Vuil, stof en bacteriën Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf.
Het laagje vet op je appel is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet het resultaat van een chemische behandeling tijdens de oogst, maar wel van een volkomen natuurlijk proces. Elke appel heeft namelijk een waslaagje om zichzelf te beschermen tegen wind, regen, schimmels of bacteriën.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Waslaag op appels
Een appel maakt 'van nature' zelf een waslaagje (de cuticula) aan om uitdroging tegen te gaan. Een Jonagoldappel maakt bijvoorbeeld een sterk waslaagje aan. Door het wassen en borstelen van de appels om vuiligheid te verwijderen, gaat deze natuurlijke waslag er vanaf.
Ze hebben niet voor niets de uitdrukking "één rotte appel bederft de hele bos" bedacht! #2 Wacht dan met wassen: Was herfstappels niet voordat je ze opbergt. Water trekt in de schil van de appel en versnelt het bederfproces. Wacht in plaats daarvan met het wassen van appels totdat je ze wilt eten .
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kun je in het ziekenhuis belanden .
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021. Vroege Vogels berichtte dat er zowel bij appels, sinaasappels als op tafeldruiven een te hoge concentratie van één of meer bestrijdingsmiddelen werd aangetroffen.
Het feit is dat de meeste verse producten in de open lucht worden geteeld, waar iedereen of alles – zoals insecten en vogels – ze kan aanraken. Dit betekent dat ongewassen producten, naast vuil, een verscheidenheid aan potentieel schadelijke stoffen kunnen bevatten – waaronder bacteriën, schimmels, virussen en pesticiden .
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap.
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen. Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Appelschil bevat niet alleen meer polyfenolen dan het vruchtvlees, maar bevat waarschijnlijk ook resten van pesticiden . De huidige studie had als doel om de inhoud van bepaalde micronutriënten en resten van pesticiden in geschilde en ongeschilde appels te vergelijken.
Leg de appel met schil in een bak water met één theelepel baking soda (zuiveringszout) en laat het een klein kwartiertje weken. Spoel de appel daarna goed na met water. Dat haalt alle pesticiden weg. Dit werkt ook voor peren.
De was op appels is veilig, dus je kunt ze met schil en al eten. Of, als je de was niet wilt eten, kun je het eraf wassen of ongewaxte appels kopen. We raden altijd aan om appels te wassen voor consumptie, maar uit algemene hygiëne.
Dat zit zo: appels bestaan voor een overgroot deel uit water, wat ervoor zorgt dat je huid goed gehydrateerd blijft. Daarnaast bevatten appels pectine, een stof die er onder andere voor zorgt dat afvalstoffen zo snel mogelijk uit je lichaam verdwijnen. En dat zie je terug in je huid.
Appels hebben een natuurlijke waslaag die bescherming biedt tegen wind en regen. De waslaag is dun en hard bij jonge appels. Hoe langer ze bewaard worden, hoe meer de schil een stof gaat afgeven die ervoor zorgt dat de waslaag vloeibaarder wordt. Bewaar je appels koel, dan worden ze minder snel vettig.