Siliconen worden gebruikt als coating voor bakpapier om het papier waterafstotend te maken. Bij normaal gebruik is bakpapier met siliconen veilig.
Er zijn bedrijven die bakpapier produceren waar het PFAS wordt vervangen door siliconen en daarmee gifstofvrij zijn. Andere alternatieven voor bakpapier zijn een siliconen bakmat of aluminiumfolie.
Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking). En dat je moet zorgen dat het niet in de brand vliegt doordat het tegen de zijkanten van de oven aankomt.
Ben je op zoek naar duurzaam bakpapier, dan is dit waarschijnlijk het beste bakpapier dat je zult vinden. Extra geruststellend is dat er geen giftige stoffen zoals PFAS worden gebruikt die wel in sommige andere merken zijn verwerkt.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Waarom geen aluminiumfolie voor restjes
Deze bacteriën produceren toxines die niet vernietigd worden door hoge kooktemperaturen. Als een warme maaltijd langer dan twee uur bij kamertemperatuur wordt bewaard, groeien de bacteriën al heel snel. Je restjes afdekken met aluminiumfolie zorgt eigenlijk voor hetzelfde risico.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Maak van het bakpapier een vochtige prop
Hij maakt het vel bakpapier vochtig. Dat doet hij door er eerst een prop van te maken en die onder de kraan te houden. Knijp het vervolgens nog wat uit en strijk het dan glad over de bakplaat. Het dient 2 doelen: het blijft liggen en scheurt minder snel.
Ongebleekt bakpapier herken je heel eenvoudig aan de bruine kleur. Gebleekt bakpapier is wit. Het bleken van bakpapier heeft geen enkele functie, het wordt puur gedaan omdat mensen het mooier vinden.
Je kunt bakpapier ook gebruiken bij het bakken in de airfryer. Wees wel precies met het gebruik van het papier, laat het niet over de rand van de mand steken. Dat kan namelijk de luchtstroom belemmeren en dat gaat ten koste van de smaak. Gebruik het niet als er niets in de mand zit.
Aluminiumfolie
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
Is vetvrij papier hetzelfde als bakpapier? Nee, vetvrij papier is niet geschikt voor de hoge temperaturen in de oven. Een ander verschil met bakpapier is dat het verkrijgbaar is in diverse gramsgewichten.
Bakpapier hergebruiken: beter niet doen
“Vaak heeft bakpapier een coating van siliconen of PFAS. PFAS zijn chemische stoffen die er onder andere voor zorgen dat bakpapier water- en vetafstotend is. Bij normaal gebruik komen deze stoffen bijna niet vrij in het eten.
Bij normaal gebruik is bakpapier veilig. Bij bakpapier met PFAS zitten de PFAS als het ware vastgebonden aan het papier. PFAS kunnen in heel kleine hoeveelheden vrijkomen uit het bakpapier en in het eten terechtkomen. Deze hoeveelheden zijn zo klein dat dit niet meteen schadelijk is voor je gezondheid.
Tefal gebruikt de veilige stof PTFE, een component dat goedgekeurd is door de autoriteiten, zoals de World Health Organization, voor gebruik in antiaanbaklagen op cookware. PTFE behoort tot de grote PFAS-groep, die uit ongeveer 5000 stoffen bestaat, en is één van de materialen die volledig veilig is.
Pannen met een keramische anti-aanbaklaag
Wil je toch liever een pan met een anti-aanbaklaag, kies dan voor een keramische laag. Dit is een anti aanbaklaag zonder schadelijke PFAS. Bekendere pannenmerken met keramische anti-aanbaklagen zijn GreenPan en Demeyere.
FSC Bakpapier zonder pfas 1 rol van 19,8 meter
Dit bakpapier is FSC-gecertificeerd, chlorinevrij en bestand tegen temperaturen tot 220° Celsius. Ook bevat het geen PFAS.
Bakpapier is onmisbaar in de keuken van een thuisbakker. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan bakvormen of een bakplaat blijft kleven tijdens het bakken. Bakpapier wordt gemaakt van gebleekt papier en heeft een coating die voorkomt dat voedsel aan het oppervlak blijft plakken.
Butcher paper is wat dikker en steviger dan bakpapier. Hierdoor scheurt het ook minder snel. Het isoleert ook beter dan bakpapier waardoor de stoom er niet makkelijk uit gaat maar er wel weer rook in kan komen. In tegenstelling tot butcher paper laat folie helemaal geen rook en lucht in of uit.
Maar hergebruik bakpapier liever niet, vanwege PFAS. PFAS, oftewel poly- en perfluoralkylstoffen, is een verzamelterm voor bijna 5.000 verschillende chemische stoffen. Ze komen van nature niet voor in het milieu, maar worden door de chemische industrie gemaakt vanwege hun water- en vetafstotende werking.
Laat ons raden: je bakpapier is in brand gevlogen? Dan lag het te dicht bij de verwarmingselementen of bij de wanden van je oven. Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
In principe doe je de gladde kant richting voedsel. Je wilt immers dat je eten niet aan het papier blijft plakken. M.a.w. meestal is de gladde kant dus bovenaan, tenzij je papillot of iets dergelijk maakt. Maar meestal maakt het zéér weinig uit.
Aluminiumfolie
Het is misschien een stuk gladder, maar het is wel geschikt voor de oven. Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een hele kip of kalkoen met kerst.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.