Hierdoor voorkom je dat er te veel nitriet gevormd kan worden. Bewaar bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast. In de vriezer kun je bereide spinazie in een afgesloten bakje tot 3 maanden bewaren. Wist je dat spinazie tot de bladgroenten behoort en boordevol gezonde voedingsstoffen zit?
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.
lasagne van zalm, spinazie en trostomaat is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
Kun je spinaziestamppot invriezen? Je kunt spinaziestamppot in de diepvries bewaren, wanneer je deze hebt bereid met verse spinazie. Laat goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte verpakking bij een temperatuur van minimaal -18 graden. Zo blijft je spinaziestamppot tot wel 3 maanden goed.
Bewaar spinaziegerechten ook niet langer dan twee dagen in de koelkast en geef de groente niet aan kinderen die jonger zijn dan zes maanden. Bewaren hoeft trouwens niet in het koelkastgedeelte; gerechten met spinazie invriezen is geen probleem.
Hierdoor voorkom je dat er te veel nitriet gevormd kan worden. Bewaar bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast. In de vriezer kun je bereide spinazie in een afgesloten bakje tot 3 maanden bewaren. Wist je dat spinazie tot de bladgroenten behoort en boordevol gezonde voedingsstoffen zit?
Eet binnen 3 maanden voor de beste smaak voor vleescurry's of 2 maanden voor groentecurry's . De groenten kunnen papperig worden als ze te lang worden ingevroren. Voor het beste resultaat, ontdooi je curry 's nachts in de koelkast, hoewel je sneller kunt ontdooien op kamertemperatuur of de magnetron kunt gebruiken om het proces te versnellen.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Het Voedingscentrum raadt ook aan om spinazie en kliekjes in het algemeen, niet voor een tweede keer opnieuw op te warmen.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Hoewel nitraat op zich niet schadelijk is, kan het onder bepaalde omstandigheden worden omgezet in nitriet, bijvoorbeeld wanneer spinazie tijdens het opwarmen wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Nitrieten kunnen op hun beurt nitrosaminen vormen, wat mogelijk kankerverwekkende verbindingen zijn.
Verhitten voor ijzer, calcium en vitamine A
Gekookte spinazie levert drie keer zoveel bètacaroteen, een antioxidant die in vitamine A wordt omgezet. Door spinazie te verhitten breek je ook het oxaalzuur in de donkere groente af, dat (net als vezels) het lichaam belemmert mineralen op te nemen.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen. Het ei helpt ook om de maaltijd completer te maken en geeft extra smaak aan de spinazie.
Vitamine K: Een individu mag geen spinazie consumeren als ze anticoagulantia (bloedverdunners) gebruiken zoals warfarine . Spinazie bevat veel vitamine K en deze voedingsstof kan reageren met het anticoagulantia en de werking en het effect ervan op andere stollingsfactoren in het bloed aanzienlijk beïnvloeden.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Als kokosmelk in een currysaus wordt gebruikt, kan de saus over het algemeen zonder al te veel problemen worden ingevroren, omdat de andere ingrediënten de melk enigszins stabiliseren. Er bestaat echter altijd een risico dat de melk bij het ontdooien licht schift. Dit risico neemt toe als de kokosmelk een groot deel van de ingrediënten in de saus uitmaakt en ook als ...
Groente – 1 jaar
Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen. Door bijvoorbeeld tomaten te pureren kun je ze wel invriezen.
Invriezen: Als je een batch hiervan zou maken, zou ik het invriezen zonder crème fraîche als dat mogelijk is . Maar als je alleen restjes invriest, is dit prima, het is alleen zo dat zuivelproducten een beetje grillig kunnen zijn als ze worden ingevroren!
Niet-gekookte spinazie kun je tot aan 2 dagen in de koelkast, en tot 1 jaar in de vriezer bewaren.
Feit: Diepvries spinazie even rijk aan vitaminen als 'verse'
Of de spinazie nu uit een blik, pot of uit de diepvries komt, het bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groenten, zegt voedingsexpert Van der Vossen. Diepvriesspinazie wordt bijvoorbeeld direct na de oogst ingevroren.
Spinaziesoep is ongeveer vier tot vijf dagen houdbaar in een luchtdichte doos in de koelkast of tot twee maanden in de vriezer.
Toch was het jarenlang het advies om spinazie maximaal twee keer per week op het menu te zetten. De reden hiervoor was dat spinazie veel nitraat bevat. Nitraat kan omgezet worden in de schadelijke stof nitriet, en in kankerverwekkende nitrosamines.
Spinazie op smaak brengen
Een aantal kruiden die goed samengaan met spinazie zijn basilicum, koriander, bieslook, peterselie of Italiaanse kruiden. Voordat je de kruiden gaat toevoegen kun je de spinazie het beste even laten ontdooien. Proef vooral en probeer uit, en vindt de juiste verhouding.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.