volledig ontdooid is.
Vul je containers, en laat genoeg ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest. Een voordeel van het gebruik van glazen potten om in te vriezen is dat ze meestal luchtdichter zijn . (Laat gewoon ongeveer een inch ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest, zodat de pot niet breekt.)
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan de overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer.
Koelkasten moeten 40°F of lager registreren, dus het toevoegen van hete soep of bouillon met een aanzienlijk hogere temperatuur kan ervoor zorgen dat de algehele temperatuur stijgt, wat een broedplaats voor bederf creëert . De USDA raadt ook af om warm of koud voedsel langer dan twee uur buiten de gevarenzone te laten staan.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om de soep volledig te laten afkoelen voordat u hem in de vriezer zet . Hoewel het verleidelijk is om hem snel na het koken in de vriezer te zetten, kan het, als hij ook maar een beetje warm is, de temperatuur van de vriezer verlagen, waardoor items die er al in zitten mogelijk een beetje ontdooien.
Combineer je soep met een bladgroentesalade bestrooid met amandelschaafsel plus een vinaigrette en voeg een stuk fruit toe voor een bevredigende, smaakvolle en uitgebalanceerde maaltijd. Diepvriessoepen kunnen een gezondere keuze zijn dan de meeste bliksoepen omdat ze doorgaans minder natrium bevatten dan de blikversies , voegt ze toe.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Wij hanteren altijd de horecaregel: vandaag gemaakt, overmorgen weg. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten.
Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten lang flink koken . Dit doodt niet alleen alle actieve bacteriën, maar het inactiveert ook botulinumsporen, maar vernietigt ze niet.
Als je de tijd hebt, dan kun je bevroren soep het beste ontdooien in de koelkast. Dat duurt weliswaar het langst, maar daardoor wordt de kans op de ontwikkeling van bacteriën juist kleiner. Ook ontdooit de soep hierdoor gelijkmatig, wat de smaak en structuur alleen maar ten goede komt.
Kies voor glas of iets herbruikbaars zoals siliconen . Heb je een betaalbare en makkelijk op te bergen optie nodig? Plastic deli-stijl containers zijn een goede keuze, verkrijgbaar in verschillende maten. Plastic, glas en siliconen zijn allemaal geschikt om soep in te vriezen, hoewel glas en siliconen waarschijnlijk langer meegaan.
Als je super georganiseerd bent, kun je de pot uit de vriezer halen en een paar uur aan de kant zetten . Of je kunt hem in de koelkast zetten om 's nachts te ontdooien.
Het korte antwoord is ja, maar er zijn een paar regels die u moet volgen. Wanneer u Pyrex of glazen bak- of kookgerei gebruikt, moet u extreme temperatuurschommelingen vermijden . Zeer koude gerechten mogen niet in een hete oven worden geplaatst, en omgekeerd. Plotselinge temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de gerechten barsten of breken.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Idealiter worden bevroren soepen een nacht in de koelkast ontdooid en vervolgens voorzichtig opgewarmd in een pannetje. Het is echter mogelijk om de soep direct vanuit de diepvries op te warmen en dit kan het beste, ten minste gedeeltelijk, met een magnetron worden gedaan .
Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.