Soms is het verstandig om chocolade even helemaal te vermijden. Wanneer je last hebt van maagklachten kan chocolade de klachten zelfs verergeren. Denk hierbij aan ontsteking of beschadigingen aan het maagslijmvlies, zoals bij gastritis of door een bacterie. Chocolade kan ook zorgen voor het uitlokken van maagzuur.
Symptomen. Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn. Urineverlies.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Chocolade is rijk aan vet, en dat ontspant wederom je afsluitspier tussen je maag en je slokdarm. Ook de geliefde romige bruine blokken kun je 's avonds - alleen als je last hebt van maagzuur, anders niet natuurlijk - beter laten voor wat ze zijn.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Chocolade en cafeïne
Hoewel veel mensen chocolade in gematigde hoeveelheden kunnen verdragen, is het beter om het risico niet te nemen zolang u al last heeft van maagklachten .
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Chocolade bevat zowel cafeïne als een stof genaamd theobromine, die de LES kan ontspannen en zure reflux kan bevorderen . Donkere chocolade bevat doorgaans hogere niveaus van deze verbindingen, dus het is het beste om uw inname te beperken of te kiezen voor een milder alternatief.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Pure chocolade zit boordevol belangrijke mineralen, waaronder ijzer, magnesium, zink, koper en fosfor . In uw lichaam worden deze mineralen gebruikt om factoren zoals immuniteit te ondersteunen (zink), kunnen ze helpen uw botten en tanden gezond te houden (fosfor) en dragen ze bij aan een betere slaapkwaliteit (magnesium).
De positieve effecten van chocolade op de darmtransit
Alleen pure chocolade heeft dus een positief effect op de stoelgang . Pure chocolade bevat ijzer, koper, kalium, magnesium en calcium.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Gezondheidsvoordelen van pure chocolade
Uit afzonderlijke onderzoeken is gebleken dat pure chocolade kan beschermen tegen hart- en vaatziekten (cardiovasculaire aandoeningen) . Pure chocolade lijkt ontstekingsremmende effecten te hebben en eigenschappen die helpen bloedstolsels te voorkomen en de bloeddruk te verlagen.
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Pure chocolade met minimaal 70% cacao wordt het beste door je darmen verdragen. Uit een onderzoek bij mensen met PDS hadden deelnemers vastere ontlasting door het eten van pure chocolade. Dit had te maken met het feit dat pure chocolade zorgt voor een vertraagde darmpassage in vergelijking met witte chocolade.
1) Vermijd maagirritaties. Grote hoeveelheden alcohol, koolzuurhoudende dranken, cafeïne, chocolade, chili en pepers verhogen de zuursecretie, wat zweren kan verergeren . Andere kruiden en specerijen zijn prima om te gebruiken. 2) Eet een uitgebalanceerd dieet, rijk aan fruit, groenten en vezels.
Als je last hebt van maagklachten, kun je flauwe koolhydraten proberen te eten, zoals het BRAT-dieet . Dit houdt in dat je bananen, rijst, appelmoes en toast eet — of andere flauwe koolhydraten die makkelijk te verteren zijn, zoals gewone crackers en bouillon.
Voedingsmiddelen die de symptomen van gastritis kunnen verergeren, zijn onder meer pittig eten, vet eten (vet vlees, volle zuivelproducten), vette voeding, gefrituurd eten, zeer zure voedingsmiddelen en dranken (bijv. koffie, citrusvruchten en sappen, tomaten en cola), koolzuurhoudende dranken, alcohol en chocolade.