Als iemand zes kopjes koffie drinkt per dag, zal zijn lichaam zich daaraan aanpassen. “Maar na een tijdje zal de cafeïne uitgewerkt zijn”, vervolgt Verstappen. “De slaapdruk zal daardoor weer toenemen, waardoor je je plots erg moe kan voelen. Daarnaast is het ook zo dat je tolerant kan worden voor cafeïne.
Kamillethee
Probeer eens een kopje kamillethee. Door de warmte van het drankje, krijg je een rustiger gevoel. Je ontspant en hopelijk val je hierdoor sneller in slaap.
Ook als u uitgedroogd bent, kunt u zich moe voelen. Streef ernaar om minstens 1,5 liter per dag te drinken. Dit kunnen allerlei vloeistoffen zijn maar kies bij voorkeur voor melkproducten, water, thee, koffie, suikervrije producten.
Bij een onderzoek in 21 landen dronken 30.000 deelnemers verschillende soorten alcohol, zoals wijn, bier en sterkedrank. Daarbij moesten de proefpersonen aangeven of ze positieve of negatieve gevoelens kregen. Liefst 60 procent van de mensen bleek zich moe te voelen na het drinken van een glas rode wijn.
Extreme vermoeidheid
Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
Melatonine zorgt ervoor dat je op een natuurlijke wijze slaperig wordt. Het vertraagt je ademhaling wat ervoor zorgt dat je begint te gapen. Hierdoor val je sneller in slaap en krijg je een beter slaapritme. Wat leuk is om te weten is dat melatonine je lichaam 's nachts herstelt met een anti-verouderende werking.
Probeer je slaapgewoontes te veranderen. Zoek hulp om piekeren, spanning of somberheid minder te maken. Zorg goed voor jezelf: Beweeg genoeg, eet gezond en stop met roken. Bij moeheid door medicijnen, pijn of een ziekte: bespreek het met je huisarts.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Alcohol verstoort je slaap , waardoor je de volgende dag moe kunt zijn. Daarnaast droogt alcohol je lichaam uit, wat ook leidt tot vermoeidheid. Als je regelmatig te veel drinkt, kan dit je lichaam uitputten en zorgen voor een moe, slap en lusteloos gevoel.
Champagne. Champagne staat stipt op nummer één wanneer het om het aantal calorieën gaat. Een glaasje champagne bevat slechts rond de 60 calorieën per glas. Dit ligt er natuurlijk wel aan wat voor soort champagne je drinkt.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Oorzaken oververmoeidheid
Je kan door verschillende oorzaken oververmoeid raken. Bijvoorbeeld door een slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen een rol spelen, zoals perfectionisme, subassertiviteit of veel piekeren.
Alcohol is een verdovend middel. Als je al moe bent en je neemt dan een middel dat je nog iets meer verdooft, kan je hiervan heel moe worden. Ook komt het vaak voor dat mensen die regelmatig drinken na een avondje doorzakken vermoeidheidsklachten hebben.
Kamillethee. Kamille is een kruid dat al eeuwen wordt gebruikt vanwege zijn kalmerende effecten. Studies tonen aan dat het drinken van kamillethee de symptomen van stress kan verminderen. Het bevat apigenine, een antioxidant die bijdraagt aan de kalmerende werking.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
Bij vermoeidheid is het aan te raden om hydraterende dranken te kiezen die ook energie kunnen geven. Theeën zoals groene thee, gemberthee, pepermuntthee en kurkuma thee zijn uitstekende keuzes omdat ze niet alleen vocht leveren, maar ook bekend staan als thee tegen vermoeidheid.
Realiseer je dat vermoeidheidsklachten na alcohol maar tijdelijk zijn. Zorg daarom goed voor jezelf: eet gezond, drink voldoende water en zorg voor voldoende beweging en buitenlucht. Binnen enkele weken gaat de vermoeidheid vanzelf weer over, ook doordat je beter gaat slapen.
Vaak rusteloosheid, overdreven prikkelbaarheid, slaapstoornissen, nachtmerries, sterke angstgevoelens en depressieve stemming. Meestal is er ook een overweldigende 'craving' aanwezig. D.w.z. een bijna onweerstaanbare en kwellende drang naar alcohol. Tenslotte kan er voorbijgaande verwarring optreden.
Bepaalde voedingsstoffen en hormonen helpen de slaap te bevorderen. Tryptofaan, te vinden in kalkoen en vis, bevordert de productie van serotonine. Melatonine (te vinden in zuivel en kersen) maakt je slaperig, kalium (te vinden in bananen) en magnesium (ook te vinden in bananen en amandelen) helpen de spierontspanning te bevorderen.
Neem een gezond tussendoortje
Kies in dat geval dan niet voor een suikerrijke snack. Dat geeft even een boost, maar zorgt daarna alleen maar voor een diepere vermoeidheid. Neem iets dat rijk is aan eiwitten of langzame koolhydraten, bijvoorbeeld een blokje kaas, een handje noten of een cracker met pindakaas of worst.
Stop met gewoontes die vermoeidheid in de hand werken: stop met roken, gebruik geen drugs en drink alcohol met mate. Eet gezond en gevarieerd. Beweeg elke dag voldoende. Dagelijks een halfuurtje actief zijn geeft je energie en vormt de beste remedie tegen futloosheid.
Deze vermoeidheid voelt aan alsof je meer uitgeput bent dan normaal en vlugger moe bent na het uitvoeren van je gewone dagelijkse bezigheden, of zelfs als je helemaal niets doet. Het is een vermoeidheid die je plots kan overvallen. Het ontbreekt je aan energie en dat uit zich op fysiek, mentaal en sociaal vlak.